Roláda bez lepku a bez laktózy

Ingredience („těsto“):

  • 5 ks vajec (zvlášť žloutky a bílky)
  • 80 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • citronová kůra (cca 1 citronu)
  • olej

Ingredience (náplň):

  • 1 kelímek Jihočeského tradičního pomazánkového (laktóza méně než 0,01%)
  • 1 Jihočeská zakysaná smetana 15% (laktóza méně než 0,01%)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • oblíbené ovoce (jahody, granátové jablko, kiwi, maliny,…) – ponechat kousek i na ozdobu

Postup:

Nejprve zapněme troubu a nechme si ji předehřát na 180 stupňů. Pak si rozdělíme žloutky a bílky, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do misky dáme cukr, kukuřičný škrob a promícháme. Do sněhu opatrně vmícháváme žloutek po žloutku, dále postupně zapracováváme sypkou směs, a nakonec přidáme citronovou kůru.

Na plech dáme pečicí papír, který lehce potřeme olejem, a rozprostřeme na něj těsto. Pečeme cca 8 minut. Mezitím si připravíme ovoce a krém.

Krém je jednoduchý. Pouze smícháme vanilkový cukr, Jihočeskou zakysanou smetanu a Jihočeské tradiční pomazánkové a oblíbené ovoce.

Po osmi minutách vyndáme těsto z trouby, na prkénko si položíme utěrku a na utěrku položíme těsto pečicím papírem nahoru. Pečicí papír odloupneme, a ještě teplou roládu srolujeme a dáme srolovanou vychladnout.

Po vychladnutí roládu rozmotáme, potřeme krémem, přidáme oblíbené ovoce a opatrně zabalíme.

Vršek rolády můžeme ozdobit zbylým ovocem či dle chuti případným zbývajícím krémem.


Inspiraci najdete na www.madeta.cz.

Přečtěte si také:

Reklama