Nejprve nakrájejte kilo lilku na plátky, posolte a nechte „vyplakat“, ideálně dvě hodiny, ale stačí i méně. Plátky obalte v hladké mouce a vejcích a usmažte na rozpáleném oleji dozlatova. Usmažené položte na savý papír, abyste odstranili přebytečný olej. Menší cibuli nakrájenou najemno osmahněte dozlatova na olivovém oleji a přidejte kilo loupaných rajčat, zavařte v tomatovou omáčku, můžete dochutit solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. Vychladlé lilky skládejte do pekáče a prokládejte omáčkou, strouhaným Parmigiano reggiano DOP a čerstvou bazalkou. Poslední vrstvou je omáčka a navrch parmazán. Dejte do trouby 145°C na cca 40-45 minut. Upečené zatižte a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyklopíme dnem navrch na prkýnko, na kterém se na nám lilek bude lépe krájet.

Parmazánové fondue vytvoříte z 200 ml zavařené smetany, do které nasypete 200 g strouhaného parmazánu a mícháte do zhoustnutí.

Jako tečku použijeme bazalkový olej, stačí v mixéru najemno rozmixovat 150 g bazalky s 300 ml rostlinného oleje, trvá to asi 8 minut na maximální otáčky, sceďte přes plátno.

Recept je podobně jako většina pokrmů italské kuchyně jednoduchý a složený jenom z pár ingrediencí. Důležité je, používat kvalitní, především na parmazánu si dejte záležet. Aby recept chutnal jako od italské babičky, vybírejte v obchode originální parmazán Parmigiano reggiano s označením DOP (ochraná známka původu), můžete si tam být jisti, že sýr je vyroben v Itálii, tradičním způsobem a jen z místních surovin.

Reklama