Vaření

Výzkum a vývoj taveného sýru bez tavicích solí trval přes 30 let

Na českém trhu se od května objevil tavený sýr, který neobsahuje přídatné látky.  Výzkum nového výrobku trval více než 30 let.

S uvedením této receptury začíná v segmentu tavených sýrů nová éra.  Přestože doposud žádný vědecký výzkum nezpochybnil zdravotní nezávadnost přídatných látek, které se standardně při výrobě tavených sýrů používají, rozhodla se společnost Bel Sýry nabídnout spotřebitelům verzi sýrů Veselá kráva® Lahodná, která přídatné látky obsahovat nebude. „Současní spotřebitelé požadují ve výrobcích především složky přirozeného původu, a proto jsme se rozhodli nabídnout verzi sýru bez přídatných látek,“ uvedl k novince Martin Buršák, ředitel výrobního závodu společnosti Bel Sýry v Michalovcích, který inovovanou recepturu vyrábí.  

Pravda o „éčkách“

„Potravinářské přídatné látky označené kódem E, lidově „éčka“, se běžně používají ke zlepšení kvality, zajištění hygienické bezpečnosti nebo jiné úpravě potravin. Nebylo prokázáno, že by aditiva běžně způsobovala nežádoucí účinky, jinak by se nesměla používat. Některá z nich jsou zcela přirozeného původu. Nicméně tím, že se k danému účelu užívají různé látky, tak často způsobují nejistotu u spotřebitele,“ vysvětluje éčkovou problematiku vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Praha Motol MUDr. Petr Tláskal. Na základě tohoto faktu vznikají různé mýty, které odradí spotřebitele od koupě jinak nutričně hodnotného výrobku.  „Z uvedeného důvodu je dobře, že se na trhu objevuje nový tavený sýr, který uvedená éčka neobsahuje,“ konstatuje MUDr. Petr Tláskal.

Kvalita bez kompromisů

Nová receptura Veselé krávy neobsahuje žádné přídatné látky, proto také ve složení výrobku nenajdete tavicí soli.  „Tavicí soli se podařilo úspěšně nahradit surovinami na bázi mléka. Přitom zůstaly zachovány stejné senzorické vlastnosti taveného sýra,“ pokračuje Martin Buršák ze společnosti Bel Sýry. 

Spotřebitelé se mohou těšit na sýr z ingrediencí, jako jsou například mléko, máslo, tvaroh a sýr čedar. Navíc veškeré vstupní suroviny používané při výrobě nového sýru Veselá kráva® Lahodná mají certifikáty kvality a splňují náročné požadavky kladené na výrobu této receptury. 

Tavený sýr jako zdroj důležitého vápníku

„Vzhledem k tomu, že jeden trojúhelníček tohoto taveného sýra obsahuje 105 mg vápníku, tak bych pro potřebu dětí použil alespoň jeden až dva trojúhelníčky za den,“ uvádí doktor Tláskal s tím, že podle doporučení Společnosti pro výživu je referenční hodnota (hodnota určená k zajištění potřeb 97% populace) pro příjem vápníku u dětí 600 – 700 mg/den . U dospívajících a dospělých je ještě vyšší, 1000 – 1200 mg/den*.

„Při kalkulaci však musíme počítat s tím, že malé množství vápníku člověk přijme i z nemléčných zdrojů. Nicméně ze studií Společnosti pro výživu vyplývá, že s věkem klesá příjem vápníku, kdy 10 procent dospělé populace má jeho příjem poloviční než odpovídá doporučením,“ pokračuje specialista na výživu. Přitom nedostatečný příjem vápníku, vitaminu D, nízká fyzická aktivita a další složky životního stylu zvyšují pravděpodobnost výskytu osteoporózy, řídnutí kostní tkáně, která v české společnosti postihuje 12 % dospělých, zvláště starších obyvatel.      

Když se řekne tavený sýr…

Tavených sýrů různých druhů je na trhu několik desítek. Při spontánní znalosti taveňáků se ale Čechům nejčastěji vybaví právě sýr Veselá kráva®. Ostatně to také vyplývá z velkého potravinového průzkumu na více než 1000 respondentech v České republice, který byl realizován v březnu tohoto roku.

Se vzpomínkami na dětství si sýr Veselá kráva vybavují 2/3 respondentů. Nejčastěji ho čeští spotřebitelé dávají dětem ke svačině (55 % týdně), snídají ho (48 % týdně) nebo si ho berou s sebou na výlety (25 %).  Pro více než 80 % z nich je též běžnou a pravidelnou součástí potravin v lednici.

Nejčastějším důvodem ke koupi sýru Veselá kráva® je podle spotřebitelů jeho chuť, cena a v těsném závěsu rozhoduje i složení. „Proto jsme se rozhodli vyjít zákazníkům maximálně vstříc,“ uzavírá Martin Buršák, ředitel výrobního závodu společnosti Bel Sýry v Michalovcích.

graf

* 800 mg vápníku je doporučená denní dávka pro dospělého, definovaná vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.

krava Veselá kráva Lahodná k dostání ve 140 gramovém, 240 gramovém a 360 gramovém balení

Doporučená maloobchodní cena:

  • 34,90 Kč  140 g
  • 59,90 Kč  240 g
  • 79, 90 Kč  360 g

k1k2

   
02.06.2016 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme