Bulvár

Žádné hromadění krabic

Velice jasný názor na pečení cukroví má čtenářka Gerda. Proč péct fůry sladkostí, které stejně v lednu pomelete na strouhanku?

O zbytečném plýtvání napsala k dnešnímu tématu čtenářka Gerda...


Dobré odpoledne, pokorně doznávám, že i když od začátku tvrdím NEPEČU, nakonec přece jen něco bude. Ale až na poslední chvilku! Žádné hromadění krabic a fůr cukroví, které spolyká suroviny, čas i peníze a nakonec se někdy koncem ledna pomele na strouhankovém mlýnku do lité buchty. Pokud v lepším případě neskončí v mrazáku. Proto dělávám výhradně osvědčené druhy, po kterých se jen zapráší a mám vyzkoušeno, že po těchto návštěva sáhne jako prvních. Nevěříte? Možná jste ještě neochutnali PANRA ROHLÍČKY. Neptejte se, prosím, jak vznikl tento divný název - nevím. Ale je v naší rodině tradiční už po hodně generací. Tak jestli chcete, není to nic tajného a ráda se podělím.
Zpracujte 56 Dg hladké mouky, 28 Dg másla (jen máslo!), 20 Dg mletého cukru, 14 Dg mletých ořechů, 2 žloutky, kůru a šťávu z 1 citronu. Těsto rozdělit na poloviny a 1 půlku obarvit kakaem. Je dobré těsto připravit večer do chladničky a péct až druhý den, po odležení. Těsto rozkrájejte na stejné díly a z každého vyválejte hádka, toho pokrájejte na stejné dílečky, které jemně vtiskujete do formičky (rohlíček, případně ořech). Stačí jen 1 formička, protože se v ní nepeče! Aby se do ní těsto nepřilepovalo a dobře se vyklápělo, tak před každým vtisknutím kuličku těsta jemně namočte do mletého cukru a tou stranou pak vložte do formičky. Pak vyklepněte na prkýnku a dávejte v pravidelných odstupech na plech. Má být stejný počet světlých a tmavých tvarů. Pečte opatrně ve středně vyhřáté troubě, nenechte to moc ztmavnout. Z plechu odebírejte až za chvilku, pak to jde snadno. Po vychladnutí spojujte pikantní marmeládou vždy světlý a tmavý k sobě. Rožky rohlíčků namočte do čokoládové polevy, pokud děláte ořechy, tak namočte kulatý vršek.
Jinak mám spíš ráda těsto pod vodou kynuté, protože není sladké a nepřejí se.

Tak vidíte, že i já nějaký recept na cukroví mám;)
Gerda

Pozn. Red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 30. 11. 2012: Vánoční pečení

Příspěvky k tomuto tématu již neposílejte. Později odpoledne se dozvíte, kterou čtenářku jsem odměnil slíbeným dárkem, totiž balíčkem Hera máslová příchuť a knížkou Atmosféra Vánoc (iKAR).

HERA

Nová Hera máslová příchuť si snadno najde místo ve vaší kuchyni. Nejen že se skvěle hodí na přípravu krémů a krémových dezertů, ale je vhodná také jako přísada do běžného pečení.

atmosfera vanoc

   
30.11.2012 - Blog redakce - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [39] jithule [*]

    díky za recept

    superkarma: 0 09.12.2012, 18:35:27
  2. avatar
    [38] ivory [*]

    hm, někdy by to stálo za pokus Sml67

    superkarma: 0 05.12.2012, 17:06:04
  3. avatar
    [37] vodfon, kolie [*]

    zkusímSml16Sml16

    superkarma: 0 02.12.2012, 22:03:43
  4. avatar
    [36] ekleinovka [*]

    Jo,to těsto pod vodou, podvodnice tomu říkala babička,ty mi chutnalySml67

    superkarma: 0 02.12.2012, 19:05:55
  5. avatar
    [35] ekleinovka [*]

    gerda — #2 Dám je do ořechových formiček, těch mám hodněSml67

    superkarma: 0 02.12.2012, 19:04:23
  6. [34] anina4 [*]

    gerda — #2 dík za tip, těsto už mám od včerejšího dne v lednici a dnes večer zkusím

    superkarma: 0 02.12.2012, 17:48:58
  7. avatar
    [33] saruz [*]

    ten recept na rohlíčky se mi líbí Sml22

    superkarma: 0 02.12.2012, 14:37:04
  8. [32] Trefa [*]

    Trefa:diky za recept vyskousim.

    superkarma: 0 01.12.2012, 22:18:35
  9. avatar
    [31] vopis [*]

    Taková kvanta nepeču, abych to pak mlela na strojku. To by mi bylo líto práce a času

    superkarma: 0 01.12.2012, 15:35:07

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] arminka [*]

    dík za recept, ale dělat nebudu Sml54

    superkarma: 0 30.11.2012, 22:56:03
  2. [29] dadma [*]

    Díky za recept.Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 22:01:28
  3. avatar
    [28] hubajda [*]

    Věra Hofmanová — #25 ja take

    superkarma: 0 30.11.2012, 21:26:14
  4. avatar
    [27] tajnostii [*]

    znám ale nedělámSml23

    superkarma: 0 30.11.2012, 19:54:33
  5. [26] rendac [*]

    jdu vyzkoušet, rohlíčky ještě nemám

    superkarma: 0 30.11.2012, 19:46:23
  6. avatar
    [25] Judo [*]

    v lednu zbylé cukroví dáván do mrazákuSml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #28
    superkarma: 0 30.11.2012, 19:45:30
  7. [24] jerenika [*]

    Tak u nás se to vždy sní, tudíž ani není co pak mlít :)

    superkarma: 0 30.11.2012, 19:23:39
  8. avatar
    [23] Jindriska8 [*]

    magic11 — #22 Taky neznám!

    superkarma: 0 30.11.2012, 18:55:53
  9. [22] magic11 [*]

    kynuté pod vodou vůbec neznám Sml80

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #23
    superkarma: 0 30.11.2012, 18:41:36
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    Žofie — #17 protože to není moc sladké.

    superkarma: 0 30.11.2012, 17:48:20
  11. [20] anina4 [*]

    DCOlga — #18 mě taky a neznám to ,tak že bych taky zkusila něco nového

    superkarma: 0 30.11.2012, 17:35:04
  12. avatar
    [19] daska59 [*]

    Už si píšu Sml16

    superkarma: 0 30.11.2012, 17:31:54
  13. [18] DCOlga [*]

    Ty rohlíčky mě zaujaly, vyzkouším.

    1. na komentář reaguje anina4 — #20
    superkarma: 0 30.11.2012, 17:25:06
  14. avatar
    [17] Žofie [*]

    Moje mamka dělávala kynuté pod vodou, ale jako dítěti mi to moc nejelo Sml23

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 30.11.2012, 17:13:22
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    free — #15 ale na tom opravdu nic není. Udělá se koule z těsta, dá do mísy a zaleje vodou tak, aby bylo potopené. Jak vyskočí nad hladinu, dá se z něj dělat. Voda se odcákne, pomoučí se vál a postupně rychle vyvaluješ. Vtip je v tom, že studené těsto se vrazí do horké trouby, naskočí a je křehké. Poměr je: 25 Dg polohrubé mouky, 25 Dg másla, 4 lžíce mléka, půl kostky kvasnic (2.5 Dg), do mouky špetka soli a na vzejití kvasnic trochu cukru. Zpracuješ a dáš do studené vody, min. na hodinu.

    superkarma: 0 30.11.2012, 17:00:42
  16. [15] free [*]

    To těsto kynuté pod vodou sem zkusila jednou a nepovedlo se. Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 0 30.11.2012, 16:36:38
  17. [14] doginka [*]

    zajímavé,zkusímSml16

    superkarma: 0 30.11.2012, 16:20:56
  18. avatar
    [13] denkas [*]

    Tak u nás cukroví nezbejvá.Já ho vždy dojímSml30

    superkarma: 0 30.11.2012, 16:19:46
  19. avatar
    [12] ladouch [*]

    Tyhle rohlíčky neznám, ale díky za inspiraci, možná se o ně pokusím.Sml58

    superkarma: 0 30.11.2012, 16:15:56
  20. avatar
    [11] Kytinkak [*]

    panra rohlíčky neznám, díky, možná mě to inspiruje Sml67

    superkarma: 0 30.11.2012, 16:00:08
  21. avatar
    [10] Hanula [*]

    step1 — #8 Sml16my je dělali ručněSml22

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:55:10
  22. avatar
    [9] gerda [*]

    step1 — #8 že jo? Rohlíček po upečení i tak rohlíčkovatě vypadá a odpadne práce s formičkama. Já už se naučila těsto vyklápět rutinovaně, do ořechové formičky kuličku, do rohlíčku malý váleček, podstatné je to omočit v cukru a pak se nelepí, nesmí se to taky namačkávat vší silou, jen lehounce a pak to jde jak po másle. Nejlíp, když někdo pomáhá, aby nebyly prostoje při pečení v troubě.

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:53:49
  23. [8] step1 [*]

    My jsme tak kdysi dělali vanilkové rohlíčky. Měli jsme jen jednu formičku, do ní dávali těsto a hned vyklepávali. Bylo to pracné, ale moc pěkné.

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje Hanula — #10
    superkarma: 0 30.11.2012, 15:51:37
  24. [7] V19 [*]

    zaujímavý receptíkSml15

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:46:04
  25. avatar
    [6] lenig [*]

    mně už stačí jen 2 krabice na to množství, které dělám...rozdělím si to v nich pečícími papíry a je to...balkon je velký, vešlo by se jich i více, ale není potřeba tolik péctSml23

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:40:24
  26. avatar
    [5] dasena [*]

    to zkusímSml16

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:38:32
  27. avatar
    [4] Jitullinka [*]

    Pandra rohlíčky neznám, ale určitě jsou dobré - díky moc za receptík Sml59Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:34:37
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    gerda — #2 Sml67 zajímavé rohlíčky Sml22, vidíš podvodnice, ty jsem milovala Sml30, nene, už nic Sml23Sml30

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:32:02
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    ekleinovka — #1 a je jich hodně, ta práce se vyplatí. Důležité je získat grif na vyklopení syrového těsta z rohlíčkové formy, ořechy jdou snáz že jsou malé. U těch rohlíčků stačí podebrat špičku z jedné strany špičatým nožem.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #3
    2. na komentář reaguje anina4 — #34
    3. na komentář reaguje ekleinovka — #35
    superkarma: 0 30.11.2012, 15:25:59
  30. avatar
    [1] ekleinovka [*]

    A vypadá, že rohlíčky budou fakt jedlé!!!!! Já používám při pečení jedině máslo,když se stím mažu,tak ať to stojí za to

    1. na komentář reaguje gerda — #2
    superkarma: 0 30.11.2012, 15:17:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme