Na naší čtenářské akci jsme se vrhnuly do přípravy neobvyklých a chutných receptů. Recepty s použitím alternativních surovin jsme si vyzkoušely vlastnoručně připravit a staly se pro nás velkou inspirací.

Partnerem akce byl hypermarket Globus, ve kterém se dají zmíněné ingredience v receptech zakoupit.

Vyzkoušejte recepty, které pro nás vymyslela naše redaktorka rubriky Vaření a foodbloggerka Elly www.bohynekuchyne.cz.

Pikantní smažená quinoa

quinoa

  • asi 600 g vařené quinoi
  • 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 1 pórek
  • svazek jarní cibulky
  • 4 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 3 cibule
  • 2 - 3 chilli papričky - ideálně dvě různé barvy, ať je jídlo hezké
  • 6 vajec
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 6 lžíce sladké pálivé chilli omáčky
  • sůl a čerstvě umletý pepř
  • kokosový olej

Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a orestujeme dohněda.

Pórek nakrájíme na plátky, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na malé kousky, jarní cibulku na kolečka, chilli papričky na půlkolečka (použijeme je bez semínek, ať tolik nepálí). Všechnu připravenou zeleninu vsypeme do velké pánve nebo hrnce k masu a opékáme asi pět až deset minut.

Dochutíme solí a pepřem, sojovou omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Přidáme uvařenou quinou. Promícháme a zapneme plotnu naplno. A teď ke všem surovinám do pánve vyklepneme rozšlehaná vajíčka. Prudce opékáme, až vajíčka ztuhnou.

Snídaňová pohanka s ovocem a čokoládou

pohanka

  • 300 g pohanky lámanky
  • 800 g kokosového mléka
  • voda
  • agávový sirup
  • čerstvé ovoce
  • čokoláda

Pohanku propláchneme a dáme vařit do vody s kokosovým mlékem. Vody by mělo být na toto množství cca 1000 ml. Necháme ji zavřít a potom vaříme asi 8 minut. Občas promícháme. Vaříme doměkka.

Teplý i studený čočkový salát

čočka

  • 250 g hnědé čočky
  • 500 g červené čočky
  • 2 hrnky naklíčené čočky
  • zelená petrželová nať
  • sůl a pepř
  • 1/2 velké sklenice sterilovaných okurků trochu láku z okurek
  • 150 g goudy
  • lněný olej
  • dýňová semínka


Obě čočky uvařte doměkka. Sceďte, osolte a nechejte lehce nebo úplně vychladnout. To záleží na tom, jestli chcete salát vlažný nebo studený. Přidejte naklíčenou čočku a promíchejte.


Sýr nastrouhejte nahrubo. Okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte spolu se sýrem do salátu. Nalijte trochu okurkového láku a důkladně promíchejte. Pracujte opatrně, ať si salát zbytečně nerozmačkáte. Zasypejte nasekanou petrželovou natí.

Ještě můžete dochutit solí a pepřem. Přidejte 4 lžíce lněného oleje.

Salát ozdobte opraženými dýňovými semínky.

Domácí zapékané musli

  • 400 g ovesných vločekmusli
  • agávový sirup
  • 250 g kokosového mléka
  • oříšky: mandle, kešu, lískové oříšky
  • chia semínka
  • čokoláda

Všechny suroviny smíchejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout. Nasypejte na plech a zapékejte na 160 °C asi dvacet minut. Dokřupava.

Čokoládu můžete přidat až po zapečení a vychladnutí. Záleží na vás.

 

Všechny recepty jsme vyzkoušeli na naší kulinářské akci. Byly výborné a všem chutnaly. Podívejte se na video, jak jsme si vaření užily, partnerem akce byl hypermarket Globus:

 

Kam na nákupy zdravě hravě? Do Globusu.

Globus ve všech svých patnácti hypermarketech nabízí několik stovek alternativních produktů. Jedná se o bio, bezlepkové výrobky, potraviny se sníženým obsahem laktózy nebo cukru, raw stravu, ale také produkty pro vegetariány či vegany. Ve čtyřech hypermarketech – Ostravě, Praze Čakovicích, Trmicích u Ústí nad Labem a Havířově – pak byly vytvořeny speciální sekce „Zdravý svět“, kde lidé najdou ještě širší nabídku těchto potravin na jednom místě.

www.globus.cz/zdravysvet

globus

Naše články:

Reklama