Domácnost

Zahrada v červenci: Zaměřeno na rybíz. Je čas jeho sklizně a také následného řezu

rybiz

Když přijde řeč na rybíz, většinou nás rozdělí na dva tábory. Na příznivce a odpůrce černého rybízu. Ať už patříte k první nebo druhé skupině, možná uvítáte malou rekapitulaci toho, co s rybízem v době sklizně a následně po ní.

Také se hádáte, který druh je lepší? Zakopejte válečnou sekyru a zkuste se na toto chutné, a pro naše zdraví prospěšné ovoce, podívat z té pěstitelské stránky.

ry

Po jahodách a třešních je rybíz dalším ovocem, které uzrává na našich zahradách a je čas jeho sklizně. Rybíz má široké uplatnění v kuchyni. Dá se konzumovat v čerstvém stavu, skvěle chutná na koláčích, ale hlavně z něj vyrábíme šťávy, džemy, marmelády, kompoty nebo dokonce ovocná vína. Rybíz se dá dobře zamrazit, aniž by utrpěla jeho chuť. 

r

Čím je rybíz prospěšný našemu zdraví?

Obsahuje vysoké množství vitamínu A, skupiny B a C (černý dokonce 4krát víc než citron). Rybíz je také bohatým zdrojem minerálních látek (železo, fosfor, vápník) a pektinu, který je důležitý pro obranyschopnost organismu.

Po sklizni provádíme tzv. „udržovací řez“

Tento řez je dobré udělat každý rok. Ale u obou odrůd se provádí trochu jinak:

  • U červeného a bílého rybízu řezem odstraníme těsně u země čtyřleté, případně pětileté větve.
  • U černého rybízu je lepší vyřezat již tříleté větve, pokud bychom je nechali růst do čtvrtého roku, úroda by byla podstatně slabší, plody menší a méně kvalitní. Postranní obrost u černého rybízu nezakracujeme, aby se nesnížila jeho plodnost. U tohoto rybízu je pro bohatost úrody lepší keř prosvětlovat, nežli zkracovat hlavní větve i boční obrost.

Větší řezné rány ošetříme latexem, nebo štěpovacím voskem proti napadení houbovými chorobami.

Pro zajímavost: Životnost i období plodnosti a výnosnosti keře je delší a vyšší u bílého a červeného rybízu než u rybízu černého.

rybiz

Čtěte také:

   
18.07.2016 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [24] denkas [*]

    Asi sem divná,ale marmelády nejim,ani domácí a koláč s rybízem taky neSml23 Mám celkem ráda černý rybíz,ale jen tak si utrhnout do pusy,můžu i červený a bílý. Ale na koláče,dorty ani jeden.Sml23Sml23 a ani maliny.Jen jahody a borůvky a ještě tak meruňky. Nejlepší je mákSml59

    superkarma: 0 18.07.2016, 19:28:58
  2. avatar
    [23] kobližka [*]

    cherinka — #22 Tak to je super.My na to máme takovou tu mašinku,jak z jedné strany leze suchý bobek a z druhé teče čirá šťáva.Jenže to jsme dělali,když jsme bydleli v domě,mašinka se přidělala venku na starý stůl a manžel točil.Dneska v bytě nemám kam bych jí přidělala a tak marmelády už nedělám.Ona nakonec jejich spotřeba u nááklesla na minimum,tak ty 3-4 skleničky za rok si prostě koupíme Sml16

    superkarma: 0 18.07.2016, 19:26:32
  3. avatar
    [22] cherinka [*]

    kobližka — #20 V pátek jsem dělala rybíz i maliny, pasírovala přes sítko, takže jsou bez zrníček.

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 0 18.07.2016, 18:30:51
  4. avatar
    [21] chanahd [*]

    Tak černý rybíz mám hrozně ráda. Zato červený a bílý opravdu nemusím.

    superkarma: 0 18.07.2016, 14:37:11
  5. avatar
    [20] kobližka [*]

    misa.35 — #13 Tak na linecké jedině z červeného rybízu,musí být jemně pikantní.Linecké snad nechce ani nic jiného,ale jak píše cherinka,z malin je taky vynikající.Teda,až na ta zrníčka Sml16 ale i ta se dají ostranit.Ostatně jsme tak postupovali i u rybízu.

    1. na komentář reaguje cherinka — #22
    superkarma: 0 18.07.2016, 13:08:24
  6. avatar
    [19] vladka321 [*]

    cherinka — #18Jo, maliny - to je lahůdka Sml67

    superkarma: 0 18.07.2016, 13:06:04
  7. avatar
    [18] cherinka [*]

    Dana Haklová — #10 anina4 — #6 misa.35 — #13 Tak černý rybíz ani omylem, smrdí mi děsně. A ani marmeládu z něj. Na lepení cukroví nebo na dorty jedině červený a ještě lepší je marmeláda z malin. V pátek jsem je dělala. Uf.

    1. na komentář reaguje vladka321 — #19
    superkarma: 0 18.07.2016, 12:33:10
  8. avatar
    [17] misa.35 [*]

    vladka321 — #15 Kromě domací šťávy a marmelády + čerstvý na ovocné saláty se hodně užívá ve formě pečeného čaje . Takže už nezbývá jako kdysi, ted ho je akorát :-))) . Už aby bylo po něm. Ještě mne tento týdne čekají 3 keříky minimálně Sml30

    superkarma: 0 18.07.2016, 12:10:07
  9. avatar
    [16] diblice [*]

    jelikož u nás moc rybíz nemusíme, tak ho řežu ve stylu co překáží,musí oryč, ale dělám to na jaře, už jsem ho hdně zmenšila, ale pořád mám pocit, že plodí čím dál víc, je to keř,co tu byl už před 19 lety, kdž jsme barák kupovali

    superkarma: 0 18.07.2016, 11:51:08
  10. avatar
    [15] vladka321 [*]

    misa.35 — #13Je to pravda, já vlastně sbírám od konce června a stále tam ještě tři keříky mám a jsou opravdu obalené. O růžovém rybízu jsem ještě neslyšela...Jostu pěstuje maminka, společně s malinami a ostrožino-malinami. Já zase zkouším jeřáb Moravský sladkoplodý a Áronii černou.

    Na slepování lineckého používám marmeládu z červeného rybízu, stejně tak zavařuji tento rybíz na způsob brusinek. Z černého vyrábím šťávu, peču bublaninu a potom je vynikající rozmixovaný a zmrazený, jako dřeň. A nejlepší je samozřemě čerstvý...

    1. na komentář reaguje misa.35 — #17
    superkarma: 0 18.07.2016, 11:15:52
  11. [14] Dana Haklová [*]

    kobližka — #12Jéje, černorybízová je úplně nejlepšíSml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 18.07.2016, 11:15:19
  12. avatar
    [13] misa.35 [*]

    Dana Haklová — #10 Toto slyším poprvé, ale je pravda, že hodně lidí ho nejí. Ovšme na slepování vánočního lineckého pečiva si jinou marmeládu, že z černého rybízu neumí představit Sml80

    vladka321 — #8 Záleží na odrůdě. Můj tatá je do rybízů blázen, takže máme 26 keříků od ranných černých, červených, růžových i bílých až po velmi pozdní, které terpve teď dozrávají . Prostě celý červenec je ve znamení rybízu a josty. Poslední dobou i muchovníku Sml30

    1. na komentář reaguje vladka321 — #15
    2. na komentář reaguje cherinka — #18
    3. na komentář reaguje kobližka — #20
    superkarma: 0 18.07.2016, 11:06:15
  13. avatar
    [12] kobližka [*]

    Dana Haklová — #10 Máte pravdu - opravdu jaksi páchne po myšině Sml22 Ale dělávala jsem z něj marmeládu za studena bez přidání jakéhokoliv konzervantu.Želíroval sám tak rychle,že bylo potřeba mít připravené skleničky.Marmeláda už onen odér postrádala a je velmi zdravá.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #14
    superkarma: 0 18.07.2016, 10:49:57
  14. [11] Dana Haklová [*]

    Eliana — #7Také bych chtěla rybíz, ale na naší zahradě se mu nějak nedaříSml80

    superkarma: 0 18.07.2016, 10:17:23
  15. [10] Dana Haklová [*]

    anina4 — #6Mně také, zato můj manžel ho nemůže ani cítit a to doslova. Říká, že páchne "myšinou". A to není ojedinělý názor. Setkala jsem se s ním poměrně často.

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    2. na komentář reaguje misa.35 — #13
    3. na komentář reaguje cherinka — #18
    superkarma: 0 18.07.2016, 10:15:35
  16. [9] Jiřah [*]

    Právě jsem dodělala rybízový sirup. Sml16

    superkarma: 0 18.07.2016, 10:03:20
  17. avatar
    [8] vladka321 [*]

    Rybíz mám ráda velice a docela bych ocenila nějaký zaručený recept na rybízové víno...

    Mám rybízy všech barev a první mi vždy dozraje bílý, potom přichází na řadu černý, ale ještě jeden pozdní mi na zahradě dozrává a nakonec červený. Ten mám velice ráda, ale musí opravdu dozrát. Rady kamarádek, že se má obírat co nejdříve a docukřovat neberu a vždy si na něj počkám a sezbírám, až když dokonale dozraje. Je to ale také podle druhu... Ovšem letošní úroda je veliká a větývky se jen ohýbají...Sml58

    1. na komentář reaguje misa.35 — #13
    superkarma: 0 18.07.2016, 09:55:54
  18. avatar
    [7] Eliana [*]

    Jostu jsem zavařila, alerybíz doma ještě nemám, asi na podzim ho zasadíme a pak se uvidí, co z toho vzejdeSml16

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #11
    superkarma: 0 18.07.2016, 09:34:31
  19. [6] anina4 [*]

    nejvíce z rybízů mi chutná černý

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #10
    2. na komentář reaguje cherinka — #18
    superkarma: 1 18.07.2016, 09:33:10
  20. [5] Andreadornova [*]

    Miluju rybíz

    superkarma: 0 18.07.2016, 09:20:07
  21. [4] bobani [*]

    všechny barvy rybízu mám ráda i Jostu

    superkarma: 0 18.07.2016, 08:55:33
  22. [3] ZdenaZ [*]

    rybíz černý červený i bílé bobulky jsme otrhali již v červnu řez jsme také provedli a myslím že správně Sml67

    superkarma: 0 18.07.2016, 08:35:02
  23. avatar
    [2] datura [*]

    marmeládu už mám hotovou a to nejen z rybízu, ale i z borůvek a malin Sml16

    superkarma: 0 18.07.2016, 08:25:17
  24. [1] pramati [*]

    Tak dekuji za radu a az otrham posledni ker, tak se na to vrhnu :-)

    superkarma: 0 18.07.2016, 07:50:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme