Domácnost

Vzpruha z lesa? Pochutnejte si na čerstvém jehličí!

V lese si v této době užijete příjemnou, voňavou procházku, ale pro své tělo tu můžete udělat mnohem více. Nadopujte se vitaminem C a dalšími zdraví prospěšnými látkami!

jehličí

Svěže zelené mladé výhonky smrku ztepilého jsou úžasné nejen na pohled či dotek. Můžete si na nich také pochutnat a prospět tak svému zdraví. Máte přitom na výběr z celé řady způsobů, jak na to. Tím nejjednodušším je zkonzumovat je čerstvé přímo na místě.

Jaké výhonky sbírat?

Čím menší smrkový výhonek je, tím bude i chutnější a jemnější. Jak totiž roste, postupně získává tuhost již hotového jehličí. Ideální tedy bude, pokud si při sběru budete vybírat štětičky dlouhé maximálně 3 cm. Zaměřte se raději na mladé stromky, ideálně ty, které vysázela sama příroda. Za šetrné očesání smrčků z náletu se na vás nebude nikdo zlobit tak, jako byste se vrhli na pracně vysázené jehličnany v lesní školce.

Jak chutnají?

Možná vás to překvapí, ale mladé jehličí je šťavnaté. Jakmile jej rozkoušete, ucítíte na jazyku mírně nakyslou chuť. Skvělé jsou také, pokud si z nich uvaříte čaj.

Čím nám prospívají?

  • sirupJsou velkou zásobárnou vitaminu C, který je nezbytný k životu a zachování zdraví. Mimo jiné je důležitý pro tkáňové dýchání, vstřebávání železa, tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, nebo podporu růstu. Tento vitamin je rozpustný ve vodě, takže si vaše tělo nevytváří jeho zásobu. Z toho důvodu byste si jej měli dopřát každý den.
  • Smrkové výhonky mají skvělý vliv na boj s kašlem – uvolňují dýchací cesty, rozpouští hleny a tím usnadňují vykašlávání.
  • Pozitivně působí také na bolesti svalů a revmatismus, pomáhá při zánětech šlach.

Myslete na zimu

Pokud byste si rádi uchovali léčivou sílu smrkových výhonků, můžete z nich vykouzlit nejrůznější tinktury na mazání, ale i sirup nebo med.

Tip na přípravu medu

Nabírejte půl kilogramu smrkových výhonků, opláchněte je pod vodou a dejte do hrnce s půl litrem vody. Přidejte k nim jeden bio citron (chemicky neošetřený) pokrájený na plátky. To všechno zhruba 20 minut povařte a nechte odstát do druhého dne, aby se prospěšné látky co nejvíce vylouhovaly.

Druhý den vodu sceďte a výhonky s citronem důkladně vymačkejte. Do výluhu přisypte půl kilogramu cukru (ideálně třtinového) a bez pokličky vařte až do požadovaného zhoustnutí. Snažte se ale, aby to byla co nejkratší doba. Dlouhé vaření účinným látkám neprospívá. Pak už jen med zavařte do přichystaných sklenic a nechte víčkem dolů chladnout.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také:

   
17.05.2017 - Zahrada a květiny - autor: Julie Hájková

Komentáře:

  1. [18] ova9 [*]

    To je ale novota, z jehličí sirup....tak to zkusím.

    superkarma: 0 17.05.2017, 21:59:45
  2. [17] babinka [*]

    Eva_CZ — #8A proč zrova až takhle "nežeru"? Sml23

    superkarma: 0 17.05.2017, 14:58:58
  3. [16] babinka [*]

    chyara — #10Máte pravdu, sirup je výborný a účinný, opravdu pomáhá...Sml67

    superkarma: 0 17.05.2017, 14:58:02
  4. [15] babinka [*]

    Rikina — #6A jestli myslíte , že všem se v dnešní době žije blaze, tak se hodně mýlíte...Sml23

    superkarma: 0 17.05.2017, 14:56:59
  5. [14] babinka [*]

    Rikina — #6Nemusíte hnedka vše shazovat...já třeba dělám bylinkové sirupy za studena...jsou vznikající,

    lahodné a zdravé pití bez konzervantů, přímo z okolní venkovské přírody...Sml22

    superkarma: 2 17.05.2017, 14:55:07
  6. avatar
    [13] jarka1234 [*]

    Eva_CZ — #8Sml16přidávám se,kytky ani jehličnany nekonzumujuSml23.

    superkarma: 1 17.05.2017, 12:52:06
  7. avatar
    [12] amphora [*]

    Eva_CZ — #8 Sml15 jsme dvě, taky tohle nejím a jíst nebudu...Sml23Sml23

    superkarma: 1 17.05.2017, 12:45:41
  8. [11] MARIE MATEJKOVA [*]

    Z jehličí dělá sirup kamarád a ten náš vždy obdaruje. Je fakt účinný Sml59

    superkarma: 0 17.05.2017, 12:44:49
  9. [10] chyara [*]

    Já z výhonků dělám sirup na zimu a je výborný na kašel, děti ho mají moc rádi. Jen je šílená práce to natrhat, protože na sirup je toho potřeba docela dost.

    1. na komentář reaguje babinka — #16
    superkarma: 0 17.05.2017, 12:36:52
  10. avatar
    [9] Hanula [*]

    Eva_CZ — #8 Sml16já jsem se tuhle dala pár pampelišekSml22

    superkarma: 0 17.05.2017, 12:09:55
  11. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Nezeru ani kytky, ani jehlicnany. Asi jsem divna. Sml15

    1. na komentář reaguje Hanula — #9
    2. na komentář reaguje amphora — #12
    3. na komentář reaguje jarka1234 — #13
    4. na komentář reaguje babinka — #17
    superkarma: 3 17.05.2017, 11:30:53
  12. [7] bobani [*]

    to musím vyzkoušet

    superkarma: 0 17.05.2017, 09:41:17
  13. [6] Rikina [*]

    Jakékoli vaření bezpečně zlikviduje jak vitamin C, tak všechny ostatní případné prospěšné látky, které by v tom eventuálně mohly být. Zbude ten lehce ochucený cukr. Sml80 No, hlavně to neodrbejte v národním parku, přírodní rezervaci, nebo chráněné oblasti. Člověk by se měl držet známého "netrhej, cos nesázel". Ano, za války lidi kolikrát snědli všechno jenom trochu jedlé, co rostlo v širokém okolí, a vymysleli spoustu podobných receptů, jak k jídlu upravit a zužitkovat kdejakou lebedu. Dneska už snad taková nouze není... Sml80

    1. na komentář reaguje babinka — #14
    2. na komentář reaguje babinka — #15
    superkarma: 5 17.05.2017, 08:35:44
  14. [5] knihovna [*]

    Sml67Sml59už jsem čaj zkoušela, ještě je dobré přidat listy z jahodníku a maliníku.

    superkarma: 1 17.05.2017, 07:23:03
  15. [4] Darmovzalova [*]

    všude dokola máme les tak zkusím

    superkarma: 1 17.05.2017, 07:12:47
  16. [3] Jarek9 [*]

    kopp16 — #2 . . pampeliškový med jsem v něděli dokončila

    Les mám vedle, tak dnešní program bude . . . . Sml16

    superkarma: 0 17.05.2017, 06:46:42
  17. [2] kopp16 [*]

    Super asi vyzkouším. Každoročně dělám pameliškový med a tento mne opravdu zaujal. Sml59

    1. na komentář reaguje Jarek9 — #3
    superkarma: 1 17.05.2017, 06:29:56
  18. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    velice zajímavéSml59

    superkarma: 0 17.05.2017, 00:27:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme