Bulvár

Vyzkoušeno: Stal jsem se pinglem

V další z našich reportáží seriálu „vyzkoušeno“ zjistíte, jaké to je, být číšníkem. Redaktor Jakub D. kočí si toto povolání vyzkoušel v restauraci na lodi Kristian Marco. Přečtěte si, jaké si odnesl zážitky a zkušenosti, co se naučil...

pingl

Už se vám stalo, že jste seděla v restauraci, čekala na jídelní lístek, ale číšník nikde? Spokojenost s obsluhou se náhle propadla někam pod číslici nula. Oblíbenost restaurací dělá z části kvalita nabízených krmí a z části také přívětivost personálu. Rozhodl jsem se, že si povolání číšníka nebo pingla, chcete-li, vyzkouším.

Kde jsem obsluhoval

Dohodl jsem se s majitelem restaurace na parníku Kristian Marco, který kotví v Praze, nedaleko Palackého mostu. Tohle místo je v zimě překvapivě docela poklidné, zato v létě jde o velice vyhledávanou pražskou občerstvovnu. Klid na práci jsem docela ocenil.

pingl

Jak vypadal můj pracovní den?

Otvíráme ve dvanáct a do té doby musí být restaurace perfektně připravená. A tak se luxovalo, kontrolovaly tácky, popelníky, chystaly příbory, skleničky... Celá příprava (kterou by měl běžně zvládnout jeden člověk) trvala asi hodinu.

pingl

Napsat ceduli a čekat - to bylo heslo mého pracovního dne. Jak jsem již zmínil, byl jsem obsluhovat v restauraci, kde naštěstí není přes zimu tak velký provoz, přesto mi to dalo zabrat. Na „meníčko“ sem chodí pár pravidelných zákazníků. A tak jsem si vyzkoušel roznášení jídelních lístků, obědů, čepování pivečka...

pingl

Co stojí za to!

Peníze. I když můj základní plat není dvakrát velký, přivydělám si hodně na tringeltech, neboli dýšcích. Najdou se zákazníci, kteří nenechají nic, ale většina jich přihodí deset až dvacet procent nad dokonzumovanou sumu, což u obědu pro dva může být už slušná sumička.

Po obědech nastala chvíle pauzy, tak jsem si sám dal smažáček, abych nabral sil...

pingl

Když se přiblížil večer, začali se scházet hosté nejprve na večeři, a potom jen tak na pivko. Nálada byla veselá, takže můj den se docela protáhl. Otevřeno máme sice oficiálně do dvanácti, ale přece platícího zákazníka nevyštvete z teplé lodi od nedopité sklenice do mrazu! A tak jsem pobyl v práci do půl druhé - ale s tím už musí pingl tak nějak počítat.

Dva zbořené mýty a jeden postřeh

  • Na jedné ruce se dá odnést více talířů - doma jsem to zkoušel a zvládnu tři, ale ta přepychově načančaná jídla bych takhle tedy nenosil.
  • Načepovat pivo je hračka - není! Musí se čepovat po skle a pěna se dává až nakonec, chce to docela cvik, prvních pár piv jsem zkazil.
  • Práce pingla je docela fyzicky náročná, ve špičce lítáte jako namydlený blesk.

 

Vyzkoušel jsem...

   
17.12.2010 - Společnost - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [44] ekleinovka [*]

    to bylo zkoušek - škola života,ale když je to jen jeden den, tak to stojí za vyzkoušení, to je potom zážitků

    superkarma: 0 17.12.2012, 20:12:22
  2. avatar
    [43] Kytinkak [*]

    zkusit se má úplně všechno Sml59

    superkarma: 0 17.12.2012, 19:01:29
  3. [42] free [*]

    Obsluhovávala jsem na svatbách a byla to makačka.

    superkarma: 0 17.12.2012, 18:59:32
  4. avatar
    [41] hubajda [*]

    daska59 — #40 take si myslim ale ja bych mela urcite morskou nemoc

    superkarma: 0 17.12.2012, 18:41:05
  5. avatar
    [40] daska59 [*]

    Pracovat na lodi musí být docela fain Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #41
    superkarma: 0 17.12.2012, 18:15:43
  6. [39] jithule [*]

    šikovný a moc mu to sluší

    superkarma: 0 17.12.2012, 15:40:11
  7. avatar
    [38] xx-b [*]

    mooooc šikovný číšník Sml59 Sml59 Sml59

    superkarma: 0 17.12.2012, 13:07:20
  8. [37] doginka [*]

    Je to práce na nohou,slast to jistě není

    superkarma: 0 17.12.2012, 13:06:49
  9. avatar
    [36] saruz [*]

    taková milá obsluha v restauraci by se mi líbila Sml16

    superkarma: 0 17.12.2012, 12:19:35
  10. avatar
    [35] tepito [*]

    jj-není to žádná lehárnaSml16

    superkarma: 0 17.12.2012, 11:10:10
  11. [34] jerenika [*]

    Tak tímhle si prošli rodiče, když měli hospodu. Taky kolikrát lítali jak blesk.. Sml54

    superkarma: 0 17.12.2012, 10:56:11
  12. avatar
    [33] delfi.na [*]

    není nad dobrou zkušenost Sml30

    superkarma: 0 17.12.2012, 10:07:17
  13. avatar
    [32] lenig [*]

    Jakub zmákne vše, jak vidím Sml59

    superkarma: 0 17.12.2012, 08:33:25
  14. avatar
    [31] Žofie [*]

    Nic jsem o tom nevěděla Sml23

    superkarma: 0 17.12.2012, 08:11:40

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] vmarta [*]

    hezký pinglSml16

    superkarma: 0 17.12.2012, 08:10:28
  2. [29] lidicka [*]

    V Praze je to možno jiné, ale u nás už restaurace tolik nevynášejí, čím dál méně hostůSml22

    superkarma: 0 17.12.2012, 06:14:04
  3. avatar
    [28] Jindriska8 [*]

    Určitě dobrá zkušenost,každá profese má mínusy i plusy.Sml22

    superkarma: 0 17.12.2012, 01:38:44
  4. avatar
    [27] Suzanne [*]

    Jakube, na tvoje reportáže se vždycky těším!!!! A nikdy nezklamešSml16

    superkarma: 0 19.12.2010, 00:23:01
  5. [26] ula [*]

    Nemám s pinglováním zkušenosti, jen jednou jsem dělala na diskomaratonu servírku, byla jsem docela zničená, je to makačka a obdivuji ty, kdo to dělají léta.

    superkarma: 0 17.12.2010, 21:47:57
  6. avatar
    [25] evelyn [*]

    Ja si to vyzkousela, kdyz si svagr po revoluci pronajal nejake prostory a udelal tam bar, pak jsme jeste meli malou pizzerii, takze vim, ze tohle je prace, ktera me opravdu nebavi, zivit bych se tim teda nechtelaSml57

    superkarma: 0 17.12.2010, 19:29:47
  7. avatar
    [24] Introvertka [*]

    Tuto práci velice obdivuji, jelikož bych to nezvládla. Nejsem ani schopna si do obýváků donést kafe aniž bych ho nerozlila.

    superkarma: 0 17.12.2010, 17:16:14
  8. [23] dadma [*]

    Je to dobré vyzkoušet si různé profese.Někdy to vypadá snadné, ale není.Každá práce je potřeba a když se dělá dobře měla by být dobře zaplacena u nás nevím ,kdy se toho dočkáme?

    Být nevidomý a nebo na vozíčku,tak to je také zkušenost,lidé, kteří nemají žádný handicap a jsou zdraví si to nedokáží představit a někdy si toho zdraví ,ani nevážíme.

    superkarma: 0 17.12.2010, 15:33:04
  9. [22] zwiki [*]

    zkusil bych to taky tak na dva sny,jestli bych to zvládnul...

    superkarma: 0 17.12.2010, 15:18:41
  10. [21] Kubatek [*]

    Mladej,ale šikovnejSml59.Já neumím přenést ani kafe z kuchyně do obýváku abych se nepolila.

    superkarma: 0 17.12.2010, 15:17:54
  11. avatar
    [20] heligona [*]

    ivetinkav — #16 kočičko, to už tady dávno nebudeš, dnes o půlnoci ti to končí Sml54

    superkarma: 0 17.12.2010, 15:00:03
  12. [19] kofronka [*]

    no to je prima takových profesí si vyzkoušet to není k zahození jen tak dál

    superkarma: 0 17.12.2010, 14:41:54
  13. [18] kofronka [*]

    no to fandím,jste opravdu šikula,tolik profesí si vyzkoušet musí být opravdu zajímavé  tak jen dále

    superkarma: 0 17.12.2010, 14:40:25
  14. avatar
    [17] Makova_panenka [*]

    asi bych se nikdy nenaučila nosit (a nerozlít nebo nevysypat ! ) jídlo hostům. Stačí mi, jak si doma přenáším třeba polévku, jdu jak pos.... a stejně se většinou poliju Sml30 A docela živě si taky pamatuji školní jídelny, kdy jsem se krokem mrtvého šněka přesouvala s táckem od okýnka ke stolu Sml30

    superkarma: 0 17.12.2010, 13:30:48
  15. [16] ivetinkav [*]

    dobrý, další profese

    co takhle tanečnice u tyče? byla by sranda, ne.

    1. na komentář reaguje heligona — #20
    superkarma: 0 17.12.2010, 13:12:17
  16. avatar
    [15] QVERA [*]

    KAŽDÁ PRÁCE MÁ SVÉ KLADY A ZÁPORY,KDYŽ JÍ DĚLÁTE Z LÁSKOU JE TO O MNOHO SNAŽŠÍ Sml59Sml22Sml67

    superkarma: 0 17.12.2010, 13:11:51
  17. avatar
    [14] SNÍŽEK [*]

    jsi frajer.Sml67

    superkarma: 0 17.12.2010, 12:44:06
  18. avatar
    [13] Quentinová z Montargis (Kentánová) [*]

    Já bych na ruce tři čtyři plné talíře unesla leda naskládané na sebe Sml30

    superkarma: 0 17.12.2010, 11:02:39
  19. avatar
    [12] vladka006 [*]

    Jako servírka jsem pracovala brigádně a bavilo mě to. Vydělala jsem si tak na svůj první mobil. Jó, to byly časy Sml16.

    superkarma: 0 17.12.2010, 10:52:18
  20. avatar
    [11] ToraToraTora [*]

    Sml30 maje — #3 Takže příště Kuba porodníkem nebo na den Mičem Bjůkenenem. To by mě bavilo Sml57 

    superkarma: 1 17.12.2010, 10:46:47
  21. [10] Mautina [*]

    opravdu to neni jen tak,má to svá pravidla,tedy pokud neobsuhujete někde v hospodě páté kategorie,mám Hotelovou školu,vím co to obnáší,ale nikdy jsem se tím bohužel neživila,je to spíše práce pro mužské,jinak praxi jsem si užívala,bavilo mě to spíše někde na hotelích Sml58,talíře jsme holky museli v levé aspoň čtyři,kluci i více Sml79,takže Kubo, klobouk dolů,že jste bravurně úkol zvládnul Sml67 Sml16

    superkarma: 0 17.12.2010, 10:18:00
  22. avatar
    [9] átéčko [*]

    Jakube já tě neustále obdivuji, jak jsi všestranný!Sml67

    superkarma: 0 17.12.2010, 10:15:53
  23. avatar
    [8] Žábina [*]

    moc ti to slušelo v roli číšníka Sml67

    superkarma: 0 17.12.2010, 10:13:55
  24. avatar
    [7] nadenica [*]

    gratuluji ke zvládnutí bojového úkolu!!! Tuhle práci jsem si vyzkoušela asi 5 let po různých hospodách a restauračkách,to mi  stačiloSml24

    superkarma: 0 17.12.2010, 09:50:37
  25. avatar
    [6] selinka [*]

    tím smažákem jsi mi ovšem udělal velkou chuť Sml24a kdybys mi ho i naservíroval, nemělo by to chybu Sml16

    superkarma: 0 17.12.2010, 09:48:15
  26. avatar
    [5] Dante Alighieri [*]

    Tyhle reportáže mě moc baví. Sml36

    superkarma: 0 17.12.2010, 09:42:20
  27. [4] Anai [*]

    Je to pěkná dřina! Učila jsem se servírkou rok a pak přešla na střední školu spol. stravování, každý rok jsme museli o prázdninách měsíc někde pracovat, kuchyně mě nelákala, chodila jsem tedy "na plac", poslední rok pak každý týden den praxe, takže o tom něco vím Sml16 Mám dokonce hrůzostrašné historky  z předrevolučního stylu vedení pohostinství.....

    superkarma: 0 17.12.2010, 09:18:38
  28. avatar
    [3] maje [*]

    teda Kubo, ty jsi fakt všestranný jako ten Mič Bjůkenen v pobřežní hlídce - ten v jednom díle odrodil dítě v mořiSml54 pro tebe by to byla hračky taky, viď?Sml58

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #11
    superkarma: 0 17.12.2010, 07:48:35
  29. [2] lidicka [*]

    Jsi univerzální typ - zvládáš prakticky všechno, gratulujiSml67Sml59

    superkarma: 0 17.12.2010, 07:29:50
  30. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Sml67 Jakube jsi opravdu člověk, který se umí postavit ke každé práci Sml67. Ještě ti chybí kurz v nemocnici Sml30, a věřím že díky své schopnosti, to zvládneš levou zadní(třeba na operačním sále) Sml67, jako sanitář.

    Mimochodem pár let jsem pracovala v pohostinctví a moc mě to bavilo.Bývalý Černý pivovar na Karlově náměstí, jsem točila pivo v automatu.V bývalém Valdeku na míráku jsem pracovala jako barmanka.V Trojické ulici v dalším baru u Bivoje, ten funguje pokud vím pořád, jj to je včera. Sml30 Ráda vzpomínám na tyto roky, práce s lidmi mě vždycky bavila.Původní moje povolání prodavačka potr.zboží, mělo už jenom kousek k tomuto povolání. Byly to nejkrásnější roky mého života, co se týče práce, byla jsem mladá Sml67Sml30, no už je to dávno pryč Sml15

    Penízky byly bokem, to ano Sml30 a ne malý Sml67Sml30, dýška -tringelty, jéjej, klaněla jsem se lidem.

    Dneska pingl ani nepoděkuje, bere to za povinnost dostávat dýška Sml15, ne všichni, ale často se mi stalo, že jsem si poděkovala sama.Myslíš Jakube, že mu to došlo, ne Sml23, no je jiná doba.Sml30

    superkarma: 0 17.12.2010, 06:51:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme