.

Žába, had či škorpion? I tak se vaří ve světě

Cestování

Žába, had či škorpion? I tak se vaří ve světě

Žáby, hadi, škorpioni, kobylky, potkani, pavouci – to vše se může objevit jako vybraná pochoutka na talíři během cest po Asii a dalších kontinentech. Některé speciality jsou jen pro otrlé, na jiných si pochutnáte.

V thajském Bangkoku na ulici Khaosan road můžete ochutnat kobylky. Když jsou dobře upečené, chutnají docela dobře. Jen je třeba jim utrhnout nožičky, ty mohou poškrábat krk a hltan.

V Malajsii zase servírují žáby, nejlépe chutnají na kari. Nejdříve žábu nasekají na kousky, přidají omáčku wok, kousky oříšků a obrovské chilli papričky. Vše se párkrát zamíchá a je hotovo. „Chutná to jako jemnější kuřecí maso a je to výborné,“ říká majitel cestovní kanceláře SEN P. Fellner.

žáby na kari

Žáby na kari

Grilovaní rejnoci

Grilovaní rejnoci

A co třeba pečený potkan? Takovouto „pochoutku“ si může cestovatel dopřát v Barmě. Když ho nabídnou poutníkovi, který byl týden bez masa, může se stát, že neodolá. Na stolech místních lidí se objevují také kobylky, švábi a brouci, které připravují na pánvi wok.

V Barmě rozhodně vynechejte místní kukuřičné doutníky, jedná se totiž o nejhorší kuřivo na světě, které dokáže turistu i prohnat. Ale vypadají lákavě a kouří je zde i ženy.

Kukuřičné cigáro

Kukuřičný doutník

Vietnam a Filipíny

Pavel Fellner ve Vietnamu na ostrově Unicorn ochutnal také hada na kari. S oblibou ho na počkání připravují v deltě řeky Mekong. Jídla se není třeba bát, hlava s jedovatými žlázami se před přípravou odstraní. „Připravují ho různě, velmi chutný je například had na kari, dušený na kokosovém mléku s cibulí, zázvorem a koriandrem. Hadí maso je jemné, chutná jako něco mezi kuřetem a rybou,“ vysvětluje Fellner. Jen pozor, had má hodně kostí!

Had na kari

Had na kari

Také hadí srdce s krví je vyhlášenou vietnamskou pochoutkou. Ovšem jen pro otrlé!

Ti se mohou na Filipínách „pustit“ i do balutu. Jedná se o nevylíhnuté káčátko uvařené ve skořápce. Že je to nemorální? V Indii je zase nemyslitelné jíst hovězí maso. Z balutu se jí jen embryo, někdy se podává s octovým nálevem a v pikantní omáčce. Chutná jako vybraná francouzská paštika.

Žabí džus, bourec morušový a pálenky

V Peru je jednou z nejbizarnějších specialit „jugo de rana“ – žabí džus. Ve stánku s ovocem a zeleninou si vyberete příchuť – avokádo, banán, jablko, pomeranč, mango či guavo. Prodavačka vše nahází do mixéru, přidá malou žabku z terária. Přihodí ji k ovoci, přikryje poklop a mixér pustí. Za 30 sekund máte džus v plastovém kelímku. Je to prý vynikající lék na migrénu, anémii, pomáhá léčit bronchitidu a vyživovat mozek.

jugo de rana

Čína je proslavená jak vynikajícím jídlem, tak i nejroztodivnějšími výstřednostmi. Na slavné ulici Wangfujing v Pekingu je možné ochutnat bource morušového, velké masité pavouky, škorpióna, larvy, penis bůhví z čeho.

Peking - pochoutky

Speciální kapitolou jsou pálenky z různých koutů světa. Jednou z nejhorších je nejlevnější čínská rýžová pálenka. „Je tak odporná, že ani v deseti lidech jsme nebyli schopní vypít láhev s obsahem tři deci. Podobná, třtinová, se vyrábí v palírně na ostrově Flores. Dělají ji ve dvou kvalitách, jedna se nedá pít vůbec, pro druhou platí to samé. „Raději jsem ji nenápadně zapomněl v palírně,“ dodává Pavel Fellner. Úplně nejhorší na světě je ovšem barmská pálenka plná škorpionů a jedovatých housenek. „Tu mám doma stranou pro návštěvy, kterých se chci rychle zbavit.“

Ti nejodvážnější cestovatelé ovšem mohou vyzkoušet i další extrémní zajímavosti, jako jsou velbloudí moč či žaludek. Ale Evropanům se to spíše nedoporučuje.

Můžete si také přečíst:re

   
10.03.2017 - Exotika - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [17] lennulik [*]

    Tak toho pavouka nebo škorpióna na špejli bych do huby nedala ani za zlatý prase Sml30 To je hnus velebnosti Sml30

    superkarma: 0 10.03.2017, 19:33:50
  2. avatar
    [16] AmeA [*]

    Netoužím vyzkoušet Sml30Sml52

    superkarma: 0 10.03.2017, 18:08:23
  3. [15] Rikina [*]

    Žába nebo had, proč ne, nakonec i potkan, však je to taky maso, určitě se to dá sníst. Hmyz, tam už by se mi do moc toho nechtělo. Je to takový divný pocit. Rýžovou pálenku jsem kdysi ochutnala a fakt se to nedá. Sml15 No a jakýsi alkohol, co v něm byla naložená ještěrka, to byl taky dost hnus na pohled i na chuť... jednou stačilo a nemusím si to zopakovat.

    Akorát bych prosila, je celkem jedno, co to je za živočicha, co kdo chce sníst, ale zabte to. Dřív, než to začnete vařit, péct, smažit, kuchat a jinak zpracovávat. Vařit něco zaživa, to by neměl člověk dělat, ani kdyby to byla ta největší delikatesa na světě. Sml68

    superkarma: 1 10.03.2017, 13:27:48
  4. [14] babinka [*]

    Jiný kraj, jiný mrav...ale pro mě rozhodně NE...

    a doufám, že na tom nikdy nebudu tak, abych něco z toho musela pozřít...Sml80

    superkarma: 1 10.03.2017, 12:19:30
  5. [13] babos [*]

    ne, ne, ne Sml68

    superkarma: 0 10.03.2017, 12:08:15
  6. [12] free [*]

    Dcera doma odmítala i krevety. Po roce trampování na Tajwanu sní cokoliv a ještě se oblízne.

    superkarma: 0 10.03.2017, 11:45:53
  7. avatar
    [11] amphora [*]

    Sml16 no, zkusit se má všechno a nemůžu odsuzovat a považovat za hnus něco, co jsem ani nezkusila...kdyby vám -viz komenty níže- neřekli, co jíte, tak patrně byste si pochutnaly na všem, co tyhle kuchyně nabízí. A ještě by to bylo mnohem zdravější než " klasické " světové kuchyně.Tolik můj názor.Sml22Sml58

    superkarma: 1 10.03.2017, 11:30:26
  8. avatar
    [10] jarka1234 [*]

    Strašný nechutnosti,nemohla bych nic z toho pozřítSml32. Žabí džus vyživuje mozek,bléSml32. O ostatním se raději nebudu rozepisovat. Prostě hnus.

    superkarma: 0 10.03.2017, 11:13:48
  9. [9] bobani [*]

    fuj

    superkarma: 0 10.03.2017, 11:01:54
  10. [8] bobubobulka [*]

    Tak tohle jsem raději ani nečetla do konce Sml30

    superkarma: 0 10.03.2017, 10:39:31
  11. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16nejvíce jsme toho viděla v Číně - někdy jsem až odvracela oči ......Sml22

    superkarma: 1 10.03.2017, 08:55:00
  12. [6] Darmovzalova [*]

    Za mě hnus fialový ,ale někde se to jí a někomu to chutná

    superkarma: 0 10.03.2017, 08:52:18
  13. avatar
    [5] Myškomedvídek [*]

    fuj hnusSml23Sml23Sml23Sml57

    superkarma: 0 10.03.2017, 08:50:09
  14. avatar
    [4] luneta [*]

    žábu bych chtěla ochutnat

    superkarma: 0 10.03.2017, 08:47:01
  15. [3] MARIE MATEJKOVA [*]

    Jiný kraj,jiný mrav i co se týče stravování. Jak se říká,nemusím mít vše Sml58Sml80

    superkarma: 0 10.03.2017, 08:45:10
  16. [2] setury [*]

    Sml16 jak je vidět sníst se dá cokoliv, pobavila mě kdysi odpověď jednoho pouličního kuchaře na otázku co v tom jejich místním burgru je, řekl: jak kdy, záleží co běží okolo Sml30

    superkarma: 2 10.03.2017, 08:35:50
  17. [1] meme [*]

    Tedy, to jsou "delikatesy".Sml54Zajímavý článek....

    superkarma: 0 10.03.2017, 08:19:30

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme