Domácnost

Začíná sezona grilování

Posezení s rodinou a přáteli u grilu s libě vonícími lahůdkami patří k létu stejně jako koupání a dovolená. Není nad to strávit hezké chvilky s blízkými lidmi a pochutnávat si přitom na připravených delikatesách zalévaných lahodným vínem či jinými nápoji...

A nemusíte kvůli tomu jezdit ani na chatu či chalupu. Stačí vlastní dvorek či zahrada, nebo prostorná terasa. Pokud však váš byteček „jak klícka“ podobným komfortem neoplývá, nezoufejte! Při troše dobré vůle a při omezeném počtu účastníků „miniparty“ postačí i docela malinká zahrádečka nebo balkonek.

Snad nic jiného nechutná tak skvěle jako jídlo s vůní ohně. Tuto oblíbenou úpravu pokrmů člověk přivedl k dokonalosti tím, že nejprve vymyslel, jak oheň spoutat, aby mu lépe sloužil, a hned poté jej nahradil novými, sice méně romantickými, ale stejně účinnými technologiemi, které lahodné pokrmy připraví pomocí tepla z plynu nebo elektřiny.

Grilovat se dá různě. Pochutnat si můžete na pokrmech připravených v žáru řeřavých uhlíků, na elektrické ploténce, lávovém kameni či na jakékoli kamenné desce (nikdy neberte kameny od vody – při vysokých teplotách pukají a rozpadají se). Grilování – barbecue – je vlastně zhotovení jídla na roštu (v angličtině grill = rošt) a právě v létě si je můžeme vychutnat do sytosti.

Na dřevěném uhlí připravíme téměř všechno, co nás napadne: maso, ryby a mořské plody, všechny zástupce drůbeže, uzeniny, rozmanité špízy a karbanátky, ale i sýry a samozřejmě také zeleninu a ovoce.

Vše chce ale svůj čas a postup. Maso je dobré okořenit, proto je buďto předem naložte do speciálních marinád, nebo maso připravte přírodně či lehce kořeněné a dochuťte je namáčením do rozmanitých omáček, dipů a sals.

Chce to jen dodržet pár zásad a dokonalý – a hlavně velmi chutný – výsledek se zaručeně dostaví. 

 Pozor, začínáme!
• před grilováním nechte maso nějakou dobu marinovat, bude potom jemnější, křehčí a chutnější
• během pečení potírejte surovinu marinádou, aby příliš nevysychala
• upřednostňujte maso libovější, tuk z příliš prorostlého masa se přepalováním na grilu stává zdraví velmi škodlivým
• uhlí zapalujte tradičním způsobem – tedy nikoliv benzínem, lihem či jiným podpalovačem do kamen (lze zakoupit i speciální „ekologické“ podpalovače určené jen pro grilování)
• negrilujte na přímém ohni, uhlí musí pouze doutnat
• usazování škodlivin na grilovaném pokrmu předejdete, pokud ho zlehka zabalíte do alobalu – kouř k jídlu nebude mít tak snadný přístup a šťáva se přitom bude odpařovat
• tímto způsobem takto snadno a velmi chutně upravíte i přílohy – brambory a zeleninu

Při grilování samozřejmě dbejte na hygienu a na bezpečnost členů společnosti – především neposedných dětí.

Abyste si grilování s přáteli skutečně užili, připravte si dopředu vše, co budete potřebovat, abyste se pak nezdržovali zbytečnostmi, jakými je třeba donáška paliva, nápojů, nebo čištění zeleniny.

Ke grilovaným pokrmům podávejte různé druhy pečiva, čerstvou zeleninu, zeleninové nebo ovocné saláty, marinády, zálivky, bylinková másla, různé dresinky, pikantní omáčky a dipy. Dají se koupit hotové, nebo vyrobit doma.

Čtěte také: Neandrtálská grilovačka
                 Martin Zounar ulítává na grilování ryb
                 Grilování na náhrobním kameni

Stalo se u vás grilování pro letní dny pravidlem? Co nejčastěji hostům připravujete? Jak často grilujete?

   
05.06.2008 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. avatar
    [33] páca [*]

    nevím co na tom lidi mají mě to stačí jednou za rok

    superkarma: 0 09.06.2008, 20:01:55
  2. avatar
    [32] Petunie [*]

    Grilování mi úplně stačí tak jednou, dvakrát do roka. Beru to spíš jako alternativu pařby než jako letní stravování.

    superkarma: 0 05.06.2008, 16:47:23
  3. avatar
    [31] kareta [*]

    grilování mi leze po těch letech krkem a bráním se krbu a grilu zubynehty- v kuchyni mám milion přístrojů na úpravu žrádla a nemám v sobě ten správný atavismus na primitivní úpravu papu Ať žije pokrok

    superkarma: 0 05.06.2008, 15:50:38
  4. avatar
    [30] Ťapina [*]

    tyrkys: Ale čím? Jedině tím jídlem, no a to už je otázka kuchařského umění

    superkarma: 0 05.06.2008, 15:37:19
  5. avatar
    [29] tyrkys [*]

    Ťapina: Znám, taky jsem na něm doma hrilovala a proto vím, že to smrdí .

    superkarma: 0 05.06.2008, 15:17:08
  6. avatar
    [28] Ťapina [*]

    tyrkys: Elektrický gril nesmrdí, na tom můžeš grilovat i v místnosti. Na Silvestra ho k nám kamarádka přivezla a grilovali jsme v obýváku

    superkarma: 0 05.06.2008, 15:08:23
  7. avatar
    [27] wich [*]

    tyrkys: Proč? Elektrický gril žádný smrad ani kouř neprodukuje. Maximálně se může z balkónu linout vůně grilovaného masa a to už máš pak jedno, jestli to je z kuchyně nebo balkonu

    superkarma: 0 05.06.2008, 14:59:33
  8. avatar
    [26] tyrkys [*]

    Pajinka: Sousedi musejí být nadšení .

    superkarma: 0 05.06.2008, 14:41:08
  9. avatar
    [25] Pajinka [*]

    my grilujeme na balkóně na elektrickém grilu, nejradši mám kuřecí stehenní řízky - marinované doma nebo z Globusu, jsem ráda, že nejen já si je pochvaluju

    superkarma: 0 05.06.2008, 14:18:05
  10. avatar
    [24] OlgaMarie [*]

    Nyotaimori: Pro mě je o dopalování...

    superkarma: 0 05.06.2008, 14:13:55
  11. avatar
    [23] colombo [*]

    Grilování mám také ráda. Prosím, nemáte někdo recept na hermelín na roštu ?

    superkarma: 0 05.06.2008, 13:39:30
  12. avatar
    [21] wich [*]

    Děkuji za odpovědi.

    Jen malá technická - ta rajčata jsem obalila do alobalu, sýr vytéká.

    superkarma: 0 05.06.2008, 12:11:50
  13. avatar
    [20] Evikus [*]

    wich: Určitě vyzkouším

    superkarma: 0 05.06.2008, 12:02:35
  14. avatar
    [19] Suzanne [*]

    wich: skvěle!

    superkarma: 0 05.06.2008, 11:53:49
  15. avatar
    [18] lenoška [*]

    wich: jj,kluk je má nejradši

    superkarma: 0 05.06.2008, 11:44:44
  16. avatar
    [17] lenoška [*]

    jo a minule si tam manža hodil plátky anglický slanina a taky to bylo hooodně dobrý a už dost,protože mi tečou sliny

    superkarma: 0 05.06.2008, 11:44:18
  17. avatar
    [15] wich [*]

    Zkoušela některá z vás (některý z vás) grilovat takové ty malé bílé klobásky? Jak chutnají z grilu?

    superkarma: 0 05.06.2008, 11:43:35
  18. avatar
    [14] lenoška [*]

    grilujem veškerou zeleninu,cuketu,papriku,cibuli,rajčata,žampiony,stačí jen potřít olejem s česnekem a trošku koření a je to dobrůtka ještě miluju grilovaný hermelín a pak klasika-maso,grilovací klobásky.
    Letos jsme grilovali už 24.2. na Matěje,bylo nádherně a vedro

    superkarma: 0 05.06.2008, 11:41:40
  19. avatar
    [13] OlgaMarie [*]

    Manx: Mám gril i místo, ale po prvním pokusu nemám odvahu. Mně vůbec nechtělo hořet dřevěné uhlí a čmoudu bylo, až se na mě chodili dívat obyvatelé z okolních rodinných domů, co na parcele pálím.

    superkarma: 0 05.06.2008, 11:38:42
  20. avatar
    [12] spetulka [*]

    wich: já k těm už naloženým masům nemám moc důvěry víckrát už jsem slyšela, že ty obchody si takhle "likvidují"už neprodejné maso-že to naloží a v tom se to, že to není úplně čerstvý ztratí Takže my nakládáme až doma

    superkarma: 0 05.06.2008, 11:31:22
  21. avatar
    [11] wich [*]

    spetulka: My tu máme všechny možné obchody a Globus zrovna ne Pravda, na Globusové uzeniny jsem slyšela hodně chvály Dřív jsme jezdili pro maso na gril do Billy, bývalo tam už naložené. Teď nevím, dlouho jsem nebyla.

    superkarma: 0 05.06.2008, 10:51:52
  22. avatar
    [10] spetulka [*]

    wich: děláme špekáčky jen z Globusu, ty jsou fakt dobrý a špekáčkový

    Jinak u nás grilovací sezona začala už někdy v březnu, jak bylo trochu slušný počasí Zrovna na neděli jsme domluvení s kamarádama, že dojdou a bude se grilovat asi nějaký špíz, k tomu salátek

    superkarma: 0 05.06.2008, 10:41:30
  23. avatar
    [8] wich [*]

    Evikus: Já jsem se tu kdysi zmiňovala, že jsem rozkrájela rajčata na půlky, vydlabala šťávu a naplnila hermelínem. Pak jsem ještě zkoušela rozkrojit zelenou slovenskou papriku a pokapat olivovým olejem. Obojí se povedlo výtečně a bylo směšně jednoduché, tak to zkus

    Lilinka: Opékání buřtů na klacku mi chybí jak hrom . Viděla jsem nějakou reklamu na špekáček od Chodury ("vrátili jsme špekáčku chuť"), tak jsem zvědavá, protože špekáček už poslední roky stál za starou bačkoru.

    superkarma: 0 05.06.2008, 10:13:01
  24. [7] Pianistka [*]

    My grilujeme taky už od konce dubna, skoro každý víkend, je to nejpraktičtější víkendové stravování

    superkarma: 0 05.06.2008, 07:50:26
  25. avatar
    [6] barasv [*]

    Letos už jsme začali někdy v dubnu. Při dobrém počasí grilujeme každý víkend - buřty a grilovací párečky, naložené maso, celá kuřata, makrely, dobrá je i grilovaná cuketa...

    superkarma: 0 05.06.2008, 07:41:59
  26. avatar
    [5] Lilinka [*]

    aninas: "... a všichni lidi volaj jů jů jů, z jelena se dělá bárbekjůůů..."

    My jsme letos zatím stihli jen opékání buřtů na klacku. Grilování mi zatím zkoušky nedovolily

    superkarma: 0 05.06.2008, 07:28:43
  27. avatar
    [4] aninas [*]

    No jo, kdysi nam stacil udelat ohynek, uriznout klacek a napichnout burta. Popripade do alobalu hodit rybu, nebo taky na klacik - ktery si sikulaci zmenili na napichovak. Do popela se strcili brambory a bylo. Pivko, kytara a zpev. Ted je to velky proces s grilovacimi pristroji, jine potraviny ..., ale v podstate je to to same, jenom to grilovani je takove americtejsi

    superkarma: 0 05.06.2008, 07:26:17
  28. avatar
    [3] Evikus [*]

    wich: My už jsme taky párkrát grilovali. Já to miluju
    Letos se chystám kromě masa taky grilovat nějakou zeleninu a ovoce, našla jsem zajímavé recepty tak jsem zvědavá. Ale krkovička je stejně nejlepší

    superkarma: 0 05.06.2008, 07:19:41
  29. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    dneska odjíždíme ven, už se nemůžu dočkat, v sobotu bude první letošní grilování

    superkarma: 0 05.06.2008, 07:08:29
  30. avatar
    [1] wich [*]

    Pro mne začala už před více než měsícem Takže momentálně je v plném proudu. O víkendu jsme grilovali klobásky, kuřecí křídla, kuřecí řízky, ryby...

    superkarma: 0 05.06.2008, 06:58:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme