Kopřiva je pro zahrádkáře odporným plevelem, pro příznivce zdravého životního stylu nepostradatelná bylina. Nejpříznivější dobou pro sběr je právě jaro. Dá se sušit, ale nejvíc zdraví prospěšných látek „vytěžíte“ z kopřivové šťávy. Poradíme vám, jak ji připravit.

Kopřiva obsahuje především železo, ale také velké množství vitamínů a léčivých látek. Podporuje krevní oběh, snižuje hladinu cukru v krvi, je močopudná, odhleňuje, čistí krev a posiluje organismus. To je dostatečný důvod, proč ji užívat.

Kopřivová šťáva nechutná nic moc, ale stojí za to se překonat a každý den si dát „panáka“ této zázračné tekutiny.

Tak jdeme na to?

Existuje mnoho různých receptů, ale v jednoduchosti je krása. Já ji „vyrábím“ podle rady zkušené „babky kořenářky“.

Natrhejte si mladé kopřivy. Snažte se je sbírat v místech, kde je čisté prostředí, to znamená ne u silnic a ve městech.

n

Takové množství vám bude stačit na půllitr šťávy

Lepší je menší množství a vyrobit si šťávu dvakrát. Na půl litru vám stačí necelá půlka košíku. Záleží na tom, jak chcete šťávu hustou, ale já zastávám názor: čím hustší, tím lepší.

k

Trhejte horní část rostliny

Kopřivy opláchněte, nasekejte na menší kousky a s trochou studené vody rozmixujte. Zde opět záleží na výkonnosti mixéru. Já jsem měla k dispozici jen metly, takže jsem postupovala pomalu, po hrstech.

k

Aby se kopřivy lépe mixovaly, postupujte po malých dávkách...

k

...a přidejte k nim vodu

k

Rozmixovaná hmota nevypadá zrovna vábně

k

Plátýnko, nebo netkanou textilii vložte do cedníku a nad hrncem nebo mísou nechte vykapat a pak ještě pořádně vyždímejte.

Čistou šťávu slijte do lahve. Uchovávejte v lednici a každý den si dejte nejméně jednu polévkovou lžíci.

Časem sice temně zelená šťáva zhnědne, ale to není na závadu. Rozhodně ji nevylévejte. Zředěnou šťávu můžete používat i na opláchnutí vlasů, které budou krásně lesklé a hladké.

Do května si můžete vyrobit další čerstvou várku.

Čtěte také:

Reklama