Reklama

V další z našich reportáží seriálu „vyzkoušeno“ zjistíte, jaké to je, být číšníkem. Redaktor Jakub D. kočí si toto povolání vyzkoušel v restauraci na lodi Kristian Marco. Přečtěte si, jaké si odnesl zážitky a zkušenosti, co se naučil...

pingl

Už se vám stalo, že jste seděla v restauraci, čekala na jídelní lístek, ale číšník nikde? Spokojenost s obsluhou se náhle propadla někam pod číslici nula. Oblíbenost restaurací dělá z části kvalita nabízených krmí a z části také přívětivost personálu. Rozhodl jsem se, že si povolání číšníka nebo pingla, chcete-li, vyzkouším.

Kde jsem obsluhoval

Dohodl jsem se s majitelem restaurace na parníku Kristian Marco, který kotví v Praze, nedaleko Palackého mostu. Tohle místo je v zimě překvapivě docela poklidné, zato v létě jde o velice vyhledávanou pražskou občerstvovnu. Klid na práci jsem docela ocenil.

pingl

Jak vypadal můj pracovní den?

Otvíráme ve dvanáct a do té doby musí být restaurace perfektně připravená. A tak se luxovalo, kontrolovaly tácky, popelníky, chystaly příbory, skleničky... Celá příprava (kterou by měl běžně zvládnout jeden člověk) trvala asi hodinu.

pingl

Napsat ceduli a čekat - to bylo heslo mého pracovního dne. Jak jsem již zmínil, byl jsem obsluhovat v restauraci, kde naštěstí není přes zimu tak velký provoz, přesto mi to dalo zabrat. Na „meníčko“ sem chodí pár pravidelných zákazníků. A tak jsem si vyzkoušel roznášení jídelních lístků, obědů, čepování pivečka...

pingl

Co stojí za to!

Peníze. I když můj základní plat není dvakrát velký, přivydělám si hodně na tringeltech, neboli dýšcích. Najdou se zákazníci, kteří nenechají nic, ale většina jich přihodí deset až dvacet procent nad dokonzumovanou sumu, což u obědu pro dva může být už slušná sumička.

Po obědech nastala chvíle pauzy, tak jsem si sám dal smažáček, abych nabral sil...

pingl

Když se přiblížil večer, začali se scházet hosté nejprve na večeři, a potom jen tak na pivko. Nálada byla veselá, takže můj den se docela protáhl. Otevřeno máme sice oficiálně do dvanácti, ale přece platícího zákazníka nevyštvete z teplé lodi od nedopité sklenice do mrazu! A tak jsem pobyl v práci do půl druhé - ale s tím už musí pingl tak nějak počítat.

Dva zbořené mýty a jeden postřeh

  • Na jedné ruce se dá odnést více talířů - doma jsem to zkoušel a zvládnu tři, ale ta přepychově načančaná jídla bych takhle tedy nenosil.
  • Načepovat pivo je hračka - není! Musí se čepovat po skle a pěna se dává až nakonec, chce to docela cvik, prvních pár piv jsem zkazil.
  • Práce pingla je docela fyzicky náročná, ve špičce lítáte jako namydlený blesk.

 

Vyzkoušel jsem...