Reklama

Kysaná smetana je velmi oblíbená ingredience, dáváme ji jako základ do různých dipů, které se hodí ke grilovanému masu nebo k pečeným bramborám či k tepelně upravené zelenině.

brambory

Na naší akci v pražském kuchyňském studiu Chefparade jsme se čtenářkami a bloggerkami vyzkoušeli česnekový dip, ale máme pro vás ještě další recept na náš oblíbený a vyzkoušený dip a nivou.  Rádi se o ně podělíme! Na přípravu jsme použili zakysanou smetanu od Mlékárny Valašské Meziříčí. Je výborná, vyzkoušejte! Více najdete na www.mlekarna-valmez.cz

Jak udělat vařenou bramboru v oleji s česnekovým dipem?

  • bramborybrambory
  • olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Brambory můžeme uvařit ve slupce nebo oloupané, nakrájené na kousky. Měkké brambory dáme do pekáče, polijeme olejem a promícháme, aby se v oleji obalily. Ochutíme solí a pepřem. Zapečeme na 230 °C dokřupava.

Máme-li menší brambory uvařené ve slupce, můžeme je po uvaření rozmáčknout pěstí a naskládat do pekáče, vyplnit jogurtovým dipem, polít olejem, osolit a opepřit a zapéct v alobalu. Dip se krásně zapeče a brambora bude chutnat výtečně!

Recept na dip:

  • kysaná smetana z Valašska 15%
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Prolisovaný česnek smícháme se smetanou. Ochutíme solí a pepřem.

 

Kysaná smetana z Valašska 15%

smetana

Kysaná smetana má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Obsahuje 15 % tuku.

Více najdete na www.mlekarna-valmez.cz

jogurt

Nivový dip s vlašskými ořechy

  • 400 g kysaná smetana z Valašska 15%
  • 250 g nastrouhané nivy
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 15 vyloupaných vlašských ořechů
  • 5 lžic majonézy

Kysanou smetanu promíchejte s majonézou. Přidejte česnek.

Nivu nastrouhejte najemno a vmíchejte do krému. Ochuťte solí a pepřem. Soli nepotřebujete moc, někdy vůbec žádnou. Niva bývá slaná dost.

Vlašské ořechy vyloupejte a nasekejte. Část nahrubo a část jemněji. Vmíchejte do dipu.

Podávejte vychlazené.

 

Čtěte také: