.

Zahrada v květnu: Ještě než dozrají bobuloviny a jahody, vezměte za vděk rebarborou. Už je nejvyšší čas na sklizeň

Domácnost

Zahrada v květnu: Ještě než dozrají bobuloviny a jahody, vezměte za vděk rebarborou. Už je nejvyšší čas na sklizeň

rebarbora

Rebarbora by měla být na každé zahradě. Kdo nikdy neochutnal rebarborový koláč nebo marmeládu, neví, co je opravdu dobré. Rebarbora je nejen užitečnou, nenáročnou, ale také velmi krásnou a dekorativní rostlinou, která se může stát okrasou částečně zastíněných koutů.

A to nepíšu jen proto, že ji máme na zahradě. Nevím proč, ale mám pro ni slabost. Je to úplně obyčejná, nenáročná „kytka“, která si roste v částečně zastíněném a ne zrovna úrodném místě zahrady a navzdory nulové péči se jí opravdu daří. Rok od roku vytváří bohatší trs překrásně tvarovaných listů se šťavnatými řapíky, které mají široké využití v kuchyni.

reb

Pamatuji si ji z dětství, ale tenkrát mě spíš mě odrazovala svou kyselou chutí. Teprve teď jsem v ní našla zalíbení. Každým rokem se ji snažím co nejlépe zužitkovat. Myslím, že rebarbora byla mým prvním „pokusným králíkem“ pro výrobu džemu. Zřejmě jsem neměla trému, že něco zkazím, a možná proto mě výsledek mile překvapil. Jeho kyselá, ostrá a výrazná chuť mi vyhovuje mnohem víc, než mdle přeslazená chuť jiných džemů. Jediné, co strávníka může odradit, je zelená barva, ale ta prostě k rebarboře patří.

A to nemluvím o skvělých koláčích s drobenkou. Jen při té myšlence se mi sbíhají sliny…

Letos jsem ji nechala vykvést a jsem mile překvapena nádhernou architekturou celé rostliny, která se pyšně rozprostírá na svém stanovišti. Já vím, že bych měla květy odstraňovat, aby neoslabovaly tvorbu listů, ale nějak nemám to svědomí. Vždyť je tak nádherná, posuďte sami.

reb

A na závěr pár zajímavostí:

  • Listy nikdy neořezávejte nožem, (do rány by se mohla dostat infekce, která by napadla celou rostlinu) raději list odloupněte nebo vykruťte do stonku. Jde to snadno.
  • Stanoviště jí vyhovuje spíše slunné, nebo částečně zastíněné.
  • Nároky na půdu: hlinitá s dostatkem vápníku a živin.
  • Mrazuvzdorná, dá se snadno pěstovat i ve větších nádobách na balkonech a terasách.

Pěstujete také rebarboru? Co z ní vyrábíte? Napište nám svůj oblíbený recept.

Foto: autorka

Čtěte také:

   
30.05.2016 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [16] prababka [*]

    Dana Haklová — #13Zdravím a vidím , že recept dokonce posloužil.Doufám , že hotový výrobek bude chutnat ! Možná jsem měla zdůraznit , že vody stačí opravdu jen jeden decilitr.

    superkarma: 0 31.05.2016, 12:07:16
  2. avatar
    [15] AmeA [*]

    mám ji ráda *

    superkarma: 0 30.05.2016, 23:04:17
  3. avatar
    [14] kareta [*]

    diblice — #12zapomněla jsme na tymián!!!

    superkarma: 0 30.05.2016, 22:14:01
  4. [13] Dana Haklová [*]

    prababka — #2Právě teď manžel dovařil rebarborový džem a naplnil sklenice, zatímco já se věnuji článku na středuSml16

    1. na komentář reaguje prababka — #16
    superkarma: 0 30.05.2016, 22:04:13
  5. avatar
    [12] diblice [*]

    kareta — #10díky, asi zkusím

    1. na komentář reaguje kareta — #14
    superkarma: 0 30.05.2016, 20:34:49
  6. [11] MaVy [*]

    miluju rebarboru Sml67 Sml20 Sml16

    superkarma: 0 30.05.2016, 15:20:19
  7. avatar
    [10] kareta [*]

    diblice — #9no, je to děsnej mišmaš- na másle zpěnit cibulku, pak jsme tam hodila tu rebarboru, brusinky, sůl pepř vodu, má tam přijít jablko a zavařené brusinky, ale já měla jen papáju, jablka mi děti sežraly, tak jsme improvizovala...a musela to teda dosladit třtinovým cukrem, bylo to strašně kyselýSml30. Tak jsem pak dochucovala a je to taková fakt kyseloslanosladká hmota nevábného vzhledu, ale k masu fakt dobrá...Sml80 Ale kdyby chlap tu rebarboru nedotáhl, tak bych se na to taky z vysoka šoudvatřiSml57

    1. na komentář reaguje diblice — #12
    superkarma: 0 30.05.2016, 12:58:20
  8. avatar
    [9] diblice [*]

    kareta — #6a nebyl by recept na tu omáčku, já rávě přemýšlím, jestli se nedá využít ještě jinak než jen do koláčů

    co se týká kvetení, tak nekvete každý rok, za 15 let mi kvetla jen jednou

    1. na komentář reaguje kareta — #10
    superkarma: 0 30.05.2016, 11:53:48
  9. avatar
    [8] vladka321 [*]

    Rebarboru jsem dlouho zkoušela dávat všude možně po zahradě a konečně jsem snad našla stanoviště. Ovšem..., najednou se mi na listech objevilo děrování - zeptám se vás, vynikajících zahradnic: nevíte náhodou oč se jedná? A jak se toho případně zbavit a vypěstovat krásnou, zdravou a majestátní rebarboru?

    superkarma: 0 30.05.2016, 10:39:23
  10. avatar
    [7] Eliana [*]

    Kde se dají sehnat sazeničky či semínka?

    superkarma: 0 30.05.2016, 10:16:09
  11. avatar
    [6] kareta [*]

    Včera jsem dělala z rebarbory omáčku ge grilovanému masu...koláče jako dobrý, ale po čase to přestanou doma jíst.Sml80

    1. na komentář reaguje diblice — #9
    superkarma: 0 30.05.2016, 09:23:31
  12. avatar
    [5] Jandywoman [*]

    Mám a dělám také džem a koláče. Je supr!Sml67

    superkarma: 0 30.05.2016, 08:28:35
  13. [4] bobani [*]

    zajímavá a užitečná rostlina

    superkarma: 0 30.05.2016, 08:17:56
  14. [3] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 1 30.05.2016, 07:01:56
  15. [2] prababka [*]

    Z nepřeberného množství receptů v novinách a časopisech se mně osvědčil i jeden na rebarborový džem.Jednoduchá příprava , výborná chuť.

    800 gramů rebarbory , 500 gramů cukru / krystal nebo želírovací /,1 balíček Gelfix Extra 2 : 1 nebo jiný želírovací prostředek ,100 ml vody , 1 pomeranč , 2 banány , místo pomeranče 100 gramů hrozinek .

    Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vody .Za stálého míchání vaříme asi 5 minut.Pak přidáme nakrájený na kostičky neoloupaný pomeranč ,tedy i s kůrou pro barvu a chuť , a 2 oloupané nakrájené banány.Vaříme dalších 10 minut ,přidáme cukr smíchaný s želírovacím prostředkem,případně půlkilový balíček želírovacího cukru , povaříme 3 minuty a horké plníme do sklenic,zavřeme a otočíme dnem nahoru.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #13
    superkarma: 0 30.05.2016, 06:32:50
  16. avatar
    [1] gerda [*]

    Rebarboru mám ráda od dětství. Je první ze všeho "ovoce", tak je vzácná. Nejradši mám rebarborový kynutý koláč. S tvarohem, ten by měl být v každém rebarborovém moučníku, protože rebarbora zas až tak zdravá není - odnímá vápník. Dietáři by měli zpozornět, zda ji můžou (ledviny).

    superkarma: 0 30.05.2016, 06:14:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme