Bulvár

Z Pohlreichovy kavárny mě slušně vypoklonkovali

Zajímavou příhodu jsem zažil v kavárně mediálně známého kuchaře Zdeňka Pohlreicha. Do Café Imperial jsem si zašel náhodou, neb jsem potřeboval ukrátit hodinku času. Jednání obsluhujících mě překvapilo.

Už jste si někdy chtěla dát v kavárně kávu, abyste ukrátila hodinku času? Pokud ano, jistě byste moc nepřemýšlela nad tím, kam zrovna vcházíte. A tak jsem vešel do Café Imperial, ověšený kytarou a taškami s nákupem. Až uvnitř jsem si uvědomil, že jsem v restauraci, kde vaří slavný Zdeněk Pohlreich. Vzpomněl jsem si i, že zde dříve nabízeli strávníkům Saturninovu mísu koblih, a ve tváři mi to vyloudilo mírný úsměv.

Vyrazil jsem k jednomu stolku, ale jeden z číšníků mě zastavil a velice slušně se zeptal, jestli budu jíst.

„Ne, děkuji, dám si jen kávu,“ odvětil jsem a číšník mi ukázal stolek, ke kterému si mám sednout. Překvapilo mě, že je na něm napsaná rezervace, ale říkal jsem si, že číšník jistě ví, co dělá.

O to víc mě překvapilo, že pan číšník po chvíli přišel znovu a opět mi velice slušně naznačil, že tento stůl bude potřebovat za hodinu volný, a jestli mi to tak vyhovuje. Potřeboval jsem ukrátit hodinu, tak jsem řekl, že ano, a objednal si svou kávu.

Celá tahle situace mohla být jen shodou náhod a okolností, ale přesto mi z toho leze model, ve kterém přišel do kavárny člověk s nákupem a obsluze se nezdál dostatečně nóbl. Tak ho posadili k věčně rezervovanému stolu, neb bylo jasné, že útrata dotyčného nepřesáhne sumu, za kterou by si vysloužil delší posezení v tak vznešeném podniku. Za latté a neperlivou vodu (kterou mimochodem ke kávě neservírovali automaticky, což by se - tuším - v lepších restauracích mělo) jsem zaplatil 110 korun.

   
21.03.2011 - Blog redakce - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [16] átéčko [*]

    Marchesa Casati — #11 Já si dám ráda kávu i z automatu. Někdy je lepší, než v kavárnách.

    Nejsem snob, tak chodím na kafe, kde mi chutná. Moc dobrou mají i v obchůdcích Tchibo.

    A serou mě snobi, co si raději dají kafe v kavárně, kde stojí káva více, než 50.- a přestože není dobrá, jinam by nešli...

    superkarma: 0 02.04.2011, 11:10:33
  2. avatar
    [15] átéčko [*]

    Jakube přijeď k nám. Je u nás nová kavárna NOIVA, která měla připomenout, že na hranici kdysi na stejném místě stála kavárna AVION. Stála 77 000 000, ale káva v ní dobrá není.  

    Vezmu tě do milé kavárny Johanka, kde je moc příjemná obsluha, krásná atmosféra a hlavně úžasná káva. Voda ke kávě je samozřejmostí a člověk tam rád stráví více času, než měl v úmyslu.Sml63

    superkarma: 0 02.04.2011, 11:07:02
  3. avatar
    [14] Solei [*]

    oalison — #7 Jo taky znám v Praze několik dobrých a cenově řekněme přijatelnějších hospod. A taky znám i dražší. Ale pořád nechápu na co si lidi stěžují.

    Za všechno se platí, když jde o luxusní restauraci na luxusním místě tak je přece logické že se setkám s luxusní cenou, když na to nemám tak tam nelezu. A když tam vlezu, budu počítat s tím, že personál je vycvičen k určitému jednání s lidmi a je zvyklý, že jim tam vleze leckdo.

    Kdo byl ve Vídeňském Sachru ten prostě pochopí, že byznys je byznys a dáte pět euro za malinký kousek dortu, který si sníte na barové židličce v prostorách kde se ani nenadechnete aby jste do někoho nevrazili a přesto tam lidi chodí.

    superkarma: 0 22.03.2011, 07:59:04
  4. avatar
    [13] Solei [*]

    opportunity — #12 Jistě, jako konzumentovi se mi to nemusí líbit. Ale je to o podnikání.

    Když bude restaurace dávat menší porce, je větší pravděpodobnost, že si host po jídle objedná ještě dezert.

    Když bude restaurace dobře počítat a bude mít na jídlech správnou kalkulaci, nestane se jí, že závada na sporáku způsobí její konec.

    superkarma: 0 22.03.2011, 07:51:28
  5. [12] opportunity [*]

    Zaráží mě komentáře "tak tam nechoď, když je to na tebe drahé". Samozřejmě v Praze v centu počítám s vyšší cenou. Ale na panu Pohreichovi se mi nelíbilo, jak v poradu o hospodách pořád nabádal, aby dávali menší porce a prodávali dráže. Pokud někdo chodí se do hospody najíst a ne jen mít společenský zážitek, tak je to dost o penězích.

    1. na komentář reaguje Solei — #13
    superkarma: 1 21.03.2011, 21:56:05
  6. [11] Marchesa Casati [*]

    Jaj, to se to někdo urazinkal.

    Personál se ptá, jestli bude milostpán jíst ne proto, aby jím mohl pohrdat, ale aby mu zpod loktů odklidil příbory, případně aby mu je tam nestrkal. A že je stůl rezervovaný, to se taky občas stává.

    Co se vody týče, tak se ke kávě servíruje. Ve štamprli.

    Co se týče ceny, nechť velectěný a genyjálně chytrý J. Kočí chodí do nádražky. Pak si aspoň počtem, co je to za poměry, že mu v bufáči šesté cenové někdo plivnul na botu a sežral párek.

    1. na komentář reaguje átéčko — #16
    superkarma: -1 21.03.2011, 21:35:14
  7. avatar
    [10] Myskdalen [*]

    Nevím, ve starém Imperialu dávali zdarma koblihu a dětem omalovánky a pastelky.

    V novém Imperialu mně vždy taky dali koblihu nebo něco ke kávě zdarma, zdálo se, že tradici udržují a sklenka malé vody na tácku ke kávě bývala.

    Nyní jsem tam delší dobu nebyla.

    Větší sranda byl starý Imperial, i když ošuntělý, kde se mohlo po lidech házet koblihama ala Saturnin. Mísa starých koblih za 1000 kč.Bohužel jsem akci nezažila, kamarádka jo.

    superkarma: 0 21.03.2011, 20:23:05
  8. avatar
    [9] oalison [*]

    Altamora — #8 Jo zážitek, do doby než snob zjistí, že voda z Francouzského ledovce, mu byla natočena z Pražského kohoutkuSml52

    superkarma: 0 21.03.2011, 19:30:36
  9. avatar
    [8] Altamora [*]

    oalison — #7 Každý správný snob ti vysvětlí, že tam neplatíš za jídlo a pití, ale za zážitek. A dát 60 Kč za dvě deci vody, to je přece dokonalý zážitekSml30

    1. na komentář reaguje oalison — #9
    superkarma: 1 21.03.2011, 18:51:41
  10. avatar
    [7] oalison [*]

    Solei — #6 No ono jak kde, já znám v Praze obyčejné hospůdky, kde maj i stoly z pravého dřevaSml16, ale personál je tam milý a kafe mi chutná. Pak jsou restaurace, které si hrajou na nóbl podnik, personál je nevrlý a kafe maj hnusný a za sumu, kterou prostě platit nehodlámSml80 A upřímně existují opravdu dobré restaurace, kde mají čerstvé jídlo, super nápoje a nestojí to kolikrát ani třetinu ceny než co ve snobárnáchSml80 A kvalita jídla a služby personálu a především čisté prostředí, to je to za co měl zákazník platit, pozlacený baterie v koupelně jsou mi šumákSml80 A nezlob se na mě, ale prodávat decku coly za 80 Kč, nebo trojkovou Mattonku za 60 Kč kde to jsme? Tomu neříkám luxus, ale zlodějinaSml57

    1. na komentář reaguje Altamora — #8
    2. na komentář reaguje Solei — #14
    superkarma: 2 21.03.2011, 18:16:23
  11. avatar
    [6] Solei [*]

    Já nechápu na co si tu stěžujete. Jsou přece pajzly, normální hospody a luxusní restaurace. Když někdo vleze do luxusní restaurace a tam ho posadí na koženou sedačku ke stolu z pravého dřeva a na záchodech mají pozlacené baterie tak mu musí být jasné, že za to nezaplatí stejnou částku jako v pajzlu. A když si srovnáte cenu kávy v normální hospodě, plus vodu kterou by bylo potřeba objednat tak to až tak velký cenový rozdíl není.

    A mimochodem, vaří tam opravdu výborně.

    Raději půjdu jednou za měsíc na večeři do takovéto restaurace, než dvakrát týdně do hospody u nádraží.

    1. na komentář reaguje oalison — #7
    superkarma: 1 21.03.2011, 17:02:36
  12. avatar
    [5] SNÍŽEK [*]

    hrozné ceny,tam bych se neodvážila ani jít,raději bych si koupila v samožce nanuka Sml31

    superkarma: 0 21.03.2011, 16:08:14
  13. [4] Fofo [*]

    Je fakt, že tady jaxi zatím není normální dávat ke kávě automaticky vodu a ještě ke všemu se personál ani nezeptá, jestli nechcete vodu pramenitou - tzn. z kohoutku. A kde ji prý nabízejí, tak zdarma není Sml80

    superkarma: 0 21.03.2011, 15:51:41
  14. [3] murat [*]

    Sml52 taky mi to připomnělo jak jsme se s promrzlým kamarádem co právě dorazil z Francie stavili v Praze na kafe a čaj a ze sumy kterou jsme zaplatili se protočily panenky i otrlému žabožroutovi Sml30Sml52

    superkarma: 0 21.03.2011, 15:42:16
  15. avatar
    [2] oalison [*]

    Kubo, tos měl ještě dobrý, pamatuju si jak jsem v zimě na Staromáku čekala s kolegyní na příchod šéfa, mrzlo, tak jsme zaběhly do restaurace naproti Orloji. Za Capuccino ( mimochodem přišlo mi jak z prášku ) a 2 decky Coly jsem platila 220 KčSml30 Myslím že můj udivený obličej a otázku: Vy do toho dáváte zlatý šupinky? dodneška nezapomněliSml30

    superkarma: 0 21.03.2011, 15:35:14
  16. avatar
    [1] Solei [*]

    Rozhodně to není o vzhledu nebo nákupních taškách.

    S nejvyšší pravděpodobností byla restaurace plně obsazena a číšník se domníval, že na objednání a vypití kávy bude hodina plně vyhovovat. A dokonce se jak se zdá ujistil jestli je to tak.

    A mimochodem, není to jeho restaurace, jeho restaurací je Divinis, v Café Imperial je pouze zaměstnán jako šéfkuchař - zodpovídá tedy za jídelní lístek a kvalitu jídel, s číšníky má společného pouze to, že je seznamuje s nabídkou aby věděli co servírují.

    Na popsané příhodě nevidím naprosto nic nepatřičného.

    superkarma: 0 21.03.2011, 15:30:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme