Pokud si myslíte, že k tomu, abyste si doma zvládly něco vyrobit, potřebujete hlavně šikovné ručičky, tak chyba lávky, bohatě vám postačí chuť do akce a dobrý recept. Třeba jako v tomto případě. Vyrobte si doma skvělý jogurt, a ještě lepší krémové žervé. Uvidíte, že si je zamilujete a vaše lednice se bez těchto dvou výrobků už neobejde.

jogurt

Přiznávám se, že já osobně moc času v kuchyni netrávím a čas u sporáku nepovažuji za kvalitně strávený, přesto jsme si s manželem oblíbili hned několik jednoduchých receptů a výtvorů, které se u nás „točí“ v pravidelném čase – domácí kváskový chleba, jogurt, žervé a mnoho dalšího. A recept na poslední dva zmíněné, je jednoduchý jako facka. Pište si...

žervé

Přesně podle vaše gusta: jogurt

Výroba jogurtu je až neuvěřitelně jednoduchá a co je vůbec nejlepší, stačí vám k ní jen dvě ingredience. Domácí jogurt má hned několik plusů: dobrý pocit ze samotného tvoření, šetříte přírodu, protože je nekupujete v plastových kelímcích, víte, co do něj dáváte a hlavně, večer „zaděláte“, ráno už jen přidáte ovoce, marmeládu a můžete konzumovat.

jogurt

Co budete potřebovat:

  • 1 l mléka (nejlépe bio a nejchutnější bude plnotučné)
  • 1 kelímek jogurtu s živou kulturou (já dávám Activii)

Jak na to:

Začněte mléko rozehřívat v hrnci, až se téměř začne vařit, pak jej stáhněte z ohně a nechte trochu zchladnout. Poté přidejte do mléka jogurt a vymíchejte hladkou směs. Přelijte do uzavíratelné sklenice a nechte „odpočívat“ v teplé místnosti zhruba 6-10 hodin. Čím déle necháte jogurt zrát, tím bude hustší a kyselejší. Druhý den už hotový jogurt dejte do ledničky. Ale pozor, jeho trvanlivost není nijak dlouhá, a tak ho zkonzumujte ideálně do pěti dnů.

Přesně podle vaše gusta: žervé

Pokud si k snídani raději dopřejete něco slaného a na jogurt vás neužije, čerstvý chleba nebo rozpečená bageta s touto dobrotou je jednoznačně skvělá volba. Navíc si výsledné žervé můžete vylepšit přesně podle sebe třeba česnekem, sušenými rajčaty nebo pažitkou.

žervé

Potřebné ingredience:

  • 1 jogurt (200 g)
  • 1 kelímek 12% smetany
  • sůl
  • plátýnko nebo látková plínka

Krok za krokem:

Všechny suroviny smíchejte v míse, osolte podle potřeby. Celou směs položte na plátýnko nebo plínku, zabalte do balíčku, pevně zavažte a zavěste nad misku, aby mohla vykapat syrovátka. Nechte přes noc pracovat a ráno na vás čeká to nejlepší žervé, které jste kdy jedly. A syrovátku nezapomeňte vypít.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com, Marie Cicvárek Fléglová

Mohlo by vás zajímat:

Reklama