Vaření

Vyzkoušejte ty nejlepší marinády pro letní grilování

Léto je neodmyslitelně spojeno s krásným počasím, posezením na zahrádkách a grilováním s přáteli. Jaké maso se hodí na grilování, jak správně marinovat maso, zeleninu a další dobroty? Jaké marinády zvolit? Lahodné marinády s řeckými balzamikovými krémy, opravdu? Popusťte uzdu své fantazie a nechte se inspirovat šéfkuchařem La Strada Ristorante, Janem Součkem, který poradí, co bude vašemu grilu slušet.

Jaké maso na gril?

Kalamáta Papadimitrou„Žijeme v úžasné době a díky grilům s různými soustavami roštů lze grilovat prakticky vše. Co se týče jednotlivých částí masa, ke grilování se nehodí méně jakostní masa, která se musí dusit, jedná se například o hovězí kližku nebo plec. Na druhou stranu je však možné maso uvařit v kořeněném vývaru, poté ho namarinovat a na grilu jen opéct a prohřát,“ říká šéfkuchař Jan Souček.

Co se týče délky doby marinování masa, platí jednoduchá zásada: čím déle tím lépe. Masa, kde je obsažená kost, například kuřecí paličky, kotlety a Tbone steaky je vhodné marinovat i 48 hodin, aby se dostala marináda až ke kosti. „Toto tvrzení samozřejmě neplatí u zeleniny, tu nemarinuji skoro vůbec. Před samotným grilováním ji jen lehce namočím například v dochuceném oleji. V žádné mé marinádě nesmí chybět právě olej, který dá zejména masu křehkost a šťavnatost,“ uvádí Jan Souček.

Omamná vůně bylinek

Oblíbenou ochucující složkou marinád jsou bylinky, které je možné vybírat podle vaší chutě. Ideální je například tymián, šalvěj, bazalka a oregano. Pokud si však nejste jistí, jaké bylinky se hodí na jednotlivé druhy masa, nechte se inspirovat doporučením Jana Součka.

herbs

  • Hovězí – všechny bylinky, ale nejlepší je tymián, rozmarýn, šalvěj, máta
  • Kuřecí – všechny bylinky, ale nejlepší je tymián, bazalka, oregano
  • Ryby, mořské plody  – tzv. měkké bylinky = koriandr, bazalka, estragon, pažitka, tymián, oregano, česnek, a jako výjimka tymián

Netradiční marinády s řeckými balzamikovými krémy

Řecké balzamikové krémy na marinády? Opravdu? Ano, opravdu! Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. S balzamikovými krémy lze jednoduše a rychle vykouzlit chuťově vynikající a nevšední marinády. Produktovou řadu Kalamáta Papadimitriou u nás zastupují: balzamikový ocet a čtyři balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou:

  • bílý
  • tmavý
  • bílý s příchutí citronu a pomeranče
  • tmavý s příchutí fíku

Kalamáta Papadimitrou

Šéfkuchař Jan Souček připravil několik jednoduchých rad na přípravu marinád (nejen) ve spojení s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitrou.

  • při použití balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou do marinády stačí použít menší množství oleje
  • dobu marinování lze zkrátit, pokud necháme potraviny v pokojové teplotě – cca 3 hod oproti celé noci v lednici – maso se otevře a vtáhne do sebe více chuti
  • než je maso vloženo do marinády, je třeba jej důkladně osušit, protože voda v marinádě při grilování způsobuje prskání.

Recepty Jana Součka na marinády ve spojení s balzamikovými krémy Kalamáta Papadimitrou

  • Kalamáta PapadimitrouMarináda na kuřecí křídla

Smícháme tyto ingredience: 200 g hořčice, 5 stroužků česneku, 5 polévkových lžic kečupu, 4 polévkové lžíce bílého balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, 2 polévkové lžíce nasekané petržele, 4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl. Do této marinády naložíme křídla a marinujeme asi dvě hodiny, ideálně přes noc.

  • Marináda se zázvorem a chilli na krevety a ryby

Na tuto marinádu budete potřebovat: 4 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce citrusového balzamikového krému Kalamáta Papadimitrou, 2 prolisované stroužky česneku, 1 polévkové lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru, 1 nadrobno nasekaná červená feferonka, 1 polévková lžíce nasekané citrónové trávy nebo 1 polévková lžíce citrónové šťávy.

  • Švestková marináda s fíkovým balzamikovým krémem na tmavá masa

3 polévkové lžíce švestkových povidel, 2 polévkové lžíce dezertního vína, 2 polévkové lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitrou, 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, 2 prolisované stroužky česneku, 1 polévkové lžíce sójová omáčka, zázvor

Více inspirace na www.papadim.com/cs.

kalamata papadimitroiu

   
07.07.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [2] bobani [*]

    laskominy

    superkarma: 0 07.07.2015, 10:36:44
  2. [1] ZdenaZ [*]

    bylinky v kuchyni využívám v plné míře mám je na zahradě takže pořád čerstvé na zimu je zamrazuji a suším některé mám i v květináčcích

    superkarma: 0 07.07.2015, 08:17:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme