Domácnost

Vyrobte si doma: domácí jogurt a žervé

Pokud si myslíte, že k tomu, abyste si doma zvládly něco vyrobit, potřebujete hlavně šikovné ručičky, tak chyba lávky, bohatě vám postačí chuť do akce a dobrý recept. Třeba jako v tomto případě. Vyrobte si doma skvělý jogurt, a ještě lepší krémové žervé. Uvidíte, že si je zamilujete a vaše lednice se bez těchto dvou výrobků už neobejde.

jogurt

Přiznávám se, že já osobně moc času v kuchyni netrávím a čas u sporáku nepovažuji za kvalitně strávený, přesto jsme si s manželem oblíbili hned několik jednoduchých receptů a výtvorů, které se u nás „točí“ v pravidelném čase – domácí kváskový chleba, jogurt, žervé a mnoho dalšího. A recept na poslední dva zmíněné, je jednoduchý jako facka. Pište si...

žervé

Přesně podle vaše gusta: jogurt

Výroba jogurtu je až neuvěřitelně jednoduchá a co je vůbec nejlepší, stačí vám k ní jen dvě ingredience. Domácí jogurt má hned několik plusů: dobrý pocit ze samotného tvoření, šetříte přírodu, protože je nekupujete v plastových kelímcích, víte, co do něj dáváte a hlavně, večer „zaděláte“, ráno už jen přidáte ovoce, marmeládu a můžete konzumovat.

jogurt

Co budete potřebovat:

  • 1 l mléka (nejlépe bio a nejchutnější bude plnotučné)
  • 1 kelímek jogurtu s živou kulturou (já dávám Activii)

Jak na to:

Začněte mléko rozehřívat v hrnci, až se téměř začne vařit, pak jej stáhněte z ohně a nechte trochu zchladnout. Poté přidejte do mléka jogurt a vymíchejte hladkou směs. Přelijte do uzavíratelné sklenice a nechte „odpočívat“ v teplé místnosti zhruba 6-10 hodin. Čím déle necháte jogurt zrát, tím bude hustší a kyselejší. Druhý den už hotový jogurt dejte do ledničky. Ale pozor, jeho trvanlivost není nijak dlouhá, a tak ho zkonzumujte ideálně do pěti dnů.

Přesně podle vaše gusta: žervé

Pokud si k snídani raději dopřejete něco slaného a na jogurt vás neužije, čerstvý chleba nebo rozpečená bageta s touto dobrotou je jednoznačně skvělá volba. Navíc si výsledné žervé můžete vylepšit přesně podle sebe třeba česnekem, sušenými rajčaty nebo pažitkou.

žervé

Potřebné ingredience:

  • 1 jogurt (200 g)
  • 1 kelímek 12% smetany
  • sůl
  • plátýnko nebo látková plínka

Krok za krokem:

Všechny suroviny smíchejte v míse, osolte podle potřeby. Celou směs položte na plátýnko nebo plínku, zabalte do balíčku, pevně zavažte a zavěste nad misku, aby mohla vykapat syrovátka. Nechte přes noc pracovat a ráno na vás čeká to nejlepší žervé, které jste kdy jedly. A syrovátku nezapomeňte vypít.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com, Marie Cicvárek Fléglová

Mohlo by vás zajímat:

   
02.06.2017 - Tvoříme - autor: Marie Cicvárek Fléglová

Komentáře:

  1. [21] RybkaL [*]

    Jaký jogurt prosím používáte na výrobu domácího jogurtu? Já jsem používala Hollandia, ale poslední dobou se mi nějak nevede, nevím, čím to je.

    superkarma: 0 04.06.2017, 22:21:47
  2. [20] slávenka [*]

    Recepty jsem si uložila, určitě vyzkouším. Díky.Sml16

    superkarma: 0 04.06.2017, 15:48:10
  3. [19] olly [*]

    gerda — #17Také tomu u nás říkáme Lučina a dělám obojí, jak jogurt, tak Lučinu. Obojí je výborné, jen se musí dříve sníst než kupované, protože tam nejsou "ty jejich stabilizátory".

    superkarma: 0 03.06.2017, 00:46:37
  4. [18] Lebur [*]

    Určitě žervé vyzkouším , opsala jsem postup.

    superkarma: 0 02.06.2017, 19:00:06
  5. avatar
    [17] gerda [*]

    Předčasně jsem odeslala - nechávám prokapávat 24 hodin v chladnu, aby to bylo tuhé.

    1. na komentář reaguje olly — #19
    superkarma: 0 02.06.2017, 16:05:45
  6. avatar
    [16] gerda [*]

    tomu žervé já říkám Lučina a dělám ji ze 3 velkých bílých jogurtů + 1 tekuté šlehačky + sůl. Postup stejný.

    superkarma: 0 02.06.2017, 16:04:42
  7. [15] Simi10 [*]

    Jogurt dělám často a úspěšně.

    Žervé vyzkouším . . Sml16

    superkarma: 0 02.06.2017, 15:16:39
  8. [14] babinka [*]

    Díky...opíšu si...vyzkouším...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 1 02.06.2017, 13:14:52
  9. [13] zuzuko [*]

    dělávám,superSml67

    superkarma: 1 02.06.2017, 12:09:11
  10. avatar
    [12] jarka1234 [*]

    Žervé určitě zkusím udělat,děkuji za recept.Sml16

    superkarma: 0 02.06.2017, 10:45:53
  11. [11] spavec [*]

    A vyhledala jsem si podle článku zde na žena-in recept na kváskový podmáslový chléb, tak se do něj v neděli pustím, snad se povede.

    superkarma: 0 02.06.2017, 10:43:09
  12. [10] MARIE MATEJKOVA [*]

    Žervé dělávám,jogurt zatím ne. Vyzkouším

    superkarma: 0 02.06.2017, 10:37:27
  13. [9] jar49 [*]

    taky zkusíme:)

    superkarma: 1 02.06.2017, 10:37:14
  14. [8] spavec [*]

    Vyzkouším, díky za tip. Sml67 Jen jogurt budu na zkoušku dělat z poloviční dávky, abych stihla sníst.

    superkarma: 0 02.06.2017, 10:32:05
  15. avatar
    [7] Myškomedvídek [*]

    jogurt dělám zkusím žervé

    superkarma: 0 02.06.2017, 10:09:47
  16. [6] bobani [*]

    už mám opsáno Sml35

    superkarma: 0 02.06.2017, 08:55:59
  17. [5] zlá teta [*]

    žervé dělám už dlouho, je výborné.Sml16

    superkarma: 0 02.06.2017, 08:22:23
  18. [4] anina4 [*]

    Masle72 — #3taky tak dělám a dochutím potom dle toho na co máme chuť -bylinky....

    superkarma: 0 02.06.2017, 08:05:18
  19. [3] Masle72 [*]

    Žervé dělám,jen používám smetanu na šlehání a nesolím,neboť jej používám jak naslano tak nasladko :-).Nechávám vykapat v lednici 24 hodin.

    1. na komentář reaguje anina4 — #4
    superkarma: 0 02.06.2017, 06:58:27
  20. [2] vendy4 [*]

    určitě to vyzkouším, ted v létě to bude vynikající lehká večeře , navíc se zeleninou ze zahrádky Sml16

    superkarma: 0 02.06.2017, 06:25:23
  21. avatar
    [1] glady [*]

    do žervé dávám smetanu ke šlehání ,a to mírně vyšlehanou...žervé je pak nadýchanější a prostě skvělé....

    superkarma: 0 02.06.2017, 05:49:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme