Domácnost

Zahrada v červenci. Sklízíme polorané brambory. Jak je uskladnit a co po nich zasadit?

Červenec se nám pomalu chýlí ke konci a naše zahrada nám dělá radost. Nejen záplavou květů, ale i úrodou zeleniny. Pokud jste sázeli brambory, už je čas na sklizeň poloraných odrůd.

Milé zahradnice, jestli jste začátkem května (nebo dokonce koncem dubna) nezahálely a udělaly si pár řádků brambor, můžete se pomalu těšit na úrodu.

brambory

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Jak poznáme, že je čas vykopat první brambory?

Bramborová nať polehává a žloutne, hlízy jdou snadno odtrhnout od stolonů a jejich slupka je pevně spojena s dužninou. Brambory sklízíme nejlépe za suchého počasí, jinak bychom je museli dodatečně usušit. Poškozené hlízy, (občas se stane, že je nasekneme motyčkou), vytřídíme a co nejdříve zkonzumujeme.

Jak a kde nejlépe uskladnit brambory na zimu?

Ideální je tmavý, dobře větraný a optimálně vlhký sklep. (Optimální vlhkost je mezi 85 - 90 %. Při vyšší vlhkosti napadají brambory plísně a nižší zase vede k sesychání hlíz, což dobře známe z panelákových sklepů.)

Brambory ukládáme do prodyšných bedýnek nebo na lísky. V zimě by se teplota sklepa měla pohybovat mezi 3-5 stupni nad nulou.

Při nižší teplotě získají nasládlou chuť. Víte, proč se tak děje? Hlízy přestávají „dýchat“ a nestačí spotřebovat cukr, na který se přeměňuje škrob.

Dá se s tím ještě něco dělat, nebo jsou brambory znehodnocené? Nasládlá chuť zmizí, když dáme brambory na několik dní do místnosti s teplotou mezi 15 - 20 stupni.

Důležitá je i vlhkost.

Pozor na zelené brambory! Takové brambory nekonzumujte, je v nich obsažena jedovatá látka solamin.

Co se záhonem po bramborách?

Půda po sklizni brambor je ve výborném stavu a můžete ji osázet další zeleninou: Ranými odrůdami kedlubnů, kapustou, zelím, ředkvičkami, salátem, polníčkem, špenátem atd.

Léto ještě zdaleka nekončí a máme před sebou ještě krásné pěstitelské zážitky.

Čtěte také:

 

   
25.07.2016 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [13] diblice [*]

    sklízím rovnou na stůl, letos jsou nádherný, do žloutnutí mají ještě daleko, ještě jsem nespotřebovala ani loˇnský, holt si teď pochutnají slepice a prasata, letošní úroda vypadá velice slibně

    superkarma: 0 27.07.2016, 09:27:43
  2. avatar
    [12] kobližka [*]

    Dana Haklová — #11 Samozřejmě,že ano,ale předpokládám,že tohle asi bude zkoušet málokdo Sml32

    superkarma: 0 25.07.2016, 18:17:43
  3. [11] Dana Haklová [*]

    kobližka — #9Brambory se dají vypěstovat i ve větším květináči na balkoně. Velká úroda se samozřejmě čakat nedá, ale tak na dva obědy by to určitě daloSml22

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    superkarma: 0 25.07.2016, 15:01:58
  4. [10] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 25.07.2016, 14:26:16
  5. avatar
    [9] kobližka [*]

    KARLA KREPELKOVA — #8 To je teda rada "jak stehno" Sml30Sml30Sml30 samozřejmě,že kdo má zahrádku,možnosti a chce,tak si brambory vypěstuje.O tom taky tenhle článek je,ale kdo bydlí v bytě,těžko bude pěstovat brambory Sml80

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #11
    superkarma: 0 25.07.2016, 14:24:08
  6. [8] KARLA KREPELKOVA [*]

    A co si vypestovat sve brambory?U domecku i kousicek policka se da zryt.To se musi ,ale chtit.

    1. na komentář reaguje kobližka — #9
    superkarma: 0 25.07.2016, 12:07:26
  7. [7] Rikina [*]

    Dana Haklová — #6 No, nevím, co s tím dělají, ale měly to být rané brambory, tedy vlastně čerstvě sklizené, nicméně ve třech různých obchodních řetězcích se mi poštěstilo koupit tak moc sladké brambory, že se to fakt nedalo použít. Sml80 Naposledy už jsem se naštvala a šla je vrátit, kupodivu je vzali bez řečí zpět, asi jsem nebyla sama.

    superkarma: 0 25.07.2016, 11:29:36
  8. [6] Dana Haklová [*]

    Rikina — #5To je rada odborníka, přiznám se, že jsem to ještě nezkoušela, ale určitě to stojí za pokus.

    Je divné, že v létě kupujete "namrzlé" bramborySml80

    1. na komentář reaguje Rikina — #7
    superkarma: 0 25.07.2016, 10:55:29
  9. [5] Rikina [*]

    Nasládlá chuť nezmizí. Sml80 Bohužel se mi v poslední době daří kupovat právě tyto asi špatně skladované brambory, a pak se to nedá jíst. Sml15

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #6
    superkarma: 0 25.07.2016, 10:19:14
  10. [4] Dana Haklová [*]

    lenka.ms — #1To je správný postup, ale musí se opatrněSml67

    superkarma: 0 25.07.2016, 09:24:15
  11. avatar
    [3] řeřicha [*]

    Už tak postupně sklízíme Sml16

    superkarma: 0 25.07.2016, 09:18:51
  12. [2] bobani [*]

    bohužel nesklízím , kupuji

    superkarma: 0 25.07.2016, 08:54:06
  13. avatar
    [1] lenka.ms [*]

    Sklízím! Miluju rané brambory, ani k nim nic nemusím. Zatím jen opatrně odhrnuju, vezmu si ty velké, a zase přihrnu. Sml59

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #4
    superkarma: 0 25.07.2016, 08:33:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme