Zdraví

Za obezitu může složení potravin

Podle odborníků na výživu souvisí epidemie obezity s tím, jak kvalitní potraviny nakupujeme v obchodech. Firmy proto budou upravovat složení svých výrobků tak, aby měly vhodnější složení živin, a tím sníží jejich energetickou hodnotu. Projekt Diogenes vypracují odborníci z celé Evropy spolu s českým týmem z Endokrinologického ústavu ve spojení s potravinářskými firmami.

Například některé výrobky s vysokým obsahem tuku lze přeformulovat tak, že se jeho množství sníží. Změní se některé ingredience. Kupříkladu při pečení těsta se použije místo mléka tučného odstředěné. Výsledný výrobek má potom nižší energetickou hodnotu. Podobně to je se slazením potravin, i tam lze změnou sladidla snížit kalorickou zátěž.

O zásazích do skladby potravin by měli být lidé informováni. Firmy by to mohly brát i jako plus, protože jejich výrobky by se zřejmě lépe prodávaly. Zatím se lidé více než o složení výrobků zajímají o cenu. Nakupují podle obsahu své peněženky. Důležité je i přehledné značení potravin, které napomáhá při jejich výběru.

Stále ještě je pro vás cena výrobku prioritou? Sledujete složení, nebo jen trvanlivost? Mně osobně zaručeně „zvedne kufr“, když si přečtu třeba na balíčku párků či na paštice – složení: …vepřové kůže…

   
29.01.2008 - Zdraví - autor: Marie Šrámková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [46] gerda [*]

    Beruška1: tehdy nebyly fast foody, počítače, lidi se u počítače necpali hamburgry a Mars tyčinkami jako teď. Chutě zůstaly, příležitostí se nacpat přibylo, ale hýbat se nikdo nechce, stačí se podívat, kolik singlů jezdí auty. Za pohyb se dnes draze platí ve fitkách, přitom by kolikrát stačilo zvednout zadek a jít do práce nebo do schodů po svých.

    superkarma: 0 30.01.2008, 09:25:04
  2. [45] mindulinka [*]

    Já nevím, ale když si dám bonbon tak proto, že mám chuť na cukr a ne na náhražku - aby to nedopadlo, že by jsme místo bonbonů nezačali jíst cukr kostkový - pokud ho něčím nenahradí .

    superkarma: 0 30.01.2008, 08:45:53
  3. avatar
    [44] Beruška1 [*]

    Už dneska to jídlo nemá žádnou kvalitu, tak se dočkáme toho, že budou prodávat ještě větší hnusy za víc peněz. Za komunistů byly jenom tučné jogurty, plnotučné mléko, tučné sýry, velmi dobré sladkosti, kam se asi poděly, když jsou všude hnusné müsli tyčinky a podobné blafy, a lidé tlustí nebyli. To není složením jídla, to je tím, že lidi prostě žerou a jsou horší jak prasata. A těmhle lidem pomůže jenom přivázat na půl roku ke stromu uprostřed pustiny, jinak stejně nezhubnou.

    superkarma: 0 30.01.2008, 08:21:33
  4. avatar
    [43] Gwendylon [*]

    Elizoooo... do té diety jdu s tebou!!!!!

    superkarma: 0 29.01.2008, 22:32:12
  5. avatar
    [42] emma [*]

    no fíha, koukám, že Žena-in je stále inteligentní vzdělávací zábavný pořad pro všechny věkové kategorie

    superkarma: 0 29.01.2008, 22:30:26
  6. [41] Monika H [*]

    nemyslím si že za to může složení potravin, ale množství potravin: pohybu. Tento poměr není často vyrovnaný

    superkarma: 0 29.01.2008, 21:40:28
  7. avatar
    [40] shb [*]

    ??? co je to za novinky???

    superkarma: 0 29.01.2008, 20:25:19
  8. avatar
    [39] Meander [*]

    gentiana: Nebyla bys trochu převzdělaná už?

    superkarma: 0 29.01.2008, 17:53:39
  9. avatar
    [38] Vivian [*]

    Kdepak složení... MNOŽSTVÍ

    superkarma: 0 29.01.2008, 17:53:04
  10. [37] gentiana [*]

    Nyotaimori: žejo. Já si myslela, že za tloustnutí může přežírání se a ono né. Já to tu snad začnu číst pravidelně, třeba to dotáhnu i k maturitě.....

    superkarma: 0 29.01.2008, 17:53:02
  11. avatar
    [36] Bambína [*]

    Za obezitu si může každý sám. Lidé se jen cpou, zežerou na co příjdou. Neprovozují žádné sporty, jen telka nebo komp a pak se diví že tloustnou.

    superkarma: 0 29.01.2008, 17:50:55
  12. avatar
    [35] Irena1 [*]

    pajda: hláška dne

    superkarma: 0 29.01.2008, 17:25:19
  13. avatar
    [33] Eliza [*]

    Altamora: To chápu, já mívám po zelenině hlad, že bych snědla i vařenou ovčí hlavu
    Je to všechno tak strašně individuální, mám kamarádku co se může hlady zbláznit po sladkém, jako že jí nezasytí. každý extrém je škodlivý. Nicméně pracuju na konceptu diety luxusní stravou. Víš, jako kaviár, uzený losos, luxusní zeleninka, belgické pralinky extra speciální pečivo , ale protože je to drahé tak jen po kouskách. Prostě vidím problém, že se lidi přežírají, neb je to snadno k dostání a tím nekvalitní.

    superkarma: 0 29.01.2008, 16:20:59
  14. avatar
    [32] Altamora [*]

    Meander: To máš těžké, nezkušené mládí . Bylo mi přes čtyřicet, většina mé původní rodiny má velkou nadváhu a podmíru a já se tomu chtěla vyhnout. Naštěstí jsem včas dostala rozum, a tak jsem je nedohnala.

    superkarma: 0 29.01.2008, 16:19:48

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [31] Ťapina [*]

    Proč nikoho netankuje, že třeba pivo obsahuje víc jak 90 % vody a nepožadujou jeho označení jako "vodní výrobek s pivní příchutí", a u uzenin se všichni můžou postavit na hlavu, že to není stoprocentní maso?

    superkarma: 0 29.01.2008, 16:10:40
  2. avatar
    [30] Ťapina [*]

    Kelly: Ale víš o tom, že párek nemá být maso, a že uříznutý kus libové svaloviny, byť by byl podlouhlého tvaru, není párek?
    Světe div se, masné výrobky obsahují jen určité procento masa. A chléb není mouka uhňácaná do tvaru šišky, byť je to výrobek pekařský.

    superkarma: 0 29.01.2008, 16:07:58
  3. avatar
    [29] Kelly [*]

    gentiana: viz Meander27

    superkarma: 0 29.01.2008, 16:03:54
  4. avatar
    [28] Solei [*]

    gentiana: když už budu kupovat maso, nebudu ho hanobit moukou.

    superkarma: 0 29.01.2008, 16:01:12
  5. avatar
    [27] Meander [*]

    gentiana: Nemůžeš, maso je drahé

    superkarma: 0 29.01.2008, 15:58:12
  6. [26] gentiana [*]

    Kelly: Nikdo nikoho nenutí kupovat jakékoli buřty. Můžeš si (nebo libovolný chudák) koupit kus masa a pomíchat si ho s moukou i zrnem dle vlastní chuti a bez éček.

    superkarma: 0 29.01.2008, 15:57:25
  7. avatar
    [25] Meander [*]

    Altamora: Probůh proč jsi chtěla ještě hubnout? Co jsi chtěla hubnout? Kdyby ses nechala ostříhat, vyšlo by to nastejno.

    superkarma: 0 29.01.2008, 15:47:59
  8. avatar
    [24] Solei [*]

    Altamora: v tom případě nejsi plebejec, ale aristokrat. Tuřín plebsu, pečenou koroptvičku šlechtě.

    superkarma: 0 29.01.2008, 15:44:12
  9. avatar
    [23] Altamora [*]

    Eliza: Eliza: Ten rok jsem zkoušela vegetariánskou stravu. Koupila a půjčila si knihy, počítala obsahy živin, vařila na páře, dochucovala panenským olivovým olejem (fuj, nesnáším olivy), zcela jsem vyloučila bílé pečivo, to stejně nemám ráda, brambory - ty mi ale chyběly moc. Chtěla jsem z BMI 21 na 20, místo toho jsem se dostala na 23 a zhuntovala si zdraví. Mé plebejské útroby nejsou stavěny na zcela bezmasou stravu, dvakrát týdně to maso potřebuji.

    superkarma: 0 29.01.2008, 15:35:34
  10. avatar
    [22] Kelly [*]

    Maruško, já vám rozumím, a ani netušíte jak.
    Opravdu je velký problém najít párky, které by obsahovaly kolem 80% masa, ale existují, díky za ně. Ostatní "nízkomasoprocentní", které jsou sice levnější, ale kde je více kůže, vody a mouky prostě nekupuji, protože se z toho jednoduše pos... A to se také týká veškerých stánků a akcí, kde se různé buřty prodávají. Tam bych také kvalitu nehledala.

    Problém bude ale někde jinde. Pokud se nenastaví nějaké limity, budou se vyrábět stále šunty s různými náhražkami a navíc, je to také otázkou trhu. Je spousta lidí, co mají hluboko do kapsy a nezbývá jim nic jiného, než tu hrůzu kupovat. Je to začarovaný kruh ...

    superkarma: 0 29.01.2008, 15:07:27
  11. [21] menhet [*]

    Lisa11: Jo, tak to jsme dvě :)

    superkarma: 0 29.01.2008, 15:02:55
  12. avatar
    [20] prece ja [*]

    osobně vím, že když si dám normální jogurt , tak úpo něm mám hlad o hpdně později než po nízkotučném. Nemluvě o tom, že ten "zdravý" mi naprosto nechutná .

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:59:00
  13. [19] Lisa11 [*]

    Radka27: Musím reagovat. Vařím netučně, protože můj muž by nevzal do pusy ani kousek sádla. Za to se klidně cpe hamburgery a chipsy a zají to čokoládou. Já takové věci nejím a přesto neustále bojuji s váhou, zatímco můj muž je jak vyžle. Klidně bych se nechala na rok někam zavřít a nechat si dietně vyvařovat, zatímco bych pohybem trápila své tělo. Ale to bohužel nejde, musím chodit do práce a mám tak akorát čas na procházku nebo jízdu na rotopedu.

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:58:52
  14. avatar
    [18] Solei [*]

    Lisa11: myšička je v poho, ta je často dobře živená a nejspíš i zdravá - horší je když ji špatně pomelou -to pak není dobrý pohled.
    Ještě před několika lety platilo pravidlo, že salám který je levnější než 150 za kg neobsahuje maso - dnes by asi musel být dražší...

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:54:38
  15. [17] Lisa11 [*]

    Kůže je asi to nejmenší zlo. V paštice za 5,- Kč asi toho masa ani moc být nemůže. Spíš mě děsí ostatní "přísady", které na obalu nejsou uvedené (nějaká ta myšička a podobně)

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:49:26
  16. avatar
    [16] Eliza [*]

    Altamora: tos uhodila hřebík na hlavičku, a buď ráda, protože zdravá strava je o něčem jiném, než šizené jogurty, umělá sladidla a maso z mouky.
    Bohužel to podle článku vypadá, že zase vzniknou nejedlé hybridy podle podivných přání lékařů. Je mi divné, že v to není zainteresováno více odborníků z různých oborů. Tučnej jogurt není nezdravej, nezdravá je náhražka plná umělých sladidel, barviv a hlavně škrobu. Opravdu se mi někdy protáčejí panenky když si přečtu složení.

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:47:03
  17. avatar
    [15] Solei [*]

    v nízkotučném jogurtu je místo tuku škrob, když do něčeho místo cukru použiju aspartam změním chuť výrobku natolik výrazně, že to nebude k jídlu.
    Radši si dám ty kůže v paštice - jdou na klouby, než něco takového jako je magi (hydrolyzát rohoviny zní hůř než kůže)

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:45:27
  18. avatar
    [14] Altamora [*]

    Já si dám raději jeden obyčejný neslazený jogurt než dva nízkotučné s hnusným ovocem, raději jednu skvělou belgickou pralinku než jakousi přeslazenou "zdravou" tyčinku v hnusně sladké jogurtové polevě. Prostě raději malé množství "nezdravého" jídla než větší množství "zdravého" jídla. Mám vyzkoušeno, že šizeného sním víc, jako by organismus čekal, kdy konečně objeví dobrou chuť. Když jsem jeden rok zkoušela zdravou stravu, přibrala jsem víc než za dvacet let nezdravé. A navíc jsem si tím zničila žaludek. Kdeže, můj žaludek nechce 30 Dg salátu, ale 10 Dg masa.

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:34:41
  19. avatar
    [13] gerda [*]

    arjev: ahoj, je fajn, že jsi se objevila, už jsem si dělala starost, jestli vám jde elektřina!

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:17:57
  20. [12] gentiana [*]

    Za obezitu může pažravost.
    Přeformulovává se formulace, ne výrobek.
    Když místo mascarpone použijete sójový emulgát, bude to k zblití.

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:10:15
  21. avatar
    [11] arjev [*]

    Mějte se dobře, proberte to kvalitně a zítra zase ahojky nebo ahojki?

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:10:10
  22. avatar
    [10] gerda [*]

    Vypadá to na dobrý obchodní tah.

    superkarma: 0 29.01.2008, 14:07:45
  23. [9] Pavla_b [*]

    kdo by to byl řekl...to je zase objevný článek

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:53:13
  24. [8] Pianistka [*]

    Co že tady ještě není link odkud ten článek pochází ?

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:42:50
  25. avatar
    [7] Radka27 [*]

    Tlustožroutům můžete říkat co chcete a stejně budou baštit kalorické bomby. Jediné řešení je zavřít je na rok do zařízení se zdravou stravou, sportem a bez vycházek za účelem nákupu bůčku, čokolád, limonád a smetanových jogurtů, či možnosti se doládovat. Jen tehdy pochopí co to je jíst zdravě a že to opravdu lze přežít a že opravdu jde ty kila shodit a co to je doopravdy držet dietu. V článku jsem nepochopila to snižování kalorické hodnoty potravin. Jak se udělá ze šlehačky nešlehačka? A z oleje neolej? A z bůčku nebůček? A z bonbónů nebonbony? Leda by se přestaly prodávat. Jinak je vždycky někdo sní. Protože možnost vybrat si už dávno existuje.

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:38:05
  26. avatar
    [6] kominice [*]

    Vepřová kůže je jedno z té lepší varianty.Těžko vám bude výrobce psát na etiketu že mašinou nestihla proběhnout myš.... A že jsem jich pár v uzeninách viděla!!! Jinak já osobně radši ty kůže než sójovou břečku.

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:35:42
  27. avatar
    [4] pajda [*]

    To chválím, že paní Šrámková hubne, jen mi malounko vadí, že podle poslední věty zřejmě bleje v obchoďácích...

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:31:11
  28. avatar
    [3] Meander [*]

    No to je ale objev!

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:26:23
  29. avatar
    [2] Ťapina [*]

    Ne! Fakt???

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:25:35
  30. avatar
    [1] SENSITIVESKIN [*]

    Ty vole,to je teda novina

    superkarma: 0 29.01.2008, 13:22:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme