Vaření

Vyzkoušeli jsme u nás v kuchyni: Medové marinády

Medové marinády na nejrůznější masa jsou výborné. Kombinace medu a kvalitního koření se spojí ve vynikající, lehce pikantní chuť. A i když je venku pěkný mráz a grilovat na zahradě se nedá, můžete si maso připravené s našimi marinádami upéct doma v troubě.

Medová marináda s citronem

60 ml medu
1 cibule nakrájená velice nadrobno
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kvalitní sojové omáčky
2 rozmačkané stroužky česneku

Všechny suroviny smícháme, můžeme také rozmixovat v mixéru. Hotovou marinádou potřeme maso a necháme v lednici minimálně hodinu, ale klidně i déle.
Tato marináda je skvělá i na ryby.

maso s marinádou

Marináda s medem a hořčicí

120 ml medu
120 ml dijonské hořčice
chilli koření podle chuti
sůl podle chuti

Uvedené suroviny smícháme a důkladně promícháme. S chilli šetříme, pouze pokud se chystáme krmit děti. Pokud ne, tak pořádně. Natřeme marinádu na maso a necháme minimálně dvě hodiny v lednici.
Výborná marináda na kuře.

Medová marináda s bílým vínem

180 ml bílého suchého vína
60 ml kvalitního olivového oleje
60 ml medu
2 rozmačkané stroužky česneku
1 lžička semínek koriandru
2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 lžička tymiánu
čerstvě mletý pepř

Všechny suroviny důkladně promícháme. Maso si do marinády naložíme den předem a necháme důkladně marinovat, alespoň přes noc.
Tato marináda je výborná na jehněčí nebo vepřové maso.
Maso během pečení či grilování pořád průběžně potíráme.

maso na grilu

Pomerančovo-medová marináda

80 ml sojové omáčky
80 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 rozmačkaný stroužek česneku

Suroviny na marinádu smícháme a naneseme na maso. Tato marináda je skvělá na steaky z lososa. Ty potřeme, necháme asi dvě hodiny odležet a grilujeme z každé strany 5 minut.
Potíráme průběžně marinádou.

Máte svůj oblíbený recept na medovou marinádu? Nebo byste med s masem nikdy nezkombinovali?

   
23.02.2011 - Grilování - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] brnky [*]

    Medové marinády mám ráda, dávají masu skvělou chuť

    superkarma: 0 21.03.2013, 04:18:00
  2. avatar
    [5] hubajda [*]

    elly — #3 tez delam

    superkarma: 0 16.11.2012, 22:09:46
  3. [4] kristinj [*]

    vypadá to moc lákavě já ještě doporučím maso naložit a umístit do marinovací nádoby VacuVin já ji zakoupila v tomto obchodě http://www.gutea.cz/vakuova-nadoba-2-5-l-pumpicka-instant-marinater-vacuvin.html maso je ještě křehčí Sml16 a chutnější

    superkarma: 0 02.05.2011, 14:44:57
  4. avatar
    [3] elly [*]

    U nás při zkoušení těch receptů nejvíce zabodovala pomerančovo-medová.

    1. na komentář reaguje hubajda — #5
    superkarma: 0 23.02.2011, 10:55:38
  5. avatar
    [2] Odemětobě [*]

    med s bílým vínem je moc dobrý na kachně

    superkarma: 0 23.02.2011, 09:35:38
  6. avatar
    [1] delfi.na [*]

    jo jo mám ... med, kečup, ocet, sůl, pepř, chili .... promíchat, naložit kuřecí křidýlka, nechat marinovat a šup s nimi do trouby ... Sml58

    superkarma: 0 23.02.2011, 09:09:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme