Domácnost

Zajímavé vánoční recepty

Pokud hledáte inspiraci pro vánoční tabuli, přinášíme vám několik vyzkoušených receptů!

HOUBOVÝ KUBA (PRO 6 OSOB)
250 g čerstvých hub nebo 30 g sušených hub, 300 g trhaných krupek, 20 g vepřového sádla, 1 cibule, sůl, kmín, česnek, majoránka
Krupky propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na sádle. Přidáme okapané krupky, krátce je opražíme, zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a do měkka vaříme. Čerstvé houby nakrájíme a na 20 gramech sádla je 15 až 20 minut dusíme s kmínem. Sušené houby den předem namočíme, pak vodu slijeme, houby vymačkáme a upravujeme stejným způsobem jako čerstvé houby. Do uvařených krupek vmícháme podušené houby, rozetřený česnek, majoránku a sůl. Promícháme a vložíme do vymaštěného pekáčku a zapékáme asi 25 minut v horké troubě.

JAHELNÍK
250 g jáhel, 1 l mléka, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 30 g másla, 250 g namočených sušených švestek, citrónová kůra, sůl
Sušené švestky namočíme na hodinu do horké vody. Jáhly alespoň třikrát propláchneme vroucí vodou a vsypeme je do studeného mléka, které osolíme špetkou soli. Na mírném plameni vaříme do vytvoření kaše. Do hotové kaše vmícháme cukr, máslo, citronovou kůru, žloutky a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Nakonec vmícháme okapané sušené švestky. Směs vložíme do vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut.

TIP: Pokud vám zbyly z pečení vánočního cukroví bílky, ušlehejte je s trochou cukru na tuhý sníh. Jahelník nechte zrůžovět a pak na něj naneste sníh z bílků. Jahelník dále pomalu zapékejte při mírnější teplotě.

PERNÍČKY
400 g hladké mouky 00, 140 g moučkového cukru, 50 g Hery, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, ½ kávové lžičky jedlé sody, lžička koření (mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice, badyán), 1 lžička kakaa
Koření utlučeme v hmoždíři najemno. Všechny suroviny dobře zpracujeme na těsto, které necháme do druhého dne „odpočinout“ v lednici. Z těsta vyválíme 2–3 mm vysokou placku a vykrajujeme různé tvary. Plech vyložíme pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou.
Poleva: 1 bílek, 150 g moučkového cukru, lžíce citrónové šťávy

UPOZORNĚNÍ: Pokud chcete mít perníčky i na stromečku, nezapomeňte do nich před pečením vytvořit dírku.

LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
6 větších brambor, 1 malý nebo půl velkého celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 cibule, 1 vejce, 1 malá konzerva steril. hrášku, sterilované sladkokyselé okurky, 150 g bílého jogurtu, hořčice, sůl, pepř, ocet
Brambory uvaříme den předem v osolené vodě. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené a lehce okyselené vodě. Cibuli nakrájíme a spaříme horkou vodou. Brambory, zeleninu, uvařené vejce a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme okapaný sterilovaný hrášek, cibuli a promícháme. Přidáme bílý jogurt, malou lžičku hořčice, pepř a podle chuti dosolíme.

TIP NA ŠTĚDROVEČERNÍ RYBU
Namísto kapra si zkuste tento rok připravit filety z mořské ryby Pangasius. Je nejen bez kostí, ale není ani tolik cítit rybinou a chutná zejména dětem. Upravit ji můžete tradičně smažením, zdravější variantou je však pečení na malém množství oleje v troubě.

Více informací o zdravém životním stylu, recepty, tipy na to, jak efektivně shodit nechtěná kila, poradny najdete na www.zijzdrave.cz

   
17.12.2007 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [77] kubišek [*]

    perníčky peču také.Pvní dávku ani nestačím nazdobit,hned je přyč.
    Letos budeme mít k salátu lososa

    superkarma: 0 18.12.2007, 17:35:05
  2. avatar
    [76] janatka [*]

    Houbového kubu, děláme perníčky ty . už máme hotové a děti je už skoro snědly

    superkarma: 0 18.12.2007, 08:24:26
  3. [75] Reni [*]

    My máme zajeté svoje recepty.
    Něco pro inspiraci vyzkouším.

    superkarma: 0 17.12.2007, 22:40:37
  4. [74] boban [*]

    Kubu nedělám, perníčky už mám.

    superkarma: 0 17.12.2007, 22:23:07
  5. [73] safírek [*]

    superkarma: 0 17.12.2007, 21:58:55
  6. avatar
    [72] Babca.p [*]

    No mám pocit že se inspiruji

    superkarma: 0 17.12.2007, 21:14:22
  7. [69] VendaZ [*]

    Houbového kubu můžu, mňam

    superkarma: 0 17.12.2007, 20:35:33
  8. avatar
    [68] jazuzinka [*]

    kubu dělám občas i mimo vánoce

    superkarma: 0 17.12.2007, 20:31:15
  9. [67] bedanek [*]

    Jo,dala bych si všechno,kdyby mi to někdo uvařil. :o)))

    superkarma: 0 17.12.2007, 20:13:55
  10. [66] anité [*]

    Mě nejvíc zaujaly perníčky.

    superkarma: 0 17.12.2007, 19:49:33
  11. [65] MMartinaM [*]

    Kubu máme pravidelně

    superkarma: 0 17.12.2007, 19:43:06

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [62] LudPa [*]

    Na kubu vždycky nějak zapomenu.

    superkarma: 0 17.12.2007, 19:22:53
  2. [61] zahr [*]

    Kubu nevařím, ale kyselicu

    superkarma: 0 17.12.2007, 19:10:57
  3. avatar
    [60] ala 312 [*]

    Taky dělám lehký bramborový salát s jogurtem během roku, ale cibuli povařím vteřinku v laku od okurek a zchladím,jinak postup stejný, ale o vánocích si udělám nezdravý s majnézou, už se na něj těším.

    superkarma: 0 17.12.2007, 18:24:53
  4. [59] elis-67 [*]

    kubu děláme taky a k řízkum a salátu potom ještě mořský potvory

    superkarma: 0 17.12.2007, 18:01:16
  5. [58] marikapachlova [*]

    když celej rok zdravě aspon na svátky nám dejte volno a dopřejte salátek a řízečky

    superkarma: 0 17.12.2007, 17:57:21
  6. [57] terenniberuska [*]

    nějak mě to neoslovilo tradice je tradiční menu

    superkarma: 0 17.12.2007, 17:50:21
  7. avatar
    [56] sukovka [*]

    u nás opět vyhraje smažený kapřík a salátek

    superkarma: 0 17.12.2007, 16:45:32
  8. [55] wendy18 [*]

    superkarma: 0 17.12.2007, 16:39:24
  9. [54] Siloma [*]

    my zůstaneme u svýho...kapr a salát

    superkarma: 0 17.12.2007, 16:04:17
  10. avatar
    [53] Amálie [*]

    Kuba je výborná bašta

    superkarma: 0 17.12.2007, 15:46:25
  11. [52] Nase Veru [*]

    Houbičky nemusím,ale ty perníčky a jahelník..

    superkarma: 0 17.12.2007, 15:15:50
  12. avatar
    [51] augustyna [*]

    verkaH: maji je uz temer vsude, cerstveho v makru a tescu, mrazeneho i u lidla, v plusu apod.

    superkarma: 0 17.12.2007, 14:51:32
  13. avatar
    [50] ilčidlo [*]

    Kubu znám ale jahelník určitě vyzkouším protože jsem letos nasušila hodně švestek. Tip na rybu je vynikající, syn totiž nechce kapra kvůli kostím.

    superkarma: 0 17.12.2007, 14:17:10
  14. avatar
    [49] iljanka [*]

    filety z pangasia nebo mořské štiky je dobré obalit před pečením v mouce, ve které jsme rozmíchali sůl a koření na ryby. Po upečení vznikne na rybě chutná kůrčička. Před obalováním ještě pokapu rybu citronovou šťávou.

    superkarma: 0 17.12.2007, 14:14:00
  15. avatar
    [48] verkaH [*]

    Kubu máme každý rok. Pro děti bych vyzkoušela filety z mořské ryby Pangasius. Jen netuším, kde ji ulovím....

    superkarma: 0 17.12.2007, 14:07:35
  16. avatar
    [47] Eva Randová [*]

    Já vyzkouším salát.

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:54:21
  17. [46] Hanule [*]

    Kubu jsme si udělaly s mamkou před léty a bylo nám pěkně ouvej - je to dost těžké jídlo (houby, kroupy, sádlo, česnek). Jediná výhoda je, že jsme pak už ani nevečeřely.

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:52:52
  18. [45] benji [*]

    Kubu, jahelníček, perníčky děláme každý rok, na bramborový salát máme sice svůj recept, ale tu rybu asi vyzkoušíme.

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:50:23
  19. avatar
    [44] murena [*]

    Kubu máme pravidelně na Nový rok,ale ten Jáhelník bych koštla

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:47:17
  20. avatar
    [43] janule1 [*]

    Zůstanu u svých tradičních jídel.

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:29:46
  21. avatar
    [42] aiša [*]

    dobrý zamyslím se a zkusím něco

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:26:51
  22. avatar
    [41] xjannickax [*]

    já sice kapra moc nemusím..ale tradice je tradice..z nějaké filé bych ho nevyměnila

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:12:41
  23. avatar
    [40] Vera.Macík [*]

    Kuba vypadá dobře.

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:08:13
  24. avatar
    [39] vlskorepa [*]

    Kubu a Jáhelník dělám každoročně.

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:01:54
  25. avatar
    [38] jitka2203 [*]

    kubu mám velice ráda

    superkarma: 0 17.12.2007, 13:01:32
  26. [37] vladka77 [*]

    díky za kubu, vyzkouším

    superkarma: 0 17.12.2007, 12:31:56
  27. avatar
    [36] tomdajsová [*]

    Na pernícky jsem si jeste netroufla,skusim to díky

    superkarma: 0 17.12.2007, 12:29:51
  28. [35] zlá teta [*]

    Dík za tip. Právě jsem koupila Pangasius a přemýšlela, jak ho upravit. To byla rada jak na zavolanou.

    superkarma: 0 17.12.2007, 12:10:00
  29. avatar
    [34] Wanda [*]

    Jáhelník vyzkouším máme rádi jáhlovou kaši.

    superkarma: 0 17.12.2007, 11:58:14
  30. avatar
    [33] grapa [*]

    Kuba, mňam

    superkarma: 0 17.12.2007, 11:50:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme