V rámci našeho tématu „Olej v kuchyni a jeho význam“ vám přinášíme vyzkoušené recepty, ve kterých jsme použili olej. Partnerem tématu jsou známé a oblíbené oleje Lukana www.lukana.cz . Oleje Lukana – kvalita z naší přírody. Zajímavé recepty najdete také na Facebooku značky Lukana https://www.facebook.com/LukanaCZ/.  

Suroviny

bábovka

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • 1 sklenice (2dcl) rostlinného oleje Lukana
  • 1 sklenice (2dcl) mléka
  • vanilkový cukr
  • kakao

Postup

Smícháme sypké suroviny (kromě kakaa), do kterých přidáme olej, mléko a žloutky. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Třetinu těsta odlijeme do jiné misky a přimícháme kakao.

Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Vlijeme polovinu světlého těsta, celé kakaové a zbylé světlé těsto.

bábovka

Pro zpestření můžeme do světlého těsta ještě přidat nasekanou hořkou čokoládu, případně oříšky.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C, asi hodinu. Jestli je bábovka upečená, zjistíme vpíchnutím špejle do středu. Nemělo by na ní zůstat žádné těsto.

Necháme trochu vychladnout a vyklopíme. Můžeme ještě pocukrovat práškovým cukrem.

 

Zajímavosti o olejích Lukana na www.lukana.cz

Využití olejů Lukana v kuchyni, naše doporučení:

Řepkový olej je vhodný na smažení, fritování, pečení či grilování, vydrží vysokou tepelnou úpravu, přepaluje se až při 200°C , pro smažení je tak nejideálnější volba.

Slunečnicový olej je vhodný především pro studenou kuchyni. Hodí se k přípravě majonéz, dipů, dressingů, nebo zálivek, vydrží však tepelnou úpravu do 180°C, můžete ho tedy klidně použít i na pečení.

Rostlinný olej je směsí slunečnicového a řepkového oleje, hodí se především do těst, a je tak skvělým pomocníkem pro sladké i slané pečení.

Reklama