Vaření

Zajímavosti z francouzské gastronomie

Francie je ve světě známá jako země dobrého vína, chuťově jedinečných sýrů a kulinářských delikates. Vysoká úroveň stolování a až požitkářský přístup k jídlu zkrátka k této zemi patří. Způsob stolování tu má dokonce i svoji tradici, která byla v roce 2010 zařazena na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

PrésidentFrancouzi kladou důraz na to, jak důležité je být spolu a společně si vychutnat a sdílet radost z dobrých chutí. Při nákupu se zaměřují především na výběr dobrých a kvalitních surovin, pokud možno lokálních, jejichž chutě k sobě dobře jdou a dokážou se vzájemně propojit. Věděli jste například, že v různých regionech Francie se vyrábí jiný druh sýra? „Každý region má totiž specifické vlastnosti k jejich zrání. V každé oblasti tak najdete sýrařské rodiny, které se jejich výrobě věnují již několik destiletí. Právě v jedné takové, v rodině Andrého Besniera, vznikl první camembert, který se proslavil po celém světě - byl pojemenován Président a velmi rychle si našel své obdivovatele“, vysvětluje Xavier Thuret, mistr oceněný ve svém oboru a odborník na sýrovou kulturu.  

Stolování ve Francii

Président

Francouzi se snaží dodržovat vlastní způsob stolování, který má svá pravidla:

  • Začínají aperitivem a malou chuťovkou, končí digestivem a mezi těmito chody musí být nejméně čtyři další – předkrm, ryba nebo maso se zeleninou, francouzský sýr a dezert.
  • Ačkoli pijí víno ve velkém množství, konzumují jej umírněně - každý pokrm (i snídani) doplňují menším množstvím vybraného vína, které se k danému jídlu nejvíce hodí a podtrhne tak jeho chuť.
  • Velmi si zakládají na tom, aby pokrm na talíři lahodil i oku. Ne nadarmo se říká, že člověk jí také očima.
  • Jsou známí svou specifickou gestikulací během jídla. Pokrm vnímají jak čichem, tak všemi chuťovými buňkami. Každé sousto si tak dlouze vychutnávají a nechávají rozplynout na jazyku. Typická je pro ně dvouhodinová polední přestávka, které jsou místní obyvatelé schopni celou obětovat vychutnávaní oběda.
  • Mezi základní a nejčastější suroviny francouzské kuchyně patří chléb, víno a sýr, které by měly pocházet vždy z daného regionu. 

Ve Francii je host pánem

PrésidentNavzdory místním zvyklostem se francouzští restauratéři snaží přizpůsobit odlišnému životnímu tempu svých hostů: např. prodlužují dobu jídla nebo upravují jídelní lístek tak, aby uspokojili všechny mlsné jazýčky. Zkrátka, ve Francii každý nalezne to, co hledá! 

Zachování tradic

Lidé, kteří jsou označováni za gastronomy, tedy ti, kteří znají do hloubky všechny francouzské tradice a uchovávají je v paměti, se snaží dohlížet také na jejich správné dodržování. Přispívají tak k jejich šíření a předávání zejména mladším generacím.

   
10.10.2014 - Sýr a vejce - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [5] Klára Křížová [*]

    Já miluju President brie Sml67

    superkarma: 0 10.10.2014, 13:56:31
  2. [4] Amynka33 [*]

    Mňam sýry.

    superkarma: 0 10.10.2014, 10:04:03
  3. avatar
    [3] vladka321 [*]

    Sýry miluji a také si je vyrábím. Díjky alergii na mléko je to, to jediné, co si mohu dovolit a ještě ke všemu nesmím sýry z mléka kravského. Jogurty a zákysy také snesu, ale opět, ne z mléka kravského a z ostatních mlék mi nechutnají. Snad ještě slaný, či bylinkový zákys z mléka kozího.

    superkarma: 0 10.10.2014, 08:20:52
  4. [2] zwiki [*]

    NévíméééééSml58

    superkarma: 0 10.10.2014, 07:49:51
  5. [1] AlenkaS. [*]

    Víte, že už tento měsíc má začít vysílat nový televizní kanál, zaměřený na pořady o vaření - Mňam TV ? Sml16

    superkarma: 0 10.10.2014, 04:03:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme