Reklama

 

Jednou z příčin stárnutí organismu jsou volné radikály. To jsou sloučeniny kyslíku, které vznikají jako vedlejší produkty buněčného metabolismu. Dalo by se říci, že to jsou „odpadní látky“ buněk. V těle se tyto látky hromadí a postupně začínají buňky poškozovat. Může tak dojít i ke vzniku zhoubných nemocí. Volné radikály se podílejí na rozvoji arteriosklerózy, napomáhají kornatění cév, revmatické artritidě, snižují výkon imunitního aparátu a diskutuje se, zda se nepodílí také na vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. My vám dnes poradíme, jak tyto škodliviny v těle „vychytat“.

 

Účinek volných radikálů neutralizují antioxidanty. Rozlišujeme syntetické, které můžete získat z potravinových doplňků, a přirozené, jež nám poskytuje sama příroda. A právě o těch přirozených bude dnes řeč.

 

Antioxidanty pomáhají tělu zbavit se škodlivin, které samo nezvládne zneškodnit, a tím výrazně zpomalují proces stárnutí. A světe div se, tyto výborné pomocníky naleznete všude, kam pohlédnete. V čaji, ovoci i zelenině. Některé rostliny (nebo jejich části) obsahují takové množství antioxidantů, že jsou tyto jako celek označovány za rostlinné antioxidanty.

 

Nejdůležitější přirozené antioxidanty

  • Vitamin C příznivě působí na zdraví a imunitu. Stimuluje tvorbu bílých krvinek, podporuje růst a zdravý vývoj kostí. Čerpat ho můžete z citrusových plodů, jahod, kiwi, ananasu a rajčat.

  • Vitamin A je důležitý hlavně pro váš zdravý zrak. Mezi zdroje vitaminu A patří rybí maso, sýry, mléko, vejce špenát či zelí. Pozor! Větší nadbytek vitaminu A může způsobit vážné zdravotní potíže.
  • Vitamin E pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, má příznivý vliv na srdce, cévy a krevní cirkulaci, užívá se i v léčbě menopauzálních návalů. Naleznete ho v rostlinném oleji, syrových semenech, fazolích a listnaté zelenině. Pokud trpíte vysokým tlakem či užíváte léky na podporu srážlivosti krve, poraďte se o příjmu vitaminu E se svým lékařem. Zvyšuje totiž krevní tlak a redukuje krevní srážlivost.
  • Riboflavin – vitamin B2 je důležitý pro dobrý stav mnoha orgánů, například srdce, kůže nebo očí. Výrazně ovlivňuje metabolismus cukrů, tuků. Zdrojem vitaminu B2 jsou kvasnice, játra a ledviny. Dále je obsažen i v mléce, vejcích, vepřovém, hovězím a rybím masu, tvarohu, kakau a ořeších.
  • Vitamin B15 bývá pro své účinky označován jako protistresový vitamin. Mimo to pomáhá snižovat cholesterol a prodlužuje životnost buněk. Naleznete ho v hnědé rýži, mouce, sezamových a dýňových semenech. Dalším zdrojem jsou také pivní kvasnice a otruby.


Blahodárný čaj

Jak již bylo zmíněno, čaj je na antioxidanty bohatý. Silné detoxikační účinky má žlutý i černý čaj. Příznivě působí také čaj zelený, který nachází uplatnění i při léčbě cukrovky. Zelený čaj je jako léčivý mok znám více než 4000 let. Proslýchá se, že zelené čaje disponují mnohonásobně silnějšími účinky než vitamin C a E.

 

Odborníci zjistili, že přirozené antioxidanty, které tělo přijme například ve formě čaje, jsou mnohem účinnější než stejná dávka podaná v syntetické podobě (potravinové doplňky, vitamíny).

 

Výtečný čaj lze připravit také z oregana. Dobromysl je nejčastěji užívána jako koření do omáček či salátů. Málokdo však ví, že je také jedním z nejsilnějších antioxidantů. Nálev z oregana se užívá také při kašli, nechutenství, žaludečních a trávicích potížích. Můžete ho podávat i dlouhodobě. Dobromyslový čaj připravíte snadno: 1-2 čajové lžičky sušené natě se přelijí šálkem vařící vody, vyluhují se v přikryté nádobě 10 minut a poté se scedí. Čaj pijte vždy čerstvý.

 

Ovoce a zelenina - recept na dlouhověkost

Ne nadarmo je člověk odmalička veden k tomu, aby svůj jídelníček doplnil o ovoce a zeleninu. Jablka sice obsahují účinných látek málo, ale hrají důležitou roli, neboť jsou přijímány v hojné míře. Blahodárné antioxidační účinky najdete i v potravinách, v nichž byste je možná nehledali.

 

Uveďme si alespoň některé z nich (řazeno od nejsilnějšího): Ostružiny, lékořice, kopr, maliny, granátové jablko, rybíz, červené víno (nápoj), máta, tymián, rozmarýn, borůvky, buráky, brusinky, česnek, hřebíček, kmín, zázvor, rajčata, višně, meruňky a broskve, ženšenový čaj, pivní slad, šalvěj, třezalka, kiwi, jahody, chmel, papája, mango, špenát, mrkev, nálev z ginkgo biloby, olivový olej, bezinky…

 

Ve prospěch přirozených antioxidantů obsažených v ovoci a zelenině hovoří i poslední výzkumy. Ty totiž dokazují, že u některých antioxidantů např. (beta-karotenů, vitaminu E, vitaminu C a flavonoidů), které byly přijímány ve formě potravinových doplňků, dochází při dlouhodobém užívání ke zvratu antioxidantu. To znamená, že se jeho antioxidační účinek změní v prooxidační, tedy škodlivý. Avšak u antioxidantů přijímaných přirozenou cestou žádný zvrat zaznamenán nebyl.

 

Jak detoxikujete svůj organismus?