Vaření

Zahřejte se v sychravých dnech a užijte si krásný podzim

Dny se krátí a teploty klesají. Pro mnohé není podzim nejoblíbenějším ročním obdobím. I přes časté plískanice si ho lze ale parádně užít a zpříjemnit. Když venku prší a nikam se zrovna nechystáme, není nad posezení v teple s oblíbeným teplým nápojem. Po podzimní procházce zase přijde k duhu miska horké polévky. Užijme si podzimní sklizně a připravme si nějakou vydatnou sezónní dobrotu.

Alpro

Královnou podzimu je dýně. Dýňová polévka je stálicí v jídelníčku českých domácností. Každá z nich ji připravuje po svém, a proto existuje nepřeberné množství receptů. Přidáváme další, tentokrát ozvláštněný kokosovou alternativou smetany Alpro Coconut Cuisine a jablky.

Dýňová polévka s jablky

Alpro

  • 1 kg muškátové dýně
  • 2 malá jablka (nepříliš sladká)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml Alpro Coconut Cuisine
  • 50 g dýňových semínek
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Troubu předehřejeme na 200 °C. Muškátovou dýni vydlabeme, nakrájíme na stejné kostky a umístíme je na plech. Poté nakrájíme jablka na plátky. Společně s cibulí, česnekem a bobkovými listy je přidáme na plech k dýni. Pokapeme olivovým olejem a posypeme koriandrem, kurkumou, pepřem a solí. Důkladně promícháme a pečeme 25 až 30 minut. Mezitím smícháme dýňová semínka se solí, pepřem a olivovým olejem. Rozložíme je na druhý plech a vložíme do trouby na 5 až 8 minut. Necháme vychladnout, později je použijeme ke zdobení. Vyjmeme upečenou zeleninu z trouby, odstraníme bobkové listy a stroužky česneku. V mixéru rozmixujeme dohladka se zeleninovým vývarem. Nalijeme do hrnce, přidáme 150 ml kokosové alternativy smetany na vaření Alpro Coconut Cuisine a zahříváme na mírném ohni. V případě potřeby dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečenými dýňovými semínky a Alpro Coconut Cuisine.

Z dýní se dá vykouzlit i mnoho dalších pokrmů. V sychravém podzimním počasí není nad to prozářit si den dýňovými lívanečky!

 

Dýňové lívanečky

Alpro

  • 300 g dýně
  • 250 ml Alpro Coconut Cuisine
  • 250 ml jablečného džusu / vody
  • 125 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • 2 vejce

Dýni nakrájíme na malé kousky a vaříme je doměkka ve vodě, nebo ve 250 ml jablečného džusu. Slijeme a rozmixujeme dýni dohladka. Do mísy dáme prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici. Přidáme žloutky a agávový sirup. Nakonec přilijeme kokosovou alternativu smetany na vaření Alpro Coconut Cuisine, 200 ml vody a směs důkladně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do lívancového těsta. Přidáme ještě 6 lžic dýňového pyré. Lívanečky pečeme na pánvi dozlatova. Podáváme pokapané agávovým sirupem, s kousky jablek a dýňovým pyré.

Když není po ruce dýně, je čas sáhnout i po dalších sezónních plodinách. I s nimi lze vykouzlit neodolatelné dobroty!

 

Polévka z červené řepy

Alpro

  • 500 g syrové červené řepy
  • 1 šalotka
  • 50 cl zeleninového vývaru
  • 20 cl Alpro Rice Cuisine
  • 1 lžička kmínu
  • sůl, pepř

Kmín zlehka opražíme na pánvi, dokud nezačne vonět, a pak ho rozdrtíme ve hmoždíři. Na mírném plamenu lehce osmahneme šalotku. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu, orestujeme a přilijeme vývar. V zakryté nádobě vaříme cca 20 minut. Přidáme rýžovou alternativu smetany na vaření Alpro Rice Cuisine a dusíme ještě zhruba 10 minut. Osolíme a okořeníme kmínem a černým pepřem. Odstavíme a dohladka rozmixujeme.

 

Mrkvová polévka s cizrnou a kešu omáčkou

Alpro

  • 1,5 kg mrkve
  • 200 g cizrny
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • několik snítek rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce garam masala
  • 4 lžíce máku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Kešu omáčka:

  • 125 ml Alpro Soya Cuisine
  • 75 g kešu oříšků
  • 150 ml vody
  • 4 lžíce citrónové šťávy

Troubu předehřejeme na 180 °C, slijeme cizrnu a kešu oříšky necháme máčet ve vodě po dobu nejméně 2 hodin. Po vyjmutí z vody je ještě propláchneme. Kešu, citrónovou šťávu a sójovou alternativu smetany na vaření Alpro Soya Cuisine rozmixujeme do hladké směsi. Okořeníme čerstvě mletým pepřem a solí. Mezitím osmahneme na olivovém oleji nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidáme čerstvý rozmarýn, bobkový list, garam masalu a sůl. Po chvíli, až se uvolní vůně koření, přidáme nakrájenou mrkev a cizrnu. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Poté dusíme asi 20 minut, dokud není mrkev měkká. Z polévky vyjmeme bobkové listy a rozmarýn a rozmixujeme. Okořeníme dle chuti čerstvě mletým pepřem a solí. Polévku nalijeme do misek a ozdobíme kešu omáčkou, cizrnou a mákem.

Milovníci hrušek a modrého sýra si přijdou na své s tímto skvělým jídlem.

 

Rösti se špenátem, hruškou a sýrovou omáčkou

Alpro

  • 2 velké brambory varného typu C
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 300 g listového špenátu
  • 2 zralé hrušky
  • 6 lžic Alpro Soya Cuisine
  • 50 g modrého sýra
  • řeřicha
  • olivový olej
  • půl lžíce citrónové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Na přípravu dresinku vymícháme dohladka sójovou alternativu smetany na vaření Alpro Soya Cuisine, polévkovou lžíci oleje, citrónovou šťávu a modrý sýr. Dochutíme solí a pepřem a dáme do lednice. Oloupané hrušky nakrájíme na tenké nudličky julienne. Aby nezhnědly, pokapeme je citrónovou šťávou. Špenát smícháme s řeřichou. Oloupeme a nahrubo nastrouháme brambory. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na troše olivového oleje. Poté ji přidáme k nastrouhaným bramborám, dochutíme drceným kmínem, solí a pepřem. Rösti opékáme na oleji po obou stranách. Podáváme s hruškou, špenátovým salátem, zbývajícím sýrem a připraveným dresinkem.

V líném podzimním odpoledni máme často chuť si jen tak sednout, zabalit se do deky a odpočívat. Připravte si ke slastnému lenošení lahodný, hřejivý nápoj.

 

Green tea latte

Alpro

K zelenému čaji přidáme horkou vodu a mícháme, až se prášek rozpustí. Mandlový nápoj s medem zahříváme v kastrůlku, dokud se nezačnou objevovat malé bublinky. Prošleháme do pěny, přidáme do připraveného zeleného čaje a posypeme špetkou čaje.

 

Sójové Chai Latte

Alpro

  • 1l sójového nápoje Alpro
  • 10 celých lusků kardamomu, lehce podrcených
  • 5 celých hřebíčků
  • 2 celé skořice
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce medu
  • 3 sáčky černého čaje

850 ml sójového nápoje Alpro nalijeme do rendlíku a přidáme kardamom, hřebíček, skořici, plátky zázvoru, semínka vanilky a rozkrojený vanilkový lusk. Zahříváme na mírném plamenu, dokud směs nezačne krásně vonět (zhruba 15 minut). Přimícháme med, vložíme čajové sáčky a necháme 3 minuty povařit. Zbývajících 150 ml sójového nápoje nalijeme do dalšího rendlíku a přivedeme k varu. Prošleháváme, dokud se nevytvoří pěna. Přes jemné sítko nalijeme do dvou třetin skleničky okořeněnou čajovou směs. Třetinu sklenice doplníme pěnou ze sójového nápoje. Chai Latte se tradičně pije teplý a sladký.

Výrobky Alpro neobsahují laktózu ani mléčné bílkoviny. Jsou obohaceny o vápník a vitaminy, mají nízký podíl nasycených tuků a neobsahují umělá dochucovadla, barviva ani sladidla. Díky použití Alpro výrobků při vaření jsou připravená jídla lehce stravitelná a jsou vhodnou součástí vyváženého a pestrého jídelníčku.

www.alpro.com/cz

www.facebook.com/Alproczsk

   
27.10.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [4] babos [*]

    Dýně nemusím ani u sousedů

    superkarma: 0 27.10.2016, 18:40:20
  2. [3] bobani [*]

    zahřeju se svařákem

    superkarma: 0 27.10.2016, 09:38:51
  3. avatar
    [2] koralek59 [*]

    Něco vypadá dobře a může být dobré, ale něco moc ne Sml80

    superkarma: 0 27.10.2016, 09:15:28
  4. [1] Andreadornova [*]

    Já nějak nepřišla dýním na chuť Sml15

    superkarma: 0 27.10.2016, 08:33:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme