Možná patříte k lidem, kteří mívají problémy s trávením. Trápí vás častá zácpa či průjmy, necítíte se zcela fit. Napovíme, jak tyto nepříjemné problémy co nejefektivněji vyřešit.

Viníci průjmů 

toilet

Dospělý člověk zažívá epizodu akutního průjmu až 4x ročně. I když většina případů vymizí během pár dní bez léčby, je důležité vědět, kdy vyhledat lékaře. Rozlišujeme průjem akutní (náhle vzniklý) a chronický (dlouhodobě trvající). Mezi nejčastější příčiny akutních průjmů patří:

  • infekce bakteriemi, viry nebo parazity 
  • nežádoucí účinek léků, např. antihypertenziv či antibiotik
  • požití projímadel a umělých sladidel (sorbitol, manitol) 

Chronický průjem způsobují:

  • zánětlivá střevní onemocnění 
  • syndrom dráždivého tračníku 
  • chronický zánět slinivky břišní 
  • celiakie
  • nesnášenlivost laktózy 

Jak dosáhnout klidu 

Důležité je pít dostatek tekutin (sladké čaje, minerálky, rehydratační roztoky) a nahradit tak ztracené minerály a vodu. Doporučují se zhruba 3 litry denně. Správná dieta pak zabrání dalšímu poškození střevní sliznice. Vhodné jsou potraviny s obsahem škrobu (brambory, těstoviny, rýže), suchary, banány a vařená zelenina. Doplňková léčba pak může spočívat v konzumaci specifických přípravků. Ty umí:  

  • navázat toxin (adsorbencia) – smectit 
  • pomoci proti křečovitým bolestem břicha (spasmolytika) - butylskopolamin 
  • obnovit střevní flóru (probiotika) – Lactobacillus GG, Saccharomyces boulardii 
  • snížit pohyblivost střeva (antimotilika) – loperamid 
  • dezinfikovat (antiseptika)- cloroxin

Antibiotika předepisuje lékař pouze v případě potřeby.

Prevence nade vše 

Předcházení možnému vzniku průjmu spočívá v:

  • očkování proti střevním nákazám (u cestovatelů) 
  • hygieně a dezinfekci rukou 
  • udržování kuchyňského nádobí v čistotě 
  • správné skladování a manipulaci s potravinami  
  • dodržování pravidla šesti „O“: Obchod, Originál, Otevřít, Oloupat, Omýt, Ovařit.

Zácpa má více druhů 

Pod pojmem zácpa rozumíme nepravidelné, nedostatečné nebo bolestivé vyprazdňování tuhé stolice spojené s nadýmáním, bolestí a pocitem plnosti v oblasti břicha a podbřišku. Tato definice je velice individuální, ale obecně se za zácpu považují méně než 3 stolice za týden. Problém se vyskytuje u 20 - 30 % populace, hlavně u žen. Rozeznáváme více typů zácpy dle příčiny:

  • funkční – je nejčastější, vzniká při potlačování nucení na stolici, při špatném jídelníčku (málo vlákniny, tekutin) a nedostatku pohybu 
  • symptomatická - jde o projev jiného onemocnění (nádory, hemoroidy, metabolické poruchy) 
  • akutní – při cestování 
  • spastická – viníkem je dráždivý tračník 
  • při syndromu líného střeva 
  • u dětí – bývá způsobena změnami stravování, psychickými či organickými příčinami  
  • v těhotenství – příčinou jsou hormonální změny 

Desatero pro spokojená střeva

Neléčená zácpa má tendenci se zhoršovat. Je nutné vyloučit střevní neprůchodnost, zúžení střeva či systémové onemocnění. Pak doporučujeme držet se následujícího desatera:

  1. Dbejte na dostatečný pohyb.
  2. Pijte dostatek tekutin (2 - 3l denně), u dětí pod 10 let 100 ml/kg/den. 
  3. Ráno nalačno vypijte sklenici (minerální) vody.
  4. Pravidelně jezte 5x denně.
  5. Dopřejte si vydatnější snídaně – celozrnný nebo žitný chléb, jogurt, cereálie, neloupané ovoce, zeleninové nápoje, ovocné a bylinné čaje. 
  6. Konzumujte co nejvíce jídel bohatých na vlákninu – zvyšují množství vody, zvětšují objem stolice, stimulují pohyb střev, urychlují střevní pasáž, jsou základem pro bakteriální růst. 
  7. Vylučte ze stravy černý čaj, čokoládu, kakao, rýži, těstoviny, výrobky z bílé mouky, sladká jídla.
  8. Nikdy neodkládejte nutkání na stolici. 
  9. Nacvičujte vyprazdňovací reflex – pravidelně v určitou ranní hodinu choďte na WC a snažte se vyvíjet přiměřený tlak na svěrač.
  10. Při braní projímadel dodržujte délku podávaní i velikost doporučených dávek. Pamatujte, že ne všechna jsou vhodná pro dlouhodobé používaní. 

Projímadlo vybírejte pečlivě  

Vhodné laxativum nemá způsobovat křečovité bolesti a průjmy či mít jiné nežádoucí účinky. Vyvolávat by nemělo ani „zlenivění“ tlustého střeva. Odpovídající přípravek by měl být dobře snášen a měl by být použitelný u všech věkových i jiných kategorií - tedy u malých dětí, těhotných i starších osob. Kromě zácpy se užívá i u jaterní encefalopatie a stavů, které vyžadují měkké stolice (hemoroidy, po zákroku na tlustém střevě, konečníku). 

  • Jedná se o laktulózu, tedy cukr, který se v tlustém střevě mění na kyselinu mléčnou a zvyšuje tím pohyblivost střeva. 
  • Je vhodný pro diabetiky – nerozkládá se v tenkém střevě, takže se nevstřebává do krve a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. 
  • Podporuje růst zdraví prospěšných bakterií. 
  • Potlačuje tvorbu potenciálně patogenních bakterií (Clostridium, Escherichia coli) a tím podporuje příznivější rovnováhu střevní flóry.
  • Navzdory sladké chuti není možné po přípravku přibývat na váze (nevstřebává se do krve). 
  • Je vhodný pro dlouhodobé užívání a lze ho podávat od kojeneckého věku.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Autor: uLékaře.cz

Reklama