Vaření

Vyzkoušejte dýňové dezerty

Blíží se sezóna dýní. Vyzkoušejte zajímavé a originální recepty na dýňové dezerty.

Tvarohovo dýňový dort

Ingredience:

  • 300 g dýně (např. Hokkaido, nakrájená na kostičky)
  • 350 ml smetany na vaření 15%
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 lžičky kakao na vaření
  • 1 špetka soli
  • 250 g Hery máslová příchuť
  • 250 g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 400 g tvarohu (20% tuku v sušině)
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1 sáček čokoládové polevy na dort
  • 125 g slazeného kondenzované mléko

cake

Příprava:

1.       V hrnci podusíme 300 g dýně se smetanou na vaření přibližně 20 minut za občasného míchání. Rozmixujeme na pyré. Necháme pyré vychladnout.

2.       Mezitím smícháme mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. 100 g Hery, 100 g cukru a 1 vejce umixujeme ručním mixérem, dokud těsto nebude hladké. Těsto přelejeme do máslem vytřené dortové formy. Do dalšího použití dáme formu do chladu.

3.       Předehřejeme troubu na 220 C (konvektor 200 C). V hrnci na mírném ohni necháme rozpustit 150 g Hery. Heru, tvaroh, 150 g cukru a skořici do krémova ušleháme ručním mixérem. Pomalu přidáme 3 vejce. Z dýně odebereme stranou 75 g a zbytek přidáme do směsi.

4.       Směs dáme do dortové formy. Dort dáme péct na 15 minut v předehřáté troubě. Snížíme teplotu na 120 C (konvektor 100 C) a necháme péct 45 minut. Poté vypneme troubu a necháme v troubě dort chladnout přibližně hodinu. Otevřeme dvířka a necháme dalších 15 minut chladnout.

5.       Čokoládovou polevu připravíme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout a mezitím dýňové pyré rozetřeme po celém dortu. Dále dort ozdobíme pomocí čokoládové polevy. Dýňový koláč dáme vychladnout alespoň na 2 hodiny.

Doba přípravy: 45 minut     

Doba pečení: 60 min   

Doba chlazení: 195 min

 

Bábovka ve tvaru dýně

Ingredience:

  • 2 x 300 g Hery máslová příchuť
  • 2 x 300 g cukru
  • 2 x 1 balení vanilkového aroma
  • 2 x 6 vajíček
  • 2 x 400 g polohrubé mouky
  • 2 x 50 g mletých lískových oříšků
  • 2 x 30 g kakaa
  • 2 x 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 x 1 špetku soli
  • 2 x 150 ml mléka
  • 200 g marcipanové hmoty + zelené potravinářské barvivo
  • Oranžové potravinářské barvivo
  • 2-3 L pomerančového džusu
  • 200 g moučkového cukru
  • Kuchyňské papírové utěrky

Rezept Gugelhupf-Kürbis

 Postup:

Nejlepší je péct bábovky postupně. Pro začátek si předehřejte troubu na 180 C (160 C horkovzdušnou). Následně nádobu vymažte Herou máslová příchuť a vysypte moukou. Heru, cukr a vanilkový lusk vyšlehejte ručním mixérem a postupně přidávejte vejce.

Do těsta přidejte mouku, mleté lískové oříšky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli ve dvou dávkách, postupně do těsta přilévejte i mléko. Těsto poté nalijte do připravené formy na bábovku a vložte do spodní části předehřáté trouby na cca 60 minut. Zda je bábovka hotová zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do bábovky. Následně ji nechte vychladnout, dokud se neuvolní z formy, a poté ji dáme vychladnout do lednice.

Mezitím si obarvěte marcipán, který vytvarujete do silných listů a stonků, na zeleno.

Oběma bábovkám zarovnejte konce, tak, aby na sebe pasovaly. Poté z nich vytvořte dýni.

Vzniklý otvor vyplňte kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby marcipánový stonek držel co nejlépe.

K výrobě oranžové polevy rozmíchejte pomerančový džus s oranžovým potravinářským barvivem a moučkovým cukrem do krémové konzistence. Následně jím přelijte dýňovou bábovku. Zaschlá poleva připevní stonek k bábovce a budete moci vytáhnout papírovou utěrku.

Čas přípravy: 75 minut

Čas pečení: 120 minut

 

Dýňová bábovka

Ingredience:

  • 400 g dýně (Hokkaido)
  • 150 g sýru typu ementál
  • ½  svazku tymiánu
  • 200 g Hery máslová příchuť
  • ½ lžičky soli
  • 4 vajíčka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky

babovka

 Postup:

1.       Nejprve si nastrouhejte dýni nahrubo a sýr si nakrájejte na kostičky. Tymián umyjte, vytřepejte do sucha a zbavte listí.

2.       Troubu si předehřejte na 180 C (horkovzdušnou na 160 C). Bábovkou troubu vytřeme Herou a  vysypeme moukou. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte Heru máslovou a sůl do krémové konzistence, a poté přidávejte postupně vejce.

3.       Mouku a prášek do pečiva do těsta přidávejte na dvakrát s postupným přiléváním mléka. Následně přidejte nastrouhanou dýní a tymián. Nakonec přidejte kostky šunky a sýru.

4.       Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte v troubě cca 60 minut. Zda je bábovka hotová, zkontrolujte pomocí dřevěné špejle. Bábovku po vytažení z trouby nechte vychladnout, poté ji vyklepněte z formy a vychutnejte si ji kousek po kousku.

Tip: Alternativou k bábovce, pokud nemáte formu, je dýňový koláč pečený v zapékací míse o průměru 30 cm.

Čas přípravy: 40 minut

Čas pečení: 60 minut

www.pecenijeradost.cz

   
09.09.2016 - Mlsání - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [11] Miluše3 [*]

    Mám na zahrádce - tak také vyzkouším . Sml16

    superkarma: 0 11.09.2016, 20:40:46
  2. avatar
    [10] HankaPU [*]

    Tu bábovku "na slano" musím vyzkoušet Sml16.

    superkarma: 0 09.09.2016, 21:10:01
  3. [9] slávenka [*]

    Vyzkouším bábovku a zkusím i dort.Sml67

    superkarma: 0 09.09.2016, 17:04:02
  4. [8] babos [*]

    Já dýni nemusím

    superkarma: 0 09.09.2016, 13:18:41
  5. avatar
    [7] JaninkaCh [*]

    Vyzkouším všechny. U nás je dýně oblíbená. Mám od sousedů dvě velký, tak to mám zásobu nadlouho

    superkarma: 0 09.09.2016, 12:40:56
  6. [6] doginka [*]

    Mě láká ten tvarohovo-dýňový dortSml67

    superkarma: 0 09.09.2016, 12:26:30
  7. avatar
    [5] Ni-ka [*]

    Ty první dvě vypadají náááádherně.

    superkarma: 0 09.09.2016, 11:56:05
  8. [4] bobani [*]

    vypadá to parádně , ale kvůli tomu nebudu kupovat dýni

    superkarma: 0 09.09.2016, 11:05:19
  9. [3] nea [*]

    může to být dobré, ale neláká mě to

    superkarma: 0 09.09.2016, 10:30:12
  10. [2] patrnka [*]

    Vyzkouším...Sml67

    superkarma: 0 09.09.2016, 08:51:33
  11. [1] Andreadornova [*]

    Skvělé tipy

    superkarma: 0 09.09.2016, 07:58:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme