Domácnost

„Vyrobte“ si doma klíčky a máte nejlepší zbraň proti jarní únavě

Dochází vám energie, jste bez nálady, a máte pocit, že vaše tělo potřebuje nějakou vzpruhu? Začněte jíst naklíčená semínka a uděláte hodně pro své zdraví. Za krátkou dobu, za málo peněz a s minimem námahy.

O blahodárnosti klíčků na naše zdraví toho bylo napsáno už hodně, ale jen tak pro připomenutí:  Obsahují důležité vitamíny A, B, C a E, minerály - draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo a svým obsahem bílkovin se vyrovnají i masu.

klíčky  

Co všechno se dá naklíčit? Každé semínko, na jaké si vzpomenete, ale nejjednodušší a nejrychlejší je klíčení luštěnin - mungo, fazole, čočka, cizrna, hrách. Můžete vyzkoušet i obiloviny - pšenici, žito, nebo špaldu.

Jak dlouho klíčení trvá? Ideální doba, kdy jsou klíčky nejvýživnější, jsou tři dny. Pokud chcete delší klíčky, třeba i s lístečky (např. na ozdobu pokrmů) nechte je klíčit déle.

Proč si „vyrábět“ klíčky doma, když se dají běžně koupit v supermarketech? Nejen že „domácí“ jsou vždycky nejlepší, ale při dodržení postupu, máte jistotu, že vaše klíčky budou zaručeně čerstvé, bez plísní a případných hnojiv…

Jak postupovat?

klíčkyNejlepších klíčících úspěchů dosahují luštěniny. Pro začátek můžete vyzkoušet klíčivě „nejochotnější“ a chuťově nejlepší - mungo. Jsou to malé zelené „fazolky“, které koupíte v prodejnách se zdravou výživou, ale i v některých supermarketech. Pokud neseženete mungo, nahraďte je třeba čočkou, hráškem, nebo cizrnou.

Způsobů, jak nechat luštěniny klíčit je mnoho. Můžete postupovat stejně jako s řeřichou. Dát na navlhčenou vatu, buničinu, či ubrousek, a udržovat vlhké. Tento způsob je sice nejjednodušší, ale ne zrovna nejvhodnější. Hodí se v případě, kdy chcete mít klíčky dlouhé, třeba i s lístečky a chcete je stříhat na ozdobu jídel.

Mnohem lepší je nechat klíčky ve tmě, (budou křehčí) a neustále je proplachovat. Tak máte záruku, že zůstanou čisté, křehké, při zachování nejdůležitějších výživných látek.

Co budete potřebovat? Nádoby s propustným dnem, které vám umožní snadné proplachování. Stačí vám obyčejná PET lahev s dírkami na dně, vymytý obal od džusu s ustřiženými rohy, cedník, nebo hrnek se sítkem.

Semena důkladně prolijte vodou a nechte ponořené nabobtnat přes noc. Ráno slijte,  nasypte do jedné z výše uvedených nádob a dejte do tmy. Na světle sice klíčky zezelenají a budou obsahovat chlorofyl, ale nebudou tak křehké.

Denně propláchněte 2-3krát chladnou (ne ledovou) vodou…

Třetí den už můžete sklízet „úrodu“ klíčků. Hodí se do zeleninových salátů, jako příloha i jako ozdoba jídel.

Hotové klíčky zkonzumujte co nejdříve, ale v lednici vám vydrží i týden.

Čtěte také:

   
04.02.2016 - Tvoříme - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [23] vequi [*]

    Výborný tip, musím vyzkoušet Sml59

    superkarma: 0 04.02.2016, 23:40:41
  2. [22] esunad [*]

    klíčím, mám zrovna mungo. A to si asi třicet let říkám, že si konečně koupím nakličovací misky a furt používám obyčejné zavařovačky a na semena se slizem talířek.

    superkarma: 0 04.02.2016, 19:54:33
  3. avatar
    [21] gerda [*]

    kobližka — #18No, kdybys ho nechala delší dobu na sluníčku, řekněme o prázdninách, to bys koukala, jak by ožil a co by z něho rostloSml57

    superkarma: 0 04.02.2016, 18:35:55
  4. avatar
    [20] vladka321 [*]

    enka1 — #19 Sml67Sml52

    superkarma: 0 04.02.2016, 18:34:53
  5. avatar
    [19] enka1 [*]

    kobližka — #18 To by vypadal jak blbeček Sml30

    1. na komentář reaguje vladka321 — #20
    superkarma: 0 04.02.2016, 18:22:39
  6. avatar
    [18] kobližka [*]

    A šel by naklíčit řízek? Sml32

    1. na komentář reaguje enka1 — #19
    2. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 1 04.02.2016, 18:19:43
  7. avatar
    [17] Babca.p [*]

    nechávám klíčit řeřichu :-)

    superkarma: 0 04.02.2016, 12:59:17
  8. [16] tetička25 [*]

    Jdu nasít řeřichu udělaly jste mě pěkné chutě.

    superkarma: 0 04.02.2016, 12:46:12
  9. avatar
    [15] enka1 [*]

    Dana Haklová — #14 Sml30

    superkarma: 0 04.02.2016, 12:28:09
  10. [14] Dana Haklová [*]

    enka1 — #10Alespoň dojde k přirozené selekciSml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #15
    superkarma: 0 04.02.2016, 12:20:29
  11. [13] bobani [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 04.02.2016, 11:51:52
  12. [12] Dana Haklová [*]

    Tak to se majíSml16, ale naklíčenou pšenici můžete jíst i vy

    superkarma: 0 04.02.2016, 11:45:26
  13. avatar
    [11] AmeA [*]

    Sml16

    superkarma: 0 04.02.2016, 11:24:55
  14. avatar
    [10] enka1 [*]

    Dana Haklová — #7 Sml16 jen se při proplachování musí podložit táckem apod. protože na některé plody jsou dírky větší, ale zas jich tam není moc

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #14
    superkarma: 0 04.02.2016, 11:08:20
  15. [9] Ferdicek [*]

    Necháváme klíčit i pšenici pro slepičky.

    superkarma: 0 04.02.2016, 11:02:15
  16. [8] Pavla_b [*]

    Dana Haklová — #5 Nám řeřicha většinou druhý den klíčí, třetí den má malé lístečky. Ale ta "vůně" je tedy pronikavá.

    superkarma: 0 04.02.2016, 10:48:31
  17. [7] Dana Haklová [*]

    enka1 — #6No vida, díky za výborný nápadSml79

    1. na komentář reaguje enka1 — #10
    superkarma: 0 04.02.2016, 10:41:36
  18. avatar
    [6] enka1 [*]

    gerda — #2 čočka je taky dobrá a nejlepší je taková ta děrovaná krabička s víkem, jak se v ní prodávají jahody nebo hrozny. Z těch krabiček si dělávám i minipeřeništěSml16

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #7
    superkarma: 0 04.02.2016, 10:27:58
  19. [5] Dana Haklová [*]

    Maria28 — #3Řeřiše to trvá asi týden, vydržteSml16

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #8
    superkarma: 0 04.02.2016, 09:32:04
  20. [4] Dana Haklová [*]

    gerda — #2Souhlasím a navíc jsou křehoučkéSml67

    superkarma: 0 04.02.2016, 09:31:02
  21. [3] Maria28 [*]

    Dala jsem v pondělí na vatu řeřichu. Vždy když přijdu domů, tak mě praští vůně do nosu, ale to je zatím všechno.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #5
    superkarma: 0 04.02.2016, 06:57:02
  22. avatar
    [2] gerda [*]

    Fazole mungo se mi zdají nejrychlejší a po vyklíčení chutnají jako mladý zelený hrášek.Sml67

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #4
    2. na komentář reaguje enka1 — #6
    superkarma: 1 04.02.2016, 06:50:46
  23. [1] manislava [*]

    DelamSml67

    superkarma: 0 04.02.2016, 03:45:31

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme