Vaření

Začíná dortový týden!

dort ze Zvoničky

Oslaďme si trošku příchod jara a celý týden pečme, zdobme a mlsejme dorty. Naše rady a recepty se vám budou hodit na rodinné oslavy a jiné slavnostní příležitosti. Dnes začneme tím nejzákladnějším na každém dortu - těstem.

Těsto na dort podle Zdeňka Pohlreicha

Tento recept používám od Vánoc, kdy jsem dostala Pohlreichův šanon na „bordel v receptech“. Zatím je to nejlepší dortové těsto, které jsem kdy zkoušela. Krásně nadýchaný piškot, velice jemný.

4 vejce
2 lžíce vlažné vody
125 g cukru krupice
75 g polohrubé mouky
75 g škrobové moučky (používám Solamyl)
špetka soli

dort ze Zvoničky

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky ušleháme s vlažnou vodou a 2/3 cukru do hladkého světle žlutého až bílého krému. Šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Při jednom pečení jsem zkusila nahradit obyčejný cukr krupice cukrem třtinovým a výsledné těsto mělo příjemně karamelovou chuť.

Bílky ušleháme na tuhý sníh, spolu se špetkou soli a zbylým cukrem. Mouku a solamyl smícháme v misce.
Do žloutků opatrně po částech vmícháváme sníh a směs mouky a solamylu. Umícháme velice jemně těsto, co nejopatrněji, aby zůstalo načechrané.

Toto množství těsta je na dortovou formu o průměru asi 24-26 cm. Formu vymažeme a vysypeme moukou, případně použijeme silikonovou formu.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, po chvilce můžeme stáhnout na 150 °C. Asi po patnácti minutách pečení můžeme opatrně otevřít troubu a píchnutím špejle do středu piškotu zjistíme jestli je už hotový. U hotového piškotu se nesmí těsto lepit na špejli.

Dort ze Zvoničky

Můj kamarád Jirka je všuměl, který vlastní krásný rodinný penzion v krkonošském Horním Maršově. Penzion Zvonička je vyhlášený svou výtečnou kuchyní a také výbornými dorty, které peče sám Jirka. Jaký je jeho recept na dort?

Jirka Hladík - Penzion Zvonička

16 vajec
800 g cukr krupice
800 g polohrubé mouky
18-20 lžic vlažné vody

Postup přípravy dortu je stejný jako u mého receptu, s tím rozdílem, že výsledný dort je obřích rozměrů, který ani neunesete :-)

Čokoládový dort podle Beaute

Beaute, ta nikdy nezklame. Je studnicí výborných receptů. Našla jsem čokoládový dort pro ty z vás, kteří mají raději tmavé dortové těsto.

100 g čokolády
100 g másla
160 g moučkového cukru
7 vajec
150 g hrubé mouky

dort od Beaute

Změklou čokoládu (rozpuštěnou ve vodní lázni) smícháme s cukrem, máslem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a společně s moukou zlehka přimícháme k čokoládové hmotě.
Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi 40 minut (kontrolujeme zapíchnutím špejle)
Necháme ve formě vychladnout, poté překrojíme, namažeme rybízovou marmeládou a plníme krémem.

Dobrou chuť vám přejí elly, Beaute a Penzion Zvonička.

   
21.03.2011 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [22] brnky [*]

    Pěkné dortíky, dala bych si

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:52:33
  2. [21] musilovahana [*]

    To bych sindala.

    superkarma: 0 20.12.2012, 23:15:37
  3. avatar
    [20] hubajda [*]

    to klobouk dolu kdyz to udelal muzskej Sml79Sml79

    superkarma: 0 16.11.2012, 22:22:23
  4. avatar
    [19] saruz [*]

    To jahodové srdce,ňam! Sml67

    superkarma: 0 30.09.2012, 02:14:18
  5. [18] holčice [*]

    Tak to je nádheraSml16Sml16

    superkarma: 0 31.07.2012, 13:59:48
  6. [17] marienka-m1 [*]

    Jsou k nakousnutí, má záliba je v marcipánových dortech, moc sem jich zatím neuplácala Sml16 teprv začínám. A věřte nebo ne, je to pořádná piplačka, několikahodinová záležitost, chce to čas, klid a hlavně trpělivost. Výsledek stojí za to. Není větší odměny pro kuchařinku, když jí ostatní pochválí její výtvor a ještě k tomu chutná!!!Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 25.11.2011, 23:20:40
  7. avatar
    [16] Krišpína [*]

    navia — #15  přesně tak Sml67

    superkarma: 0 22.03.2011, 13:33:37
  8. avatar
    [15] navia [*]

    elly — #12 Já myslím, že "paní Cukrářky" bylo myšleno jako poklona šikulkám, které se dorty taky neživí a přesto je mají krásné, propracované, dobré... (lepší než v cukrárně Sml58 Sml16)

    1. na komentář reaguje Krišpína — #16
    superkarma: 0 22.03.2011, 08:00:40
  9. avatar
    [14] femme [*]

    elly — #12  jj, to znám, párkrát jsme taky odešli s nepořízenou, teď už si raději dopředu rezervujeme místa Sml58 

    superkarma: 0 21.03.2011, 19:57:16
  10. avatar
    [13] Allma [*]

    Krišpína — #9 já čekala nějakou dobrou inspiraci Sml24

    superkarma: 0 21.03.2011, 19:39:13
  11. avatar
    [12] elly [*]

    femme — #10 jojo myslím :-)

    Krišpína — #9 tohle nejsou moc dorty pro paní Cukrářky...spíš tipy jak si udělat dobrý dort doma. Určitě se najdou mnohem vymakanější a esteticky dokonalejší dorty. Tohle jsou recepty a dorty obyčejných lidí, kteří se cukrařinou neživí a přesto dokáží vykouzlit dort, který všem strávníkům chutná ;-) Recept, který používám na dorty já mám taky hodněkrát vyzkoušený a každý ho chválí, že lepší dort nejedl Sml16

    1. na komentář reaguje femme — #14
    2. na komentář reaguje navia — #15
    superkarma: 0 21.03.2011, 18:24:02
  12. avatar
    [11] enka1 [*]

    Krišpína — #9 Já si to hned myslelaSml16.

    superkarma: 0 21.03.2011, 15:15:21
  13. avatar
    [10] femme [*]

    elly — #8  myslíš Kopeček? Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 21.03.2011, 13:33:46
  14. avatar
    [9] Krišpína [*]

    enka1 — #2  já na to radši nic Sml16. Jsem hrozný estét a tak se zdržuji komentáře. Já mám na korpus osvědčený recept, nic tajného, dávám trošku oleje a vlažné vody a zatím to všem chutnalo. Hodně lidí dá na první dojem a po pravdě, můj první dojem z těchto dortů není zrovna nic moc. Nejsou vyloženě špatné, ale ani nijak extra zajímavé, prostě klasika. Viděla jsem tu už mnohem zajímavější dorty a paní Cukrářky, kterých se to týká by tyhle strčily hravě do kapsy.

    1. na komentář reaguje enka1 — #11
    2. na komentář reaguje elly — #12
    3. na komentář reaguje Allma — #13
    superkarma: 0 21.03.2011, 12:43:38
  15. avatar
    [8] elly [*]

    femme — #7 kolem té restaurace jezdíme :-) Jednou nebo dvakrát jsme se tam na doporučení Jirky Hladíka chtěli stavit, ale vždycky měli narváno :-)

    1. na komentář reaguje femme — #10
    superkarma: 0 21.03.2011, 11:49:10
  16. avatar
    [7] femme [*]

    elly — #4  koukala jsem na mapu a Zvonička je jen cca 500m od Kopečku Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 21.03.2011, 11:28:32
  17. avatar
    [6] femme [*]

    elly — #4  píšu si Sml58 Sml30

    superkarma: 0 21.03.2011, 11:20:03
  18. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    enka1 — #2 Sml30 Podle nadpisu jsem čekala jejich autorství.....holky, názor, kde jste??

    superkarma: 0 21.03.2011, 11:08:08
  19. avatar
    [4] elly [*]

    navia — #3 mňam! Ten vypadá skvěle!

    femme — #1 Zvonička nemá chybu :-)

    1. na komentář reaguje femme — #6
    2. na komentář reaguje femme — #7
    superkarma: 0 21.03.2011, 10:35:27
  20. avatar
    [3] navia [*]

    Já většinou používám recept na korpus, který jsem našla na jednom dortařském serveru. Je s olejem, tudíž není suchý. Navíc jako bonus je tam postup na efekt soustředných kruhů, který vypadá na řezu moc hezky.

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 21.03.2011, 10:12:09
  21. avatar
    [2] enka1 [*]

    Krišpíno, kometo, co vy na to?Sml58

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #5
    2. na komentář reaguje Krišpína — #9
    superkarma: 0 21.03.2011, 09:24:07
  22. avatar
    [1] femme [*]

    jezdíme dost často do Svobody a v Maršově se pokaždé stavíme v hospodě Na Kopečku, kde mmch náramně dobře vaří Sml20 Sml67 tak se někdy zastavíme i ve Zvoničce Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 21.03.2011, 09:18:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme