Vaření

Vyzkoušejte skvělé recepty s olivovými oleji Minerva

Na akci s food blogerkou Markétou Pavleje z blogu Kitchenette jsme se pustili do vaření s olivovými oleji Minerva. Markéta speciálně pro tuto příležitost připravila tři originální recepty, v nichž byl jednou z klíčových ingrediencí právě olivový olej. Chuťové buňky navnadil svěží předkrm, následoval hlavní chod, jehož dominantou byly české suroviny, a vše završila sladká tečka v podobně brownie s malinami.

Aioli z extra panenského olivového oleje

Minerva

Ingredience na Aioli

  • 1 žloutek od šťastných slepic (pokojové teploty)
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 malý propasírovaný stroužek česneku (ten není třeba ve variantě s medvědím česnekem)
  • 1/4 lžičky mořské soli nebo i více podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 125 ml kvalitního olivového oleje (ideálně skombinujte extra panenský a méně chuťově výrazný například na smažení)

Varianta 1:

  • 2 lžičky nasekaných kapar
  • 4 lžíce nasekaného čerstvého estragonu
  • Varianta 2:
  • 4 lžíce nasekané čerstvé petržele
  • špetka citrónové kůry

Varianta 3:

  • 2 lžíce jemně nasekaného medvědího česneku
  • Varianta 4:
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • Varianta 5:
  • špetka šafránu
  • 1 lžíce vroucí vody

1. Do malé mističky dejte žloutek, citrónovou šťávu, dijonskou hořčici, stroužek česneku, mořskou sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a začněte šlehat ručně metličkou nebo třeba i ponorným tyčovým mixérem.
2. Nyní začněte přilévat olej, ale postupujte opravdu trpělivě a pomalinku, přidávejte téměř kapku po kapce. Tímto způsobem přidejte všechen olej. Měl by se už po chvíli tvořit pěkně žlutý hustý krém.
3. Na závěr přidejte dodatečné ingredience, kterými můžete Aioli ještě doladit různými chuťovými směry, tak aby krásně pasoval k danému pokrmu.

 

Pohanka s chřestem, candátem a estragonem

Minerva

5 porcí

  • 250 g pohanky
  • 700 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 5 menších filetů z candáta nebo pstruha
  • olivový olej na smažení
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého estragonu plus na ozdobu
  • 1 šalotka krájené na jemné kostičky
  • 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • špetka kůry z bio citrónů
  • (1 lžíce kapar)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • mandlové plátky na servírování

1. Rozehřejte si troubu na 200°C. Pohanku nejprve spařte horkou vodou, nechte ji dobře okapat a dejte ji do hrnce. Krátce ji jen tak na sucho orestujte, aby oschla a byla horká. To děláme proto, aby nám po uvaření zůstala pěkně kompaktní, pevnější a nerozvařovala se. Nyní ji můžete lehce osolit, zalít dvojnásobkem horké vody či vývaru (700ml) a přiklopenou jemně vařit přibližně 3-5 minut. Pak výkon vypněte a nechte takzvaně dojít tzv. „pod peřinou“ 20 minut. Pokud máte hrnec ze silnějšího materiálu, nemusíte ho odkládat pod peřinu) a postačí jen nechat přiklopený poklicí, pohanka krásně dojde a zachová si tak více vitamínů.

2.  Jakmile je trouba horká, dejte do ní péct lehce osolené filety z candáta nebo pstruha, které jste položili kůží dolů do tukem vymazané nádoby vhodné na pečení. Pečte přibližně 15-20 minut.

Minerva

3. Připravte si estragonový dresink. Smíchejte šalotku, estragon, olivový olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, (nakrájené kapary), čerstvě mletý pepř podle chuti a 3/4 lžičky mořské soli.

4. Očistěte si chřest a nakrájejte jej na přibližně 3 cm dlouhé kousky. (Já odkrajuji konce a pomocí škrabky i slupku ze spodní části stonků, kde může být trochu tužší.) Připravený chřest dejte na 3-5 minuty do vroucí a silně osolené vody.  Jakmile je hotov, můžete ihned servírovat.
5. Na talíř dejte pohanku spolu s chřestem, rybí filet a vše zakápněte dostatečným množstvím estragonového dresinku. Ozdobte ještě snítkou čerstvého estragonu a do zlata orestovanými plátky mandliček.

 

Brownie s olivovým olejem

Minerva

  • 60 ml/ 56 g jemného olivového oleje
  • 230 g čokolády
  • 150 g třtinového cukru nebo 115 ml javorového sirupu
  • 2 velká šťastná vejce
  • 1 lžička mleté vanilky nebo extraktu
  • 30 g celozrnné pšeničné mouky (pro bezlepkovou variantu nahraďte pohankovou moukou nebo 40 g mletých mandlí)
  • (2 lžičky instantní kávy)
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 65 g sekaných pekanových ořechů
  • 1 cup malin
  • sůl Moldon na posypání

1. Předehřejte si troubu na 175°C a umístěte rošt ve spodní třetině trouby. Vyložte si formu o velikosti 20x20 cm pečicím papírem a pokud bude na stranách výrazně přesahovat, bude se Vám později hotové brownie lépe vyndávat. Můžete tuto typickou čtvercovou formu na brownie nahradit také kulatou dortovou formou, a nebo si upéct třeba jedno-porcové kousky ve formě na muffiny. Pečicí papír si ošetřete nepřilnavým tukem ve spreji. 

2. Připravte si vodní lázeň, tedy na hrnec s horkou vodou postavte mísu. Do této mísy dejte olivový olej, čokoládu a míchejte tuto směs, dokud se kompletně čokoláda nerozpustí. Odstavte mísu a přidejte cukr, vanilku, začněte šlehat metličkou a přidejte postupně vejce jedno po druhém. Šlehejte, dokud vám nevznikne hladká a lesklá hmota a všechen cukr se nerozpustí. Na závěr vmíchejte mouku, prášek do pečiva, instantní kávu, sůl a šlehejte, dokud nebude směs opět hezky hladká.
3. Přesuňte těsto do připravené formy, posypejte malinami, ořechy a vločkovanou solí. Pečte v troubě přibližně 30 minut. Těsto by mělo být upečené, ale stále hodně lepivé. Pokud pečete jako malé porce, bude stačit 15 minut. Po upečení nechte vychladnout alespoň 20 minut.

Minerva

   
19.05.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [3] Jasmína [*]

    Sml67

    superkarma: 0 19.05.2016, 13:30:06
  2. [2] bobani [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 19.05.2016, 08:26:15
  3. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 19.05.2016, 07:03:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme