Vaření

Zadipujte si

Letní grilování – to je čas strávený s rodinou a přáteli, zábava a především dobré jídlo a pití. Dopřejte svým grilovaným specialitám odpovídající společnost – domácí dipy. Můžete jimi doladit maso nebo si do nich jen tak namáčet grilovanou či čerstvou zeleninu.

Připravit domácí dipy není nic těžkého a zvládne to i začátečník. Nepotřebujete k tomu nic víc, než zakysanou smetanu, bylinky, zeleninu a koření. Velkou výhodou doma nachystaných dipů je, že si je můžete vyladit dle své aktuální chuti. Navíc je máte vždy čerstvé a máte jistotu, že jsou vyrobeny z čerstvých a kvalitních surovin.

Zakysaná smetana je základní ingrediencí pro jejich přípravu. Při jejím výběru hledejte takovou, která má hladkou nehrudkovitou strukturu, krémovou konzistenci a vyšší obsah tuku. Právě díky němu vám dip při přípravě tolik nezřídne. Navíc je nositelem chuti, na dipu si tedy určitě pochutnáte. Na jejich domácí přípravu vyzkoušejte zakysané smetany značky Mlékárna Kunín. Vybírat můžete hned z několika druhů zakysaných smetan. Ty se liší obsahem tuku, zpracováním a různou konzistencí. Co však celé portfolio spojuje, je prvotřídní kvalita docílená pečlivým výběrem dodavatelů mléka a fakt, že neobsahují škrob.

Dip z avokáda, limetek, zakysané smetany a koriandru s tomatovým želé

Dip

Budete potřebovat:

  • ½ avokáda
  • šťáva z jedné limetky
  • sůl
  • 6 větviček koriandru
  • 190 g Selské zakysané smetany od Mlékárny Kunín

 

Na tomatové želé:

  • 200 ml rajčatová šťáva
  • 100 ml voda
  • malý oloupaný stroužek česneku
  • sůl
  • lžička cukru
  • špetka tymiánu
  • špetka oregana
  • ½ lžičky pokrájené čili papričky
  • 2 plátky želatiny

Postup:

Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody.  Do rendlíku nalijeme vodu s tomatovou šťávou, přidáme pokrájený česnek, koření, čili papričku, cukr a vaříme zvolna asi 15 minut. Směs přecedíme, podle chuti přisolíme a přidáme nabobtnalou vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se nerozpustí, směs pak nalijeme na tácek o velikosti 20 x 20 cm vyložený potravinářskou fólií. Zde platí jednoduché pravidlo, čím větší tácek a plocha, tím kratší doba tuhnutí. Dáme do lednice ztuhnout. V mixéru rozmixujeme dužinu avokáda s limetkovou šťávou a zakysanou smetanou na jemný krém. Podle chuti osolíme, dáme do misky, přimícháme pokrájený koriandr a na kostičky pokrájené želé.

Tip: Dip je vhodný k pečeným nebo grilovaným masům, rybám a krevetám.

Náročnost: střední

Doba přípravy: asi 30 minut plus doba tuhnutí želé

Dip z ostré hořčice, česneku, citrónové kůry, ančoviček a parmezánu

Budete potřebovat:

  • 190 g Zakysané smetany Krémovitá od Mlékárny Kunín
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • lžička citrónové kůry
  • 20 g ančoviček
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 10 g jemně strouhaného parmezánu
  • sůl

Postup:

V misce smícháme hořčici se smetanou, přidáme citrónovou kůru, citrónovou šťávu a parmezán. Utřeme česnek se solí a společně s jemně pokrájenými ančovičkami přimícháme do základu. Před podáváním podle potřeby znovu dosolíme.

Tip: Dip je vhodný ke grilované zelenině, rybám nebo pečeným či smaženým bramborám.

Náročnost: nízká

Doba přípravy: asi 15 minut

Bylinkový dip

Budete potřebovat:

  • 190g Zakysané smetany De Luxe od Mlékárny Kunín
  • lžíce citrónové šťávy
  • 80 ml jogurtu na pití Mlékárna Kunín
  • lžíce olivového oleje
  • 3 ředkvičky
  • 4 lžíce pokrájených bylinek – kopru, bazalky, estragonu, medvědího česneku, pažitky, ploché petržele – lze libovolně kombinovat
  • lžička drceného pepře
  • sůl

Postup:

V míse smícháme smetanu s jogurtem a olejem. Přidáme najemno pokrájené ředkvičky, bylinky, pepř a podle chuti osolíme. Připravený dip můžete dát nazpět do kelímku a servírovat přímo z něj.

Tip: Dip je vhodný k syrové zelenině nebo pečeným či smaženým bramborám.

Náročnost: nízká

Doba přípravy: asi 15 minut

Kunín

   
16.07.2015 - Grilování - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 16.07.2015, 22:59:27
  2. [1] myska1 [*]

    docela fajn inspirace.....

    superkarma: 0 16.07.2015, 18:20:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme