Domácnost

Vyzrajte na kuře!

Už delší čas kuře s převahou válcuje ostatní druhy masa na našem jídelníčku. Poradíme vám pár triků, aby vám ještě víc chutnalo.

• Sůl, koření a kořenící směsi napřed smíchejte s máslem nebo olejem, a teprve potom vzniklou hmotu natírejte na maso ze všech stran
• Kuřecí maso získá úžasnou vláčnost, pokud je necháte přes noc marinovat v bílém jogurtu s trochou citronové šťávy
• Při pečení celého kuřete se zbavíte pachu z břišní dutiny tak, že do ní vložíte svazek petrželky či jiných bylinek
• Lahůdkový „šmak“ kuřeti dodáte tím, že ho pod kůži´prošpikujete tenkými plátky anglické slaniny, stejně můžete postupovat s cibulkou či česnekem

Máte nějaký speciální recept na drůbež, který když vyzkoušíme, už nikdy nebudeme chtít kuře připravovat jinak? Sem s ním!

   
22.05.2008 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] Meander [*]

    kwiny: Není problém. Píšu si to, abych na to nezapomněla.

    superkarma: 0 22.05.2008, 16:33:24

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] kwiny [*]

    Meander: To budeš hodná.

    superkarma: 0 22.05.2008, 16:24:09
  2. avatar
    [29] Juana [*]

    Ten recept podle Jammieho Olivera, jak už tu byl zmiňovaný, je opravdu báječný. Taky jsem ho zkoušela.
    Na jaře peču kuře k kopřivovou nádivkou - připravím si nádivku z kostiček rohlíků, vajíčka, osolím, opepřím, nastrouhám do toho muškátový oříšek a hlavně přidám spařené a posekané mladé kopřivy - čím víc, tím líp. Naplním tím dutinu břišní a zbytek nastrkám pod kůži na prsíčkách (tam právě J.Oliver dává ty bylinky). Kuře už pak jen upeču (samozřejmě osolené) s trochou másla a někdy přidám i cibuli, aby se omáčka zahustila, ale není to nutný.
    Kuře pečené na soli je taky dobrý, ale je to tak slaný, že se to může opravdu péct jen příležitostně, ten recept znám z mého mládí. Opravdu k tomu stačí jen kilo soli a kuře, kuřátko se posolí a položí do pekáče na vysypanou sůl a upeče se. Netuším, co se pak děje za fyzikální proces, ale kuře takhle upravené je křehoučké a hlavně důkladně prosolené i uvnitř, i když se předtím nenechalo odležet.

    superkarma: 0 22.05.2008, 16:21:36
  3. avatar
    [28] Meander [*]

    OlgaMarie: Já dávám normální, protože vinný i jablečný mi smrdí. Rum tuzemský, ten tam je vyloženě kvůli smradu.

    kwiny: Mám to doma, ale můžu ti to zítra naskenovat.

    superkarma: 0 22.05.2008, 15:09:23
  4. avatar
    [27] kwiny [*]

    Meander: A nemohla by jsi mi napsat ten receptík, prosím?

    superkarma: 0 22.05.2008, 14:49:02
  5. avatar
    [26] OlgaMarie [*]

    Moje snacha potírá kuře medem, peče ho normálně v troubě a je to také .

    Meander: Ocet normální nebo vinný, jablečný apod? Rum tuzemský, kubánský, jamaiský nebo se tam může nalít jiná kořalka? Ptám se vážně, protože z vlastní zkušenosti vím, že když se něco nahradí tím, co je doma, nebývá to ono. A efekt je v tahu.

    superkarma: 0 22.05.2008, 14:36:52
  6. avatar
    [25] Meander [*]

    kwiny: Je to z kuchařky Kuře a krůta 222x jinak. Při troše štěstí se dá sehnat v Levných knihách.

    superkarma: 0 22.05.2008, 14:28:59
  7. avatar
    [24] kwiny [*]

    Meander: Tak to musím vyzkoušet.Vypadá to dost zajímavě.

    superkarma: 0 22.05.2008, 14:22:09
  8. [23] Pavla_b [*]

    Samík97: 3 hořčice a rybízová marmeláda

    superkarma: 0 22.05.2008, 13:07:17
  9. [22] Samík97 [*]

    jajynka: Paní Klausová to Klukům v akci nedávno doporučila NEJDŘÍV pomazat 3 hořčicemi a pak teprve péci.My to od té doby tak děláme pořád.Dřív jsem tak dělala králíka, ale bez té moravanky.Mňam!

    superkarma: 0 22.05.2008, 13:01:34
  10. avatar
    [21] alko [*]

    U nás je oblíbené kuře s červenou omáčkou. Kousky masa naložit přes noc do marinády (masox rozpuštěný v 5 lžících horké vody, 5 lžic worčestru, lžíce sojové omáčky, trochu cukru). Druhý den opražit na oleji, vyndat a na tom oleji opražit hodně utřeného česneku a chili papričku, zalít kečupem (dle pořeby naředit). Rýže.
    Dříve jsem to dělávala z králíka (když jsem ho měla) a bylo to ještě lepší.

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:57:11
  11. avatar
    [20] sanvean [*]

    Jsem konzerva, kuře v celku peču jen podle jednoho osvědčeného receptu (od J. Olivera). Dutinu vyplním rozkrojeným citronem, pod kůži na prsou a do zářezů na stehnech vetřu směs bylinek, celé kuře svážu, lehce pomažu olivovým olejem, posolím. Nejprve ho peču v rozpálené troubě prsama dolů, po pěti minutách obrátím, podleju a peču cca hodinu. Je neskutečně voňavé a šťavnaté

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:42:16
  12. avatar
    [19] ifulinkaa [*]

    toliko jednoduchostí,co neznám,asi bude o víku kuře

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:38:23
  13. avatar
    [18] Meander [*]

    Držela bych se zpátky s tím dopováním kuřete olejem a slaninou. Většinou bývá tučné dost a dost. Stačí jenom nepatrně omastit marinánu.

    Já nakládám kuřecí kousky do sojovky s rumem, octem, trochou oleje, zázvorem, česnekem, tymiánem a limetou a druhý den peču. Říká se tomu kubánské kuře a je to mana nebeská.

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:22:42
  14. avatar
    [17] pajda [*]

    Smíchat rozdrcený ananas s cibulí, medem a paprikou, kuře potřít, nechat cca hodinu marinovat, pak upéct - dá se na grilu, ale já ho peču na grilovací mřížce normálně hodinu v troubě. Potírám zbytkem marinády...

    superkarma: 0 22.05.2008, 12:19:37
  15. avatar
    [16] jajynka [*]

    a taky dobrý je naporcované kuře dát do pekáčku, osolit, obsypat posekanou cibulí a sklenkou kyselé zeleniny (třeba moravanka, kunovjanka) - to i s nálevem, dle potřeby podlévat vodou a ke konci pečení do zelen. sosu, který se vytvoří zamíchat lžíci plnotučné hořčice. + brambory

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:58:44
  16. avatar
    [15] jajynka [*]

    kuřecí stehna osolit, vložit do pekáče na vrstvu cibule, mrkve, celeru,petržele (zeleninu pokrájet na stejně velké kousky), přidat kostičky angl. slaniny, několik kul. pepře, nového koření, hřebíčků, tymián, a bobkový list, podlít horkou vodou, dát lžíci másla a upéct. + bramb. knedlík. Je to bájo...

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:55:52
  17. [14] FAXÍK [*]

    dobré a užitečné rady s kuřetem

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:54:05
  18. avatar
    [13] gerda [*]

    hajcena: papriku je výhodnější vsunout rozpůlenou podél pod kůži na břiše.

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:46:18
  19. avatar
    [12] gwen [*]

    Já jsem se kuřat už jaksi přejedla.

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:40:31
  20. [11] hajcena [*]

    Kuře na divoko:osolit,posypat grilovacím kořením, nahoru dát pár plátků anglické slaniny.Podlít vodou a do pekáče dát par kuliček pepře, nového koření a jeden bobkový list.Podává se s rýží.
    Kuře na paprice:osolit,posypat grilovacím kořením a do pekáče dat jeden paprikový lusk,podlít vodou. Šťáva se pak trochu zahustí a podáva se to s knedlíkem.Obojí je jednoduchý a mňam!!

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:36:31
  21. [10] Pavla_b [*]

    já tedy nemám pocit, že by břišní dutuina kuřete nějak při pečení vcelku páchla

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:34:49
  22. [9] Draco [*]

    Z Anglie mám jednoduchý recept: nacpat do kuřete oloupanou cibuli, půlku citronu, pár větviček rozmarýnu a během pečení potírat slaným máslem (které už se naštěstí dá sehnat i tady). Kuře je pak šťavnaté a kůrčička do křupava MŇAM

    superkarma: 0 22.05.2008, 11:04:36
  23. avatar
    [8] OlgaMarie [*]

    Kuře rozdělit na půlky a dát do trouby péci na kyselém zelí. Okmínovat. jí se s knedlíky.
    Porce kuřete potřít pastou z česneku, majoránky a másla. Dát péci do trouby, kde jsme nechali změknout na kolečka pokrájenou cibuli. Když je takřka upečené, vše přeházet do kastrolu, podlít, přiházet nakrájenou nebo sterilovanou kapii, přimíchat kečup a dodusit. Příloha rýže. Pro barevnost na talíři uvařte rýži ve vodě s karí a dozdobte něčím zeleným.

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:54:12
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    svetluszka: to záleží na tom, co máš doma. Opravdu stačí jen osolit a podlít. Upeče se do červena a do křupava. Ale vůbec neškodí, když to dáš na pokrájenou cibuli, přidáš česnek a běžné koření, co máš ráda. Praskne ne to jedna láhev piva, ničím jiným nepodlévej. Chutná to jako kachna.

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:32:40
  25. avatar
    [6] Dimsy [*]

    Kuře na soli je moc dobré.

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:29:32
  26. avatar
    [5] svetluszka [*]

    gerda: ..jenom pivo?...nebo plus běžný koření?...to musím zkusit

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:26:47
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    Podlití černým pivem dělá z běžného kuřete kulinářský zázrak.

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:20:47
  28. avatar
    [3] arjev [*]

    Aja:
    Nejlepší kuře je domácí

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:04:54
  29. avatar
    [2] *modrá [*]

    já mám rači čuníka

    superkarma: 0 22.05.2008, 10:03:23
  30. avatar
    [1] Aja [*]

    Maruš, máš tam chyby

    superkarma: 0 22.05.2008, 09:55:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme