Vaření

Vyzkoušejte jarní recepty s ovesnými vločkami

Oves má několik nutričních výhod ve srovnání s ostatními obilninami, a proto odborníci považují ovesné vločky za jednu z nejhodnotnějších cereálií. 

vlocky1Jednoduchým způsobem, jak zařadit oves do svého jídelníčku, je nahrazovat bílou mouku ovesnými vločkami. Pokrmy jsou tak mnohem zdravější a způsob přípravy není potřeba zásadně měnit. Pokud je potřeba docílit jemnější konzistence, stačí ovesné vločky jednoduše rozmixovat.

Můžete se inspirovat našimi jarními recepty a zařadit oves do svého jídelníčku. Vaše tělo se Vám určitě poděkuje :-)

Špenátové palačinky

  • 150 g jemných ovesných vloček Emco
  • 250 ml mléka
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 2 vejce, špetka soli

  Náplň: 

  • 250 g tvarohu
  • 100 g sýru Feta
  • sušená rajčata
  • slunečnicová semínka

mufiny

Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl, vejce a špenát. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby přidáme mléko nebo vločky tak, aby vzniklo mírně husté těsto. Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Palačinky potřeme směsí našlehaného tvarohu a sýru Feta, posypeme kousky sušených rajčat a sypeme slunečnicovými semínky. Zavineme, přepůlíme a podáváme.

 

Mrkvový dort

  • mrkvový dort2 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 200 ml řepkového oleje
  • 120 g polohrubé mouky
  • 40 g jemných ovesných vloček Emco (rozemletých)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 230 g mrkve nahrubo nastrouhané
  • 70 g vlašských ořechů rozdrcených

 

Na krém:

  • 250 g sýru (Lučina, Philadelphia,..)
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání

Vejce, cukr a javorový sirup vyšleháme. Přidáme suché přísady a olej, nakonec mrkev a ořechy. Nalijeme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy (menší průměr). Pečeme zhruba 1h na 175 °C. Všechny přísady na krém spojíme a vyšleháme. Dort necháme vychladnout, podélně rozpůlíme, natřeme 1/3 krému. Zbytkem krému natřeme celý dort. Necháme chladnout nejlépe do druhého dne, kdy se chutě pěkně rozleží.

 

Pomazánka s ovesnými vločkami

  • ovesné vločky100 g Lučiny
  • 1 kedlubna
  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • sůl a pepř na dochucení

Rozmixujte Lučinu s na kostičky nakrájenou kedlubnou tyčovým mixérem do jemného krému, osolte, opepřete a postupně dle hustoty přidávejte ovesné vločky. Pomazánku můžete namazat na celozrnný chléb a dochutit pažitkou, medvědím česnekem nebo jarní cibulkou.

 

Špenátová polévka

  • polévka500 g čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 4 lžíce jemných ovesných vloček Emco
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • smetana, parmezán
  • sůl, pepř

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme česnek a ovesné vločky a restujeme dozlatova. Přidáme špenát, opět restujeme, zalijeme mlékem a 5 minut povaříme. Pak rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí a zjemníme smetanou. Podáváme s opečenými kostičkami bílého chleba a strouhaným parmezánem. Dle chuti opepříme.

 

 Banánové muffiny s ovesnými vločkami, kokosem a mandlemi

  • muffiny150 g hladké mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 100 g cukru krupice
  • 2 větší banány
  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 1 menší bílý jogurt
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g sekaných mandlí
  • 100 g kokosu
  • mandlové lupínky

Nejprve rozmačkáme banány s bílým jogurtem (můžeme rozmixovat). Vyšleháme žloutky s cukrem krupice, vanilkovým cukrem a změklým máslem a vše smícháme s jogurtem a banánem. Přisypeme mouku smíchanou s rozmixovanými ovesnými vločkami a práškem do pečiva, mandle a kokos. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Plníme do košíčků nebo formy na muffiny. Muffiny posypeme mandlovými lupínky, které lehce vmáčkneme do těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

Více informací najdete na stránkách emco.cz

   
14.03.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [5] Lídy [*]

    Já dávám ovesné vločky jen do drožďové polévky.

    superkarma: 0 14.03.2016, 13:44:26
  2. [4] bouzina [*]

    Dcera dela spenatovou roladu

    superkarma: 0 14.03.2016, 10:42:18
  3. [3] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 14.03.2016, 10:17:03
  4. avatar
    [2] enka1 [*]

    Článek je sice komerční, ale úvod je psán v redakci, že?

    pokrmi ??? To se nelíbí ani mně, vcelku nehašteřivému člověkuSml24

    superkarma: 0 14.03.2016, 09:17:52
  5. avatar
    [1] Hanula [*]

    Sml16dobré recepty - něco vyzkouším...

    superkarma: 0 14.03.2016, 08:47:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme