Bulvár

Zájem Čechů o zdravý životní styl se odrazil na spotřebě džusů

Češi se snaží žít zdravě. Podle průzkumu trhu European Fruit Juice Association AIJN[1] konzumace džusů a nektarů v České republice již tři roky v řadě stoupá a v roce 2015 přesáhla 100 mil. litrů za rok. Nejčastěji si dáme pomerančový džus z kartonových obalů.

dzus200European Fruit Juice Association (AIJN) vydalo každoroční zprávu týkající se aktuální spotřeby ovocných džusů a nektarů. Protokol ukázal, že konzumace džusů a nektarů od roku 2013 roste. Jen za rok 2015 to bylo v porovnání s rokem 2014 o 8 %, v roce 2015 celkový objem poprvé překonal hranici sto milionů litrů. Toto zvýšení staví Českou republiku mimo obecný evropský trend, kde naopak došlo během posledního roku k lehkému snížení konzumace. I přesto je Evropa regionem s největší spotřebou následovaná Severní Amerikou. Co se týče nejvyšší roční spotřeby, ta byla zaznamenána v Německu, kde konzumace činí 29,4 l na osobu.

Jaká je oblíbenější příchuť?

Nejoblíbenější příchutí v Evropě je stále pomeranč (36,7 %), dále pak směs ovoce (19,4 %), jablko
(15,1 %), ananas (3,5 %) a broskev (3,5 %). Čeští obyvatelé také zmiňují příchuť rybízu (9,5 %) a grapefruitu (4,6 %). Nicméně i u nás vede také pomeranč (37,9 %) a druhé místo obsadilo jablko (23,3 %). Ovocné mixy umožňují výrobcům experimentovat a přicházet s inovativními chutěmi a zároveň předcházejí možnému risku, že některá příchuť ztratí na své oblíbenosti. Češi si své džusy nejlépe vychutnají z krabice, tuto variantu volí tři čtvrtiny, mezi alternativy patří plast (11,4 %) či sklo (7,5 %).

dzus

Zdravý životní styl

Producenti přičítají zvyšující se spotřebu džusů zejména reakci na trend zdravého a dlouhodobě udržitelné životního stylu a poukazují na prospěšnost konzumace ovoce a džusů. „Součástí správného jídelníčku by mělo být alespoň 500 gramů ovoce a zeleniny, ideálně různě zpracovaných a rozdělených do pěti porcí. Sklenice 100% džusu může skvěle nahradit jednu z těchto porcí, což je dobré vědět, protože ne vždy máme čas nebo náladu na úpravu čerstvého ovoce a zeleniny,“ komentuje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

Evropští lídři v konzumaci džusu

Až 70 % konzumace džusů a nektarů je pokryta pěti zeměmi. Samotné Německo pokryje ¼  celkové evropské konzumace, dále je zde Francie, Velká Británie, Španělsko a Polsko s pokrytím 45 %. Německo je zároveň také číslem jedna, co se týká průměrné konzumace na osobu.

###

 

Kampaň „ Džusy a pyré – vitamíny v praktické formě“ je financována s podporou Evropské unie a Polské republiky a také z prostředků Fondu propagace ovoce a zeleniny a členy KUPS.

Pro více informací o kampani navštivte webové stránky www.dzusyapyre.eunebo FB stránku Žijte Smart.

 
Polská Asociace producentů džusů (KUPS) je oborovou organizací sdružující výrobce džusů a jiné subjekty, které přímo spolupracují s ovocnářským odvětvím. Již od roku 1993 zastupuje zájmy oboru ve státních a unijních iniciativách. Spolupracuje s vědeckými instituty, výzkumnými laboratořemi a státními a mezinárodními oborovými organizacemi. Jedná také v zájmu spotřebitelů pomocí zavedeného Dobrovolného systému kontroly džusů a nektarů (DSK), jehož činnost směřuje k zajištění trvale vysoké kvality džusů a obdobných výrobků. KUPS dále v rámci své činnosti podniká celou řadu reklamně-vzdělávacích aktivit, které propagují správné stravovací návyky, včetně konceptu 5 porcí zeleniny a ovoce, z nichž jednou může být sklenice džusu. Více informací o KUPS najdete na webu: www.kups.org.pl.

 



[1] AIJN European Fruit Juice Association, Liquid Fruit MARKET REPORT 2016.

   
03.10.2016 - Společnost - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme