Meduňka lékařská se dá využívat hned několika způsoby. Je tedy dobré jí pěstovat i doma, na zahrádce. Ti, co mají problém se spánkem nebo jsou neustále ve stresu, ji využijí jako čaj. Ten má blahodárné účinky na nervovou soustavu. Při problémech s dýcháním je možno vývar z meduňky inhalovat. Listy jsou však vhodné i v kuchyni, dodají lahodou chuť salátům či masu. Ocení ji i milovníci sladkého, zde může sloužit jako ozdoba k dochucení dezertů. Ovšem, velmi chutný je i meduňkový sirup, který si právě teď vyrobíme.

Co budete potřebovat?

  • 25 - 30 stonků meduňky (cca 15 cm dlouhých)
  • 2x citrony
  • 1x pomeranč
  • 1 kg cukr krystal
  • 1x kyselinu citronovou

Postup

Stonky meduňky, citrony a pomeranč omyjeme pod tekoucí vodou. Do hrnce nalijeme 1.8 litrů vody, necháme projít varem a zchladnout. Přidáme meduňku a na kolečka nakrájené citrusy. Následně necháme minimálně 24 hodin odpočívat ve tmě, pod pokličkou. Následující den stonky i citrusy vyndáme. Do výluhu nasypeme cukr a kyselinou citronovou. Na mírném ohni zahříváme, nesmíme však sirup vařit. Až se cukr rozpustí, je hotovo. Sirup necháme vychladnout a slijeme do připravených láhví. Uchováváme v ledničce. Podáváme s ledem a kolečkem citronu.  

Foto: Shutterstock.com

Uložit

Reklama