Co charakterizuje tuto skupinu?
První vegetarián – sklidí, co zaseje – citlivý trávicí trakt – odolný imunitní systém – dobře se adaptuje na novou stravu i změny prostředí – potřebuje rostlinnou stravu k udržení štíhlosti a produktivity.

Potraviny podporující váhový přírůstek:
Maso – špatně stravitelné, skladuje se ve formě tuku
Mléčné výrobky – narušují metabolismus živin
Pšenice v nadbytečném množství – narušuje využití kalorií

Potraviny podporující váhový úbytek:
Rostlinné oleje – usnadňují trávení, brání retenci tekutin
Potraviny ze soji – usnadňují trávení, rychle metabolizují
Zelenina – podporuje metabolismus, zvyšuje hybnost střev
Ananas – zvyšuje využití kalorií a hybnost střev

Nyní k jednotlivým druhům:
1/ jsou prospěšné, něco jako lék
2/ jsou neutrální, něco jako potravina
3/ jsou zakázané, něco jako jed

MASO A DRŮBEŽ
1/ bohužel nic
2/ kuře, krůta, slepice
3/ slanina, tetřev, kachna, králík, srdce, křepelka, skopové, vepřové, šunka, hovězí, zvěřina, játra, bažant, husa, telecí, jehněčí

MOŘSKÉ PRODUKTY
1/ kapr, pstruh, makrela, bělomasé ryby, sardinky, hlemýždi, siven, treska, okoun, losos
2/tuňák, žralok, jeseter, štika, ryby se žlutým masem,
3/ ančovičky, mlži, raci, platýs, kaviár, vyza, krabi, úhoř, ústřice, lastury, barracuda, sumcovité, chobotnice, žáby, uzený losos, sleď, želvy, halibut, kalamar, humr

VEJCE A MLÉČNÉ PRODUKTY
1/ sojový sýr a sojové mléko
2/ kozí sýr, jogurt, mozzarella, kefír, ricotta, kozí mléko, zmražený jogurt
3/ plísňové sýry, krémové sýry, cottage, máslo, gouda, podmáslí, čedar, plnotučné i 2% mléko, parmezán, šerbet, ementál, hermelín, zmrzlina, syrovátka

TUKY A OLEJE
1/ olej z lněného semínka, olivový
2/ z tresčích jater, z řepky olejky
3/ kukuřičný, sezamový, saflorový, podzemnicový, bavlníkový

OŘECHY A SEMÍNKA
1/ arašídy, dýňová semínka, arašídové máslo
2/ mák, lískové oříšky, vlašské, ličí, jedlé kaštany, slunečnicová semínka, mandle
3/ para, kešu, pistácie

FAZOLE A LUŠTĚNINY
1/ čočka, soja, hrách, fazole: strakaté, zelené, černé
2/ bob, fazolové lusky, bílé fazole, hrachové lusky
3/ fazole: červené, měsíční, modré

CEREÁLIE
1/ amarant, pohanka, kasha
2/ ječmen, ovesná, rýžová kaše, pšenice špalda, ovesné otruby, kukuřičná kaše a lupínky, burisony, jáhly
3/ škrob, pšeničné otruby, klíčky, müsli, pšeničná kaše

CHLÉB A PEKÁRENSKÉ VÝROBKY
1/ esejský, ezekielský, z naklíčené pšenice, rýžový koláč, chléb ze sojové mouky
2/ pšeničné bagety, 100% žitný, křehký, vločkový, vita, bezlepkový, proso
3/ tvrdá pšenice, maces, suchary, vysokoproteinový, pumprnikl, anglické suchary, celozrnný chléb

OBILÍ A TĚSTOVINY
1/ pohanková kasha, žitná, rýžová a ovesná mouka
2/ kuskus, mouka glutenová, z tvrdé pšenice, ze špaldy, ječmene a grahamová, rýže basmati, bílá, hnědá
3/ bílá mouka, z celozrnné pšenice, těstoviny ze semoliny a špenátové

ZELENINA
1/ artyčoky, ibišek, brokolice, cibule, pampeliška, pórek, čekanka, pastiňák, česnek, kedlubna, naklíčená vojtěška, vodnice, slunečnice, mrkev, petržel, špenát, kapusta, tofu, římský salát
2/ chřest, ředkvička, červená řepa, celer, okurka, bambusové výhonky, fenykl, květák, ledový salát, avokádo, kmín, kerblík, všechny druhy tykve, chaluha, cuketa, koriandr, šalotka, zelené olivy, kukuřice, kaštan, růžičková kapusta
3/ veškeré zelí, lilek, rajčata, španělské, řecké a černé olivy, houby, papriky, červené a sladké brambory

OVOCE
1/ meruňky, ananas, třešně, blumy, fíky, citrony, borůvky, rozinky, ostružiny, klikev, švestky, grep
2/ jablka, datle, melouny, hroznové víno, granátové jablko, jahody, rybíz, angrešt, nektarinky, kiwi, maliny, hrušky, limetka
3/ banány, reveň, ananasový meloun, papája, mango, kokos, mandarinky, pomeranče

ŠTÁVY A TEKUTINY
1/ meruňky, ananas, grep,  celer, černá třešeň, voda s citronem, švestky, mrkev
2/ jablečná šťáva a mošt, ananas, šťáva ze zelí, okurka, hroznové víno
3/ pomeranč, papája, rajská

KOŘENÍ
1/ ječný slad, sojová omáčka, zázvor, česnek, melasa, tamari
2/ agar, máta, mandlový extrakt, nové koření, muškátový oříšek, anýz, paprika, bobkový list, hřebíček – atd… protože jich je hodně, přejdeme k zakázaným
3/ kapary, jablečný ocet, kajenský, bílý a černý pepř, libavka, vinný ocet bílý a červený, želatina, chilli

CHUTOVÉ PŘÍSADY
1/ hořčice
2/ džem z povoleného ovoce, košer, sladká, koprová a kyselá marináda, salátové dresinky
3/ kečup, majonéza, worchester

BYLINNÉ ČAJE
1/ vojtěška, hloch, lopuch, heřmánek, třezalka, ženšen, aloe, šípky, echinacea, kozlík, zelený
2/ divizna, černý bez, maliník, chmel, sena, bříza, verbena, pampeliška, mateřídouška, šalvěj, petržel, podběl
3/ šťovík, reveň, jetel luční

RŮZNÉ NÁPOJE
1/ káva, zelený čaj, červené víno
2/ bílé víno
3/ pivo, limonády, černý čaj, sodovky, minerálky, destiláty

VÝŽIVOVÉ DOPLŇKY
Posílení imunity, dodání protirakovinnových antioxidantů, prevence infekcí, posílení srdce

POHYB

Krevní skupina A na první stadium stresu reaguje duševně, látky vylučované nadledvinkami zaplavují mozek, vzniká úzkost, podráždění, hyperaktivita, cítí se slabí. Proto je nutné si osvojit uklidňující techniky, jako je jóga nebo meditace.
Trvalý stres totiž tlačí tuto skupinu k rakovině a nemocem srdce.
Proto také nejsou vhodné náročné sporty, které vaši energii vyčerpávají. Z této skupiny se pravděpodobně rekrutují ti vrcholoví sportovci, co mají častá zranění.

Doporučujeme:
Tai-chi, hatha jóga, bojová umění, golf, ostrá chůze, plavání, tancování, nízké zatížení při aerobicu, strečink
Vždy cca 30 minut a přibližně 3x týdně.

Krevní skupina A byla původně vybavena pro život v husté koncentraci obyvatel a pro stresy usedlejšího životního stylu.
Má tedy otevřenou a spolupracující povahu, slušný, ukázněný, uznává zákony, ovládá sebekontrolu.
Jejich předkové museli být chytří, citliví a velmi inteligentní, aby přežili. Potlačují v sobě však úzkost – mějte se na pozoru, když vybuchnou.
Instinktivně odmítají současné bezohledné vůdcovství.
Ale i mezi nimi se najdou prezidenti: Lyndon Johnson, Richard Nixon a Jimmy Carter.
Když však stres narostl do větších rozměrů, stali se úzkostlivými a vztahovačnými, vše si brali osobně.
Nejznámější osobou s touto krevní skupinou byl Adolf Hitler – jeho hlavní vlastností byla nesmírná přecitlivělost, která ho přivedla k šílenství.

A příště se podíváme na poslední dvě skupiny: B a AB 

   
Reklama