Novinky

Zabijačkové  „dobroty“nepozřu!

Zatímco jsme se tady pustily do vzpomínání na sladké dobroty, čtenářka s nickem Lissey zavzpomínala na jídlo, které opravdu nemusí a nikdy nemusela. Přečtěte si proč

Chutě se během života docela určitě mění. Jako malá jsem nemohla dušenou mrkve vidět ani cítit a dnes si ji s chutí dám a moc mi chutná. Přišla jsem na chuť cibuli i špenátu, dokonce i celerový salát, oblíbenou to pochoutku našich kuchařek ve školce, dnes celkem bez problémů sním. Co ale prostě nepozřu, čemu se v obchodě vyhnu i pohledem, jsou zabijačkové  „dobroty“.

Za mého dětství jsme u babičky pravidelně mívali zabijačku. Účast celé rodiny povinná. I ti nejmenší se museli zúčastnit. Už proto, že všichni dospělí byli také na místě a prcky neměl kdo pohlídat. Mě bylo asi tak jedenáct, dvanáct let. Z té doby si to tak nějak nejvíc vybavuji. Nepříjemný zápach živého a pak i zabitého prasete, hlasité, odpuzující zvuky během vraždícího procesu a pak všechny ty silné, intenzivní  kuchyňské pachy. Prejty, třaslavé ovary, tlusté maso do tlačenky a krev ze které se kouří.. no prostě doslova horor.  Dodnes si pamatuji obrovský hrnec a v něm na kostky pokrájené sádlo, které se škvařilo. A bylo třeba s ním na mírném ohni několik hodin míchat. A tuhle fajn práci jsem vyfasovala já!

Ne že by to byla kdoví jaká dřina, ale dodnes si to dokonale pamatuji! Tu hutnou horkou mastnou vůni, která stoupala z hrnce. Sádlo prskalo a bublalo, stoupalo mi do nosu, ulpívalo na mikině.. Několik dalších dní jsem měla pocit, že jsem tou mastnou vůně cítit snad na kilometr.

Nikdy jsem nebyla vybíravá a doma nás nikdy na sílu nenutili dojídat. Pamatuji si, jak jsem měla ráda antiperle, maličké, tvrdé větrové bonbonky, které se okénkem vyklepávaly z kulaté krabičky, pamatuji si pendreky za 50 haléřů kousek, ale ze všeho jídla si nejvíce vybavuji předvánoční zabijačky a to, jak škvařím sádlo. Dneska je v módě zdravá strava a sádlo jsem léta neškvařila. Ne že bych byla vegetarián, to určitě ne, ale jitrnici a tlačenku u mě doma nenajdete. Jako dítě jsem si toho užila nejméně na dva další životy.

Lissey

Milá Lissey a víte, že se opět začíná domácímu sádlu fandit? Je prý zdravější, (samozřejmě v malém množství) než margaríny

Text nebyl redakčně upraven

 

   
27.02.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [27] rendac [*]

    ze zabíječky jsem měla nejradši řízky Sml30

    superkarma: 0 28.02.2013, 10:34:02
  2. [26] rennina [*]

    Taky jsme dělávali zabijačky...jednou jsem vypomáhala a byla po "tahu" (nic příjemného),kor,když na mě řezník z legrace foukal vzduch ze šprycny na jetrnice Sml30.

    superkarma: 0 28.02.2013, 10:14:20
  3. avatar
    [25] gerda [*]

    tak sádlo je zrovna potravina, kterou doporučují i lékaři. Rozhodně lepší, než margaríny.

    superkarma: 0 28.02.2013, 07:45:18
  4. [24] Krtina86 [*]

    dasena — #9 Sml59 tak to se ti povedlo

    superkarma: 0 27.02.2013, 22:31:48
  5. avatar
    [23] ekleinovka [*]

    Když mne topadne,tak škvarečky můžuSml67

    superkarma: 0 27.02.2013, 21:29:47
  6. [22] Trefa [*]

    Trefa:kazdy rok delame zabijecku,kterou miluju.a hlavne dobre vyprazene skvarecky.

    superkarma: 0 27.02.2013, 21:23:45
  7. avatar
    [21] tajnostii [*]

    Antierle -anoSml30Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 27.02.2013, 21:09:40
  8. [20] DCOlga [*]

    Pro mě taky zabíjačka nemusí být. I když jsem jich několik zažila, tak to bylo spíš utrpení než radost. Jediné co jsem jedla bylo pečené maso a to jsem vynímala pouze libové a čerstvé ještě teplé škvarky, po kterých mi stejně pak bylo zle.

    superkarma: 0 27.02.2013, 20:51:30
  9. [19] ZWETTLEROVAIVANAG [*]

    sadlo,prdelacku s kroupama to nejim . ale jitrnici jelito tlacenku klobasu tak to jim.kruci,jak me se zbyhaji sliny takze zitra zavitam do obchodu a neco z toho si koupim,ale domaci prace, je domaci prace.tam aspon vidite  co tam davateSml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 27.02.2013, 20:09:37
  10. [18] Tinula [*]

    Sml15Sml23

    superkarma: 0 27.02.2013, 19:58:51
  11. avatar
    [17] Jindriska8 [*]

    Sádlo,jitrnici a tlačenka ,doma dělaná,to je pochoutkaSml22

    superkarma: 0 27.02.2013, 19:56:51
  12. [16] free [*]

    Mě stačí to vyrábět, nemusím to už jíst.

    superkarma: 0 27.02.2013, 19:45:23
  13. [15] V19 [*]

    Pravidelne som zabíjačky zaživala ako dieťa pred vianocamiSml22

    superkarma: 0 27.02.2013, 19:22:19
  14. avatar
    [14] ladouch [*]

    Já mám ráda všechno, prejt, tláču, jitrnice a jelítka a takovéj zabijačkovou guláš to je teprve mňamka.Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 27.02.2013, 18:31:43
  15. avatar
    [13] Milea [*]

    I já se zúčastnila zabíjaček, ale odsud posud, vařila jsem doma to, co nepáchne, třeba kroupy:) A ty to ingredience postupně dodávala těm, kteří vše páchnoucí potřdbovali k výrobě. A nejím toho spoustu ze zabíjačky. Nechutná mi to prostě.Sml73

    superkarma: 0 27.02.2013, 18:03:56
  16. [12] jamb [*]

    Já jsem děsný pokrytec, vidět to nemůžu, ale cpala bych se. Jdu si nakrájet tláču s cibulí a otcem.

    superkarma: 0 27.02.2013, 18:02:59
  17. [11] Iva3na [*]

    I když bydlím ve městě dělávali jsme se známýmí zabíjačku. Koupili jsme na jatkách prasátko, pozvali známého řezníka a už to jelo. Naučila jsem se i uzlovat jitrničky a jelítka.Byla to paráda.Ráda na to vzpomínám.

    superkarma: 0 27.02.2013, 17:46:14
  18. [10] rendaa [*]

    Jej takové pochoutky.

    superkarma: 0 27.02.2013, 17:44:20
  19. avatar
    [9] dasena [*]

    Krtina86 — #5 škoda, že nemáme praseSml30

    1. na komentář reaguje Krtina86 — #24
    superkarma: 0 27.02.2013, 17:27:55
  20. avatar
    [8] daska59 [*]

    Zabijačka, tak kromě toho zabíjení, akce kterou jsem milovala a na všechny ty dobroty vzpomínám dodnes. Takový hlaďounký sádlo jako mívala babička, to už asi neochutnám. Dnes se chovají jiné druhy prasat a krmení je taky jiné. Granule vařené brambory nenahradí Sml23. Minule jsem na farmářských trzích koupila jitrnici a už jsem se nemohla dočkat, jak si doma pochutnám. Co vám mám povídat, podělila jsem domácí zvířectvo a být řezníkem který to vyráběl, tak si jdu hodit mašli.

    superkarma: 0 27.02.2013, 17:18:19
  21. [7] dadma [*]

    Tak to jsem nikdy nezažila a jsem tomu ráda.Díky tomu, když jsme dostali od někoho ovarovou polévku, jitrnici,jelítko či tlačenku, tak jsme si pochutnali.V obchodě bych to dnes nekoupila.

    superkarma: 0 27.02.2013, 17:04:02
  22. avatar
    [6] tortora [*]

    tak se zabijačkama jsme na tom stejněSml30

    superkarma: 0 27.02.2013, 16:50:12
  23. [5] Krtina86 [*]

    dasena — #3 Zrovna včera jsem si říkala, že už jsme hod oma dlouho neměli. Miluju zabíjačkový guláš.

    1. na komentář reaguje dasena — #9
    superkarma: 0 27.02.2013, 16:29:22
  24. avatar
    [4] datura [*]

    ze zabijačkových pochoutek mám ráda jen tlačenku, ale opravdu tu domácí, v obchodě bych ji nekoupila Sml24

    superkarma: 0 27.02.2013, 16:22:56
  25. avatar
    [3] dasena [*]

    já zabíjačkový guláš a je pravda, že se vrací doba k sádlu

    1. na komentář reaguje Krtina86 — #5
    superkarma: 0 27.02.2013, 16:18:54
  26. avatar
    [2] hardman [*]

    já pouze libový ovar

    superkarma: 0 27.02.2013, 16:17:54
  27. avatar
    [1] řinka [*]

    Tak to já bych si zase raději dala domácí zabíjačku,protože stoprocentně vím co do ní dávám.A hlavně vím,čím byl čuník krmený.Sml22

    superkarma: 1 27.02.2013, 16:17:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme