Ačkoli se mišpule obecná (Mespilus germanica) řadí mezi naše staré odrůdy ovoce, svůj původ má někde úplně jinde. Pochází až z dalekého Orientu. Zdomácněla u nás ale tak rychle, že to málokdo tuší. Je doloženo, že našim předkům ve střední Evropě dávala své chutné a léčivé plody už ve 12. století.

Královna zahrady

Keř či strom (možné jsou oba kultivary) s rozložitou, ale kompaktní a pravidelnou korunou, vysoký tři až pět metrů vás osloví na první pohled. Působí totiž velmi dekorativně. Krásné květy, které se objevují v květnu, jsou podobné těm jabloňovým. Během léta je vystřídají kulaté, hnědozelené plody, které se postupně vybarví do tmavě žluté. Na stromě zůstanou až do zimy. Dokonce ještě déle než opadavé listy, které se na podzim zbarví do výrazné žlutočervené. Jedním slovem parádní podívaná! Na své si ale přijdou i jiné smysly než jen zrak. Plody mišpule potěší také vaši chuť a čich. Na to si ale budete muset trochu počkat.

Co s plody?

Konzumovat plody přímo ze stromu, dříve než klesne teplota pod bod mrazu, nedoporučujeme. Ne že by vám to nějak uškodilo, ale rozhodně byste si nepochutnali. Jejich trpkost zmizí až ve chvíli, kdy přemrznou. Tehdy zhniličkovatí, dostanou specifickou, sladkokyselou hruškovitou chuť a jsou poživatelné i začerstva. Stačí měkkou dužinu vymáčknout ze slupky nebo ji vydlabat lžičkou.

  • Další možností je nasbírat plody už v listopadu a nechat je dojít. Pak se ale připravíte o část jejich chuti.

Mišpule nejsou jen k přímé konzumaci, můžete z nich připravit také výbornou marmeládu, povidla, rosol, likér a spoustu dalších pochoutek.

Léčivé účinky

Už ve starověku byly plody mišpule používány také v léčitelství. Zaháněly průjem, nadýmání a úplavici. Blahodárně však působí i na pacienty s poruchami oběhového systému, kardiovaskulárními chorobami, pomáhají při boji s cholesterolem, léčivé jsou také při zánětlivých onemocněních dýchacích cest.

Plody obsahují převážně vodu, jsou jí tvořeny ze tří čtvrtin. Dále v nich najdete rostlinné cukry (10 %), vlákninu, vitaminy (hlavně C a B2), minerální látky (hořčík, vápník, draslík, sodík), třísloviny, pektin a kyseliny (hlavně jablečnou).

Jak mišpule pěstovat?

Není to vůbec náročné. Ke štěstí jim stačí chráněné, světlé, slunné stanoviště (i když snáší i polostín) a lehká půda, spíše vápenitá. Nemusíte se bát, že by nepřežily zimu, zvládají i vysoké mrazy.

Stromek v kontejneru o výšce metr a půl seženete za cenu v řádu několika stokorun, prostokořenný bude o něco levnější. Na výběr budete mít z odrůd s menšími (2 cm) a většími (až 5 cm) plody. Kterým dáte přednost, je jen na vás. Říká se ale, že ty menší bývají chutnější a aromatičtější.

Jak se o nový přírůstek v zahradě postarat po zasazení? „Korunu mišpule nemusíte prořezávat, ale pokud přeci jen dáváte přednost provzdušněnému růstu větví, můžete provést výchovný řez hned po zasazení mladého stromku. Ponechte maximálně pět výhonů a ty zkraťte zhruba na polovinu. V následujícím roce už by mělo být zkrácení větví menší, přibližně o třetinu,“ radí pěstitel Petr Studnička.

Čtěte také:

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama