Reklama

V lese si v této době užijete příjemnou, voňavou procházku, ale pro své tělo tu můžete udělat mnohem více. Nadopujte se vitaminem C a dalšími zdraví prospěšnými látkami!

jehličí

Svěže zelené mladé výhonky smrku ztepilého jsou úžasné nejen na pohled či dotek. Můžete si na nich také pochutnat a prospět tak svému zdraví. Máte přitom na výběr z celé řady způsobů, jak na to. Tím nejjednodušším je zkonzumovat je čerstvé přímo na místě.

Jaké výhonky sbírat?

Čím menší smrkový výhonek je, tím bude i chutnější a jemnější. Jak totiž roste, postupně získává tuhost již hotového jehličí. Ideální tedy bude, pokud si při sběru budete vybírat štětičky dlouhé maximálně 3 cm. Zaměřte se raději na mladé stromky, ideálně ty, které vysázela sama příroda. Za šetrné očesání smrčků z náletu se na vás nebude nikdo zlobit tak, jako byste se vrhli na pracně vysázené jehličnany v lesní školce.

Jak chutnají?

Možná vás to překvapí, ale mladé jehličí je šťavnaté. Jakmile jej rozkoušete, ucítíte na jazyku mírně nakyslou chuť. Skvělé jsou také, pokud si z nich uvaříte čaj.

Čím nám prospívají?

  • sirupJsou velkou zásobárnou vitaminu C, který je nezbytný k životu a zachování zdraví. Mimo jiné je důležitý pro tkáňové dýchání, vstřebávání železa, tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, nebo podporu růstu. Tento vitamin je rozpustný ve vodě, takže si vaše tělo nevytváří jeho zásobu. Z toho důvodu byste si jej měli dopřát každý den.
  • Smrkové výhonky mají skvělý vliv na boj s kašlem – uvolňují dýchací cesty, rozpouští hleny a tím usnadňují vykašlávání.
  • Pozitivně působí také na bolesti svalů a revmatismus, pomáhá při zánětech šlach.

Myslete na zimu

Pokud byste si rádi uchovali léčivou sílu smrkových výhonků, můžete z nich vykouzlit nejrůznější tinktury na mazání, ale i sirup nebo med.

Tip na přípravu medu

Nabírejte půl kilogramu smrkových výhonků, opláchněte je pod vodou a dejte do hrnce s půl litrem vody. Přidejte k nim jeden bio citron (chemicky neošetřený) pokrájený na plátky. To všechno zhruba 20 minut povařte a nechte odstát do druhého dne, aby se prospěšné látky co nejvíce vylouhovaly.

Druhý den vodu sceďte a výhonky s citronem důkladně vymačkejte. Do výluhu přisypte půl kilogramu cukru (ideálně třtinového) a bez pokličky vařte až do požadovaného zhoustnutí. Snažte se ale, aby to byla co nejkratší doba. Dlouhé vaření účinným látkám neprospívá. Pak už jen med zavařte do přichystaných sklenic a nechte víčkem dolů chladnout.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také: