Styl

Za koho se vdát a s kým ho pak podvést

Jacob’s Creek a sýry 

Dávat dohromady sýry s vínem je trochu jako představovat své kamarády – doufáte, že spolu hned začnou vycházet, ale jste trochu nervózní, že to také nemusí vyjít. O to větší pak máte radost, když se seznámení vydaří. Trochu překvapivé pak může být, pokud se do sebe rovnou zamilují. Za úsilí to stojí: úspěšné „spárování“ sýru s australským vínem víc než zdvojnásobí potěšení, které by obě dobroty poskytovaly zvlášť. Jak na to?

 

Je to stejné jako s lidmi: základní trik je dát podobné k podobnému. A případně občas zariskovat a doufat, že protiklady se přitahují. Pomůžeme vám do začátků, ale pamatujte: chuť i vkus je záležitostí vysoce individuální a navíc – pravidla jsou tu od toho, aby byla porušována. Nejbezpečnější volby nemusejí být těmi nejzajímavějšími a odvážný experiment by se časem měl stát součástí vašeho zážitku s kvalitními sýry a vínem Jacob’s Creek. Takže všechna doporučení berte s rezervou, případně udělejte pravý opak, a hlavně pamatujte na to, že váš styl a vkus také hrají svou roli!

 

Jacob’s Creek Chardonnay

Svěží kyselinka australského Chardonnay se velmi ráda přátelí s kyselinou mléčnou v sýrech, stejně jako si k sobě bez problémů nacházejí cestu krémovitost sýru a tohoto vína.

Bezpečná volba: středně vyzrálé, měkčí sýry.

Zajímavý experiment: brie nebo mladý, nevyzrálý cheddar, parmazán.

 

Jacob’s Creek Semillon Chardonnay

Toto víno je živé, kombinuje chuťové stopy po vyzrálém ovoci se suchým, minerálním vyzněním. Na jednu stranu je obtížnější nalézt zcela jednoznačného „přítele“ mezi sýry, na druhou stranu verzatilita vína skýtá téměř neomezené možnosti při objevování nových kombinací.

Bezpečná volba: sýrové omáčky.

Zajímavý experiment: aromatický kozí sýr, roquefort, niva.

 

Jacob’s Creek Grenache Shiraz

Grenache je většinou součástí cuvée s jinými odrůdami, jimž dodává alkoholickou sílu a bohaté kořeněné aroma. Hledejme proto mezi ostřejšími, štiplavými, silně aromatickými sýry.

Bezpečná volba: měkké vyzrálé sýry, kozí sýr, romadúr.

Zajímavý experiment: pivní sýr.

 

Jacob’s Creek Shiraz Cabernet

Toto víno díky Shirazu volá po co nejvyzrálejších měkkých sýrech, které už mají „na kahánku“.

Bezpečná volba: vyzrálý camembert, jakýkoli zralý sýr s plísní na povrchu, hermelín těsně před (nebo těsně po) doporučeném datu spotřeby.

Zajímavý experiment: vyzrálý leicester (k dostání v Tescu), jemný ovčí sýr, ale i kvalitní gouda a u nás oblíbené „archivní“ sýry typu eidam.

 

Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir

Suchý sekt dobře „funguje“ s některými druhy měkkých sýrů.

Bezpečná volba: kozí sýr, sýry s bílou plísní na povrchu, i méně vyzrálé – např. „obyčejný“, nedozrálý hermelín.

Zajímavý experiment: romadúr, olomoucké tvarůžky (ovšem dobře zvažte, koho z přátel si k takovému experimentu přizvete).

 

Dobrou chuť !!!

 

 

A nezapomeňte, o vína Jacob´s Creek můžete soutěžit ZDE !

   
29.11.2006 - Krása - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [31] DraMaH [*]

    superkarma: 0 16.12.2006, 12:16:34
  2. avatar
    [30] Kadla [*]

    Meander: To není Tchibo, to je čibo, tak to nemůže být na "tch"

    superkarma: 0 29.11.2006, 17:51:55
  3. avatar
    [29] Kadla [*]

    tlustoprdka: No vidíš, je to na "tch" a jaký je to smraďoch

    superkarma: 0 29.11.2006, 17:50:58
  4. avatar
    [28] Meander [*]

    Nebo třeba Tchibo

    superkarma: 0 29.11.2006, 17:44:09
  5. avatar
    [27] tlustoprdka [*]

    Kadla: Aco chudák TCHOŘ, ten snad nezačíná na TCH ?

    superkarma: 0 29.11.2006, 17:24:47
  6. avatar
    [26] novinka [*]

    Meander: v tom případě se tak moje extchýně "označovala" správně , byla jak kobra

    superkarma: 0 29.11.2006, 17:24:25
  7. avatar
    [25] Meander [*]

    Kadla: Zní to jedovatě
    Mně nedělá dobře kombinace BL. Bluma... Například

    superkarma: 0 29.11.2006, 16:51:32
  8. avatar
    [24] Kadla [*]

    Meander: Já zase nesnáším slovo "tchýně" a "tchán". To jsou snad jediná slova v češtině, která začínají na "tch" (když pominu Tchaj-wan, což není české slovo). Už to "tch" samo o sobě působí urážlivě

    superkarma: 0 29.11.2006, 16:23:47
  9. avatar
    [23] Meander [*]

    Kadla: To se asi v tomto významu používá všude Což ovšem neznamená, že to není ohavné slovo.

    superkarma: 0 29.11.2006, 16:15:53
  10. avatar
    [22] Kadla [*]

    Meander: U nás na Moravě se slovo "zbaštit" používalo úplně normálně . Znamenalo to "sníst něco opravdu s chutí".

    superkarma: 0 29.11.2006, 16:09:58
  11. avatar
    [21] Meander [*]

    Karolka: Příšerné! slovo je na flora.cz - ZBAŠTIT!
    Nejvíc nejhorší slovo na světě.

    superkarma: 0 29.11.2006, 14:55:36
  12. avatar
    [19] Ch.Z. Kochanská [*]

    Meander: a co teprv mňamózní mňamka!!

    superkarma: 0 29.11.2006, 14:15:30
  13. avatar
    [18] Kelly [*]

    Meander: ... co máš proti ochlupatěném jazyku?
    Kadla:

    superkarma: 0 29.11.2006, 12:41:53
  14. avatar
    [17] Meander [*]

    Jak může někdo se zdravým rozumem napsat citoslovce MŇAM, aniž by se mu u toho ochlupatil jazyk...?

    superkarma: 0 29.11.2006, 12:21:17
  15. avatar
    [16] Kadla [*]

    Holky, klid, je to jen způsob, jak zvýšit čtenost reklamního článku. I když, stejně je to slabý kafe. Vemte si tu klikací smršť, kdyby tam byl nadpis Polykat či nepolykat?

    superkarma: 0 29.11.2006, 11:04:54
  16. avatar
    [15] Landriel [*]

    Víno a sýr mňam...ale takový titulek? Tím se ž-in snižuje na úroveň opravdu dooost ubohou...

    superkarma: 0 29.11.2006, 10:49:10
  17. avatar
    [14] Kelly [*]

    Ten laciný titulek neberu ani žertem

    superkarma: 0 29.11.2006, 10:29:29
  18. [12] Radka JS [*]

    Já tedy desátá.

    superkarma: 0 29.11.2006, 09:38:58
  19. avatar
    [11] SENSITIVESKIN [*]

    co to je za kokoťárnu

    superkarma: 0 29.11.2006, 09:28:54
  20. avatar
    [6] lilithheta [*]

    novinka: Myslím, že většina přihlášených uživatelek ... ale hlásím se jako pátá

    superkarma: 0 29.11.2006, 08:37:05
  21. avatar
    [5] Liina [*]

    Ehm.. pět

    superkarma: 0 29.11.2006, 08:35:56
  22. avatar
    [4] novinka [*]

    skolacka: 4

    superkarma: 0 29.11.2006, 08:11:55
  23. avatar
    [3] skolacka [*]

    tak to jsme tři

    superkarma: 0 29.11.2006, 08:09:06
  24. avatar
    [2] ifka [*]

    Kadla: no to já taky

    superkarma: 0 29.11.2006, 08:02:20
  25. avatar
    [1] Kadla [*]

    Eh, čekala jsem trochu jiný článek

    superkarma: 0 29.11.2006, 07:55:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme