Vaření

Vyzkoušeli jsme olivové oleje Minerva

Olivový olej je základem středomořské kuchyně a je součástí zdravého jídelníčku. Většina z nás jej používá ve studené kuchyni. Obliba olivových olejů však neustále rostě. I když je dražší, pro jeho kvalitu si jej kupuje stále více lidí a dá se dnes říci, že má své místo v našich kuchyních.

Měli jsme v redakci možnost vyzkoušet olivové oleje Minerva. Jaké jsme s nimi měli zkušenosti?

Klára Křížová: Olivové oleje patří mezi oleje, které běžně v kuchyni používáme. Hlavně do salátů, pomazánek, kezpracování zeleniny jako takové. Do olivového oleje také nakládáme maso s bylinkami, které následně hodíme jen na prudce rozpálenou pánev a žádný jiný tuk již nepřidáváme. Kupuji i olivový olej, který je vhodný na smažení. Mám ráda olivové oleje pro jejich specifickou chuť, zejména panenský je velmi lahodný. Minerva oleje jsou velmi dobré, s panenským jsem připravila klasický salát Caprese – rajské, mozzarela, bazalka a olivový olej, dále salát s tuňákem – zelenina, vajíčka na tvrdo a tuňák. Olej byl velmi chutný a skvělý. Na oleji Minerva Classic jsme smažili karbanátky a dále kotletu na přírodno. Olej byl také skvělý, i tato varianta. Mohu doporučit.

Oleje

Jak vidí použití olivových olejů v kuchyni naše redaktorka Elly?
Olivový olej je pro mě základní surovina, bez které si vaření vůbec nedokážu představit. V kuchyni mi nesmí chybět více druhů oleje. Extra panenský si šetřím pro studenou kuchyni. Používám ho do všech salátů, na italské caprese a super je taky k pokapání křupavého pečiva. Tenhle olej nepoužívám pro žádnou tepelnou úpravu, ani do teplých jídel.

Pro teplou kuchyni používám „obyčejnější“ druhy olivového oleje. Třeba rybu, kterou peču v troubě, si nedovedu bez olivového oleje představit. Zeleninu před grilováním zastříknu také tímto olivovým olejem a posypu čerstvými bylinkami. Tento druh olivového oleje používám i do těstovin.

Náš tip:

Jak vybrat správný olivový olej?

Správný panenský olivový olej má minimální kyselost a zachovává aroma použitých surovin. Proto se skvěle hodí právě na marinování masa a ochucování zeleniny a salátů. Chuť oleje závisí na typu oliv, ale také na způsobu zpracování. Jednoznačně nejlepší oleje jsou ty z prvního lisování, extra panenské. Lisování za studena totiž zajistí zachování chuti původních surovin. Kyselost pravých extra panenských olivových olejů by nikdy neměla překročit zákonný limit 0,8 %. Pomůckou může být i barva. Většinou platí, že oleje zelené až hnědozelené barvy mají výraznější chuť.

oil

  • Minerva Extra panenský olivový olej

Výrazná chuť s příjemným aroma čerstvých oliv, tím je unikátní Minerva Extra panenský olivový olej. Kyselost je běžně mezi 0,1 % až 0,6 % a splňuje tedy zákonný limit, který je 0,8 %. Kromě lahodné chuti dodá tělu vitamíny, které posilují imunitu a podporují trávení. Ideální je do zeleninových salátů i na grilování.

  • Minerva Classic olivový olej

Chcete jíst zdravěji a zároveň potěšit své chuťové pohárky? Sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic, který se hodí do vařených pokrmů. Je to mix extra panenského a rafinovaného oleje a pokrmům dodá potřebnou lehkost. Právě díky svým specifickým vlastnostem a výbornou chutí je nejvíce používaným olejem v Řecku.

  • Minerva Kalamata extra panenský olivový olej

První prémiový a speciální řecký olivový olej, který nese chráněné označení původu - P.D.O. Olej pochází z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata, která produkuje světoznámé olivy, tolik typické právě pro Řecko. Olej z těchto oliv má unikátní vlastnosti, je hutný, silný, plný chutí a s nezaměnitelnou silnou vůní oliv. Tento olej je ideální do pokrmů, kde jeho chuť může vyniknout – do salátů, do těstovin, či jen tak samotný na čerstvé pečivo – ideální řecká chuťovka!

  • Minerva Bio extra panenský olivový olej

Olej, který potěší i ty nejnáročnější spotřebitele. Je vyráběný v souladu regulí pro organické BIO výrobky – od pěstování oliv až po zpracování. Díky příjemnému aroma, nezaměnitelné chuti a vůni čerstvých oliv promění pokrmy v delikatesu. Hodí se jak do teplé, tak do studené kuchyně. Důležitou vlastností Minerva Bio extra panenských olivových olejů je nízká kyselost, která je vždy mezi 0,1 % a 0,6 %. Tato zdravá pochoutka by neměla chybět v žádné kuchyni.

K dostání v obchodních řetězcích, běžná cena je od 149 Kč.

Více o řeckých olivových olejích Minerva na www.minerva-foods.com/cz.

   
15.08.2014 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] zwiki [*]

    Olivové oleje mají v naší kuchyni zelenou.Sml22

    superkarma: 0 17.08.2014, 11:36:54
  2. avatar
    [5] Delli2 [*]

    Sml16

    superkarma: 0 15.08.2014, 13:58:11
  3. avatar
    [4] vladka321 [*]

    Olivový olej rozhodně v mé kuchyni nesmí chybět. Je to báječná ingredience a já jsem za tento článek moc ráda - děkuji Sml67.

    superkarma: 0 15.08.2014, 11:47:10
  4. [3] Helena Svatková [*]

    Jo, taky se hlásím a prosím o všechny, mám také dost velkou spotřebu.Sml16

    superkarma: 0 15.08.2014, 09:37:10
  5. [2] Danulka K. [*]

    U nás je spotřeba olivového oleje dosti velká, můžete mi zaslat všechnySml59Sml59

    superkarma: 0 15.08.2014, 08:29:39
  6. [1] manislava [*]

    brala bych je všechny hned

    superkarma: 0 15.08.2014, 08:06:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme