Novinky

Zahrada, to je moje hobby, to je můj kůň

píše čtenářka Věrulinka a chápe se tohoto tématu s velkou radostí. rptože se opravdu má čím pochlubit. Na zahraděš pěstuje takřka vše, co se tam pěstovat dá. Od květin, přes zeleninu, až po ovocné stromy. Hádejte, co má nejradši.

Zdravím a přeji krásný den všem na ženě-in.

Právě v tento jarní a už jsme přešli do letního období, nevím, co dříve dělat na zahradě. Rajčata ve fóliovníku úžasně rostou, taktéž okurky, ať hadovky, nebo nakládačky. A nejen ve fóliovníku, ale i venku ze semínek, který byly v pařníku, který jsem už otevřela a nechala přírodě a sluníčku, aby pomohly v růstu.

veru

Po pravdě jsem to letos nějak přehnala, úrody budu mít opravdu požehnaně. V zavařování nebudu vědět co dřív, včetně ovoce, letos bude hodně jablek, švestek, ale sklenic budu mít málo. Už nyní sháním sklenice, kde se dá a u koho se dá. Je to těžký, všichni zavařují, mimo sousedky, tu naopak zásobuji já a ona mi schovává sklenice.

veru

Okurky nakládačky, budu mít zásobu asi na dva roky. Sice něco rozdám, ale i tak budu mít velikou zásobu. Už mám nakoupený ocet, protože každým rokem jsou obchody vyprodány a sousedi chodí ke mně pro ocet. Nic proti ničemu, ale proč se taky nezásobí dopředu, že? To samé je s koprem, vědí, že budou potřebovat kopr do okurek, chodí raději ke mně, ale vždy jim ráda pomohu.

Velikou radost mi udělal letos ořech-vlašský, je plný plodů. Po dva roky jsem měla pár oříšků, sotva na vánoční cukroví. Vloni jsem byla nucena si ořechy koupit, mráz mi ořešák pěkně zlikvidoval.

veru

Po pravdě na kytičky moc nejsem, mám je, to ano, ale nehrotím to, mám raději vše, co se dá konzumovat a zavařit, to pěstuji nejraději. Nesmí mi chybět cukety, ty miluji. Nejen do bramboráku, ale je z nich vynikající zelí, který si letos dokonce zavařím do sklenic a po celou zimu, jenom vyklopím, ohřeji a je příloha hotová k masíčku, vepřovému, kachničce, či husičce.

Recept:

Nastrouhám cuketu, pokud možno mladou, zpěním cibulku do růžova a vložím cuketu. Osolím, trošku cukru, ocet a povařím. Přidám nastrouhanou bramboru, znovu povařím a zelí je hotové a je moc dobré. Může se dát na půl s kysaným zelím, je to balada chuťově.

Nesmím zapomenout na brambory, sice mám tři malé řádečky, ale už se těším, na konci června si je vyndám, a s mlékem a tvarohem a pažitkou, pochoutka.

Při grilování, používám ty malé brambůrky v alobalu, to je ňaminka s kusem pěkné krkovičky grilovaný. Přeji vám všem milé ženy-in, která si vše pěstujete, abyste měly velkou úrodu, počasí se umoudřilo a napovídá, že úroda bude veliká.

Zdraví Věrulinka

Milá Věrulinko, tak to jsem netušila, že jste na zeleninku. Odhadla bych vás spíše na kytičky. A díky moc za recept. Já mám ráda cuketu grilovanou, už jsem z ní dělala i bramborák, ale pěkně jsem se u toho vyvztekala. Moc vody

Text nebyl redakčně upraven

A co vy, milé ženy-in? Dnes máte prostor napsat nám něco o svém zahradničení, pěstování, šlechtění, prostě o všem, co roste a květe na vaší zahradě, a třeba i na balkoně nebo v truhlících.

Těším se na redakčním e-mailu: redakce@zena-in.cz

 

 

   
25.06.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [40] Věrulinka [*]

    franta22 — #39 franta22 — #38 jdi s tou reklamou do háje zelenýho Sml31Sml15

    superkarma: 0 03.11.2012, 07:34:07
  2. avatar
    [37] Věrulinka [*]

    Trefa — #35 přesně dělám šťávu za studena a hned k pití a i jsem dala na koláč se žmolenkou, jako když byl koláč s borůvkama Sml67

    Omeju plody čer.rybízu, posypu cukrem, trošku vody a tyčovým mixerem rozemelu. Přidám vodu a potom procedím a hned pijeme, lahůdka Sml67 a aj vitamínová bomba Sml67

    superkarma: 0 26.06.2012, 06:19:26
  3. avatar
    [36] macasev [*]

    Trefa — #35 Marmeláda, šťáva za studena a sousedka ho ve sklenici prosype cukrem a skladuje v lednici.

    superkarma: 0 25.06.2012, 21:44:48
  4. [35] Trefa [*]

    Trefa:jste velka zahradnice,gratuluju.jeste jste pridala recept.potrebovala bych recept na spracovani cerveneho rybizu.

    1. na komentář reaguje macasev — #36
    2. na komentář reaguje Věrulinka — #37
    superkarma: 0 25.06.2012, 21:36:57
  5. avatar
    [34] ekleinovka [*]

    Věru,Ty jsi tedy pěstitelka,klobouk dolů Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 25.06.2012, 19:39:49
  6. avatar
    [33] ladouch [*]

    Díky za recept určitě ho zkusím.Sml59Sml59

    superkarma: 0 25.06.2012, 19:14:40
  7. avatar
    [32] macasev [*]

    Teda Věrko, úplně mi tečou sliny(naposled jsem obědvala). Naštěstí dozrály meruně, tak jdu uplácat knedle. Jinak pěkný článek i fotkySml67.

    superkarma: 0 25.06.2012, 18:21:53
  8. avatar
    [31] Věrulinka [*]

    jija — #30 Sml30Sml30Sml30Sml30 ale česká kolchoznice, ne ruskáSml23Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 25.06.2012, 18:13:29

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] jija [*]

    No Věru, smekám, ty jsi fakt kolchoznice Sml59

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #31
    superkarma: 0 25.06.2012, 16:51:44
  2. [29] Saritka [*]

    Moc pěkné a recept  super.Sml16

    superkarma: 0 25.06.2012, 16:27:01
  3. avatar
    [28] Věrulinka [*]

    Jala — #27 taky mám červený brambůrky, mě teprve kvetou, ještě tak 10 dní a už budou k jídlu Sml59Sml67

    superkarma: 0 25.06.2012, 14:39:24
  4. [27] Jala [*]

    Věrulinka — #26 Věri, úžasnéSml16Sml16Sml16!

    Obrázky jak ze žurnálu!Sml7Sml7Sml7

    Mám u domu velikou zahradu, takže nestíhám, protože také rádi cestujeme - a to se moc spolu neslučuje! A o lenošení nemůže být řeč ani náhodou.

    Také jsem hlavně na zeleninu.Cuketa je nejoblíbenější manželova zelenina, také z ní dělám všechno možné. A brambůrky? Tak ty už beru - mám takové ty červené, které se nerozvařují!

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #28
    superkarma: 0 25.06.2012, 14:24:29
  5. avatar
    [26] Věrulinka [*]

    vodfon — #22 Sml30 tak věř, že tady se ani nedá moc lenošit, vzpomínám na PrahuSml30, tam se lenošilo. Tady je pořád co dělat, dřevo na zimu připravit, zahrada a doma taky se pořád něco vylepšuje a už toho mám dost Sml31Sml30

    Ale jo, jsme v pohybu a to je moc dobře Sml22Sml67Sml30

    1. na komentář reaguje Jala — #27
    superkarma: 0 25.06.2012, 13:27:02
  6. avatar
    [25] Jindriska8 [*]

    Máš to moc pěknéSml67 a nejlepší je mít vše svoje čerstvé.Všechnu zeleninu zpracuji a v zimě zkonzumujeme.

    superkarma: 0 25.06.2012, 13:20:32
  7. [24] babočka12 [*]

    taky mám na zahrádce od všeho trochuSml67Sml16

    superkarma: 0 25.06.2012, 13:17:38
  8. [23] Roland [*]

    Na té Vaší zahrádce máte skoro všechno - jak tak koukám. Prostě šikulka.Sml16

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:39:54
  9. avatar
    [22] vodfon, kolie [*]

    Věrulinka — #20 Ale odpadlo by košeníSml16Sml16Sml16Sml16

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #26
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:37:28
  10. avatar
    [21] ToraToraTora [*]

    Já mám letos zahrádku pro ostudu. Hlavně rajčata. Resuscituji tak mizernou sadbu, jakou jsem dlouho neviděla. A to jsem se tak těšila

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:29:33
  11. avatar
    [20] Věrulinka [*]

    vodfon — #18 mají tady lidi beránky a kozy Sml22, ale já nemám chlívky a stavět nový, se nám nechce Sml23Sml30

    1. na komentář reaguje vodfon — #22
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:27:58
  12. avatar
    [19] carmi [*]

    Kedlubnové zelí znám, ale z cukety, to ne. Vzhledem k tomu, že očekávám slušnou úrodu cuket, kdaždý recept se hodíSml16

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:26:41
  13. avatar
    [18] vodfon, kolie [*]

    Věrulinka — #14 U baráku bych měla kozičku a beránkaSml16Sml16Sml16Na chatu to tahat nemůžuSml80Sml80To bych musela nastěhovat na zimu domůSml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #20
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:23:05
  14. avatar
    [17] vodfon, kolie [*]

    Tak to máš supr,Sml59Sml59Sml59aspoň budeš mít v zimě co do hubySml16Sml16Sml16Sml16Taky bych to rozjela, ale musím se brzdit.  zahradu  mám dost z rukySml23 Žádná pravidelná zálivka, prostě to není ono, když to nemáš u baráku. Já jsem se spokojila s bylinkama, fazolky, kopr, mrkev a rajčata. Pěstuji jenom co můžuSml16Sml16Sml16Ale aspon to mám bioSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:19:40
  15. [16] iřka [*]

    Tak zelí z cukety jsem ještě nezkoušela,dík za recept. Jinak přeji bohaté úrody.

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:13:30
  16. avatar
    [15] Věrulinka [*]

    kobližka — #8 asi máme k sobě hodně daleko Sml15Sml30

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:11:54
  17. avatar
    [14] Věrulinka [*]

    mám jenom kur domácí na vajíčka Sml30

    jo a holubi, i holoubátka papáme Sml30

    1. na komentář reaguje vodfon — #18
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:10:54
  18. avatar
    [13] Věrulinka [*]

    enka1 — #10 Sml52 nejsem, nemám kozy, prasátka Sml23Sml30

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:05:38
  19. avatar
    [12] Věrulinka [*]

    Kytinkak — #7 ty jsem zdědila po bývalích majitelích, jenom byly chudinky u plotu, tak jsem si je různě rozsadila Sml67

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:04:51
  20. avatar
    [11] Věrulinka [*]

    HankaPU — #3 zkus, opravdu vynikající zelíčko Sml22Sml67

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:04:01
  21. avatar
    [10] enka1 [*]

    Ty už jsi famářSml16

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #13
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:03:56
  22. avatar
    [9] Věrulinka [*]

    Danulka K. — #2 Sml30 díky, jj tady mi už taky lidi říkají,,Mičirunka"Sml30

    Olča4eliký kedlibny, taky půjdou na zelíčko do zásoby-do sklenic Sml67

    Málo platný, až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, mám odpověď-co se dalo Sml30

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:03:22
  23. avatar
    [8] kobližka [*]

    Věrulinka — #6 Tak zajeď.....Sml58 

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #15
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:01:32
  24. avatar
    [7] Kytinkak [*]

    receptík určitě vyzkouším a ty denivky jsou krásnéSml67

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #12
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:01:21
  25. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    kobližka — #1 jejda, to je hříchu se sklenicema Sml15Sml30, já bych je brala s otevřenou náručí Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #8
    superkarma: 0 25.06.2012, 12:01:00
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Danuško, cuketa když se nakrájí na plátky, tak se musí před grilováním posolit, aby se vyplakala. Potom plátky usuším v utěrce a teprve jdou na gril Sml67

    superkarma: 0 25.06.2012, 12:00:13
  27. avatar
    [4] hubajda [*]

    tez zavaruji ale takove velke mnostvi teda ne okurek mam tak 60 sklenic a staci nam to na rok a pak zas znova zavarovat

    superkarma: 0 25.06.2012, 11:44:01
  28. avatar
    [3] HankaPU [*]

    Věrulinko, to je nádhera ...recept určitě zkusím, už teď se mi sbíhají sliny. Není nad užitnou botaniku na talíři. Sml59

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #11
    superkarma: 0 25.06.2012, 11:43:19
  29. [2] Danulka K. [*]

    Věrulinko, Mičurinec  je proti tobě slabý odvar.Máš to moc nádherné, obdivuji tě.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #9
    superkarma: 0 25.06.2012, 11:40:13
  30. avatar
    [1] kobližka [*]

    Věrko,kdyby bydlela blíž,zásobila bych tě takovou spoustou zavařovacích sklenic....jak se stěhujeme,nemám to ani kam dát.Tak to půjde do kontejneru na sklo.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #6
    superkarma: 0 25.06.2012, 11:34:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme