Reklama

Můžete se snažit léčit zvířecí pacienty sebelíp, ale někdy se objeví faktor, který vám odhodlání dokonale zhatí. Je jím lidská hloupost. Páníčci totiž o rizikovém jednání ne vždy přemýšlejí.  Své o tom ví veterinární lékařka Olga Dvořáková.

Přišla ke mně paní s pejskem, který měl zažívací potíže. Zvracení, průjem… Neobjevila jsem žádnou urgentní příčinu, a tak jsem mu jen nasadila dietu. Vypadal, že ji vážně potřebuje. Žádné dokrmování z talíře a bohatý přísun masa z konzervy! Jen vařené kuřecí maso a k tomu vařenou kořenovou zeleninu. Nebo maximálně rýži. Paní to rozhodně odkývala, a tak jsme se rozloučily.

Druhý den navečer mi telefonovala. Už jsem se radovala, že mi chce poděkovat za dobrou radu, ale ona místo toho spustila. Prý je jejímu Rexíkovi snad ještě hůř a ta moje dieta prý vůbec nepomáhá. Dávat mu ji už nebude! Řekla jsem jí tedy, ať psa co nejdříve přivede. A tápala, co jsem při prohlídce mohla přehlédnout, co mi uniklo.

Když dorazili do ordinace, pejsek vážně nevypadal, že by mu bylo dobře. Znovu jsem ho začala vyšetřovat, ale neobjevila jsem nic zásadního. Naštěstí mám s komunikací s páníčky svých pacientů letité zkušenosti. A tak jsem se, pro jistotu, zeptala, co pejskovi naservírovala.

„No přesně, jak jste říkala! Koupila jsem mu grilované kuřecí stehno a vlašák!“ obořila se na mě ta paní a já byla doma. Můj údiv nad vlašským salátem odbyla tím, že je v něm přece taky vařená kořenová zelenina. I když jsem čekala všelicos, tohle bylo už příliš. Ale vzmohla jsem se jen na suchý dotaz, zda by si i ona při zažívacích potížích naordinovala takovou stravu. Teprve tehdy jí došlo, že ta majonéza v něm nebude úplně to pravé ořechové…

olgaOlga Dvořáková je veterinářka, chovatelka mopsů (www.lotrando.cz) a milovnice zvířat. Má za sebou dlouhou praxi jako státní a později soukromá veterinářka v Praze. Časem ale dala přednost venkovu a přestěhovala se do Všenor, kde nyní ordinuje.

Čtěte také: