.

Vyrobit si mýdlo přímo „na míru“ sobě i své rodině. To je hlavní důvod, proč jsem ho začala vařit, říká Alena Gajdušková

Domácnost

Vyrobit si mýdlo přímo „na míru“ sobě i své rodině. To je hlavní důvod, proč jsem ho začala vařit, říká Alena Gajdušková

Možná si vybavujete na (doufám) zajímavý rozhovor s paní Alenou Gajduškovou. Na jeho počátku byl můj zájem o přírodní kosmetiku, kterou si sama vyrábí. Nakonec se náš rozhovor stočil k úplně jiným, neméně zajímavým tématům, a na kosmetiku se nedostalo. A tak jsem požádala paní Alenu, zda by nás nenechala nahlédnout do své „kuchyně“ a nezasvětila nás do výroby domácího mýdla.

Když jsem s paní Haklovou dělala rozhovor, zaujalo ji (mimo jiné) i to, že si dokážu vyrobit mýdla i kosmetické prostředky sama, a tak mě požádala, zda bych se o své zkušenosti nepodělila se čtenářkami magazínu Žena-in. Ráda jsem souhlasila.

mýdlo

V dnešní době, kdy máme na trhu nepřeberné množství druhů mýdel i ostatních kosmetických prostředků by se mohlo zdát, že je zbytečné přidělávat si práci výrobou domácího mýdla.

Především v posledních letech se však začíná otevřeně hovořit o značném podílu chemických složek ve výrobcích, které denně používáme i jejich dopadu na naše zdraví. U domácí kosmetiky od začátku ovlivňujeme složení výrobku, můžeme si být opravdu jisté, z čeho se skládá a vyrobit mýdlo přímo „na míru“ sobě i své rodině.

A to je hlavní důvod, proč jsem mýdlo začala „vařit“ i já.

Způsobu výroby mýdla, který dnes v mydlářské technologii převládá, se říká tzv. „za studena“.

Je to proto, že se výchozí suroviny zahřívají pouze na 37° C. K výrobě za studena se používají výhradně rostlinné tuky, především kokosový, olivový, slunečnicový, palmový nebo ricinový. Každý z olejů má unikátní vlastnosti a záleží na konkrétní receptuře, v jakém poměru se oleje smíchají. Kokosový olej bohatě pění, ale mýdlo vyrobené pouze z něj by vysušovalo pokožku. Ze samotného palmového oleje by vzniklo mýdlo velmi měkké, ale v kombinaci s kokosovým vytvoří znamenitou směs olejů, která vyráběnému mýdlu dodá žádoucí vlastnosti: pěnivost, konzistenci i příznivé účinky na pokožku.

Samozřejmě můžeme vyrábět mýdla i z luxusních olejů jako je makadamový, arganový, avokádový, mandlový nebo i z bambuckého másla, ale vzhledem k ceně těchto olejů je ideální pouze jejich přídavek na konci zmýdelňovacího procesu, kdy nám v nezměněné podobě zajistí obsah výživných látek v mýdle.

Nyní se dostávám k tomu, abych vám konečně popsala můj způsob výroby:

  • Na přesných digitálních váhách si nejprve odvážím destilovanou vodu ve tří litrové zavařovací lahvi.
  • Pak si odvážím hydroxid sodný (NaOH), který potřebuji ke zmýdelnění tuků. Hydroxid sodný používám granulovaný, manipulace s ním je bezpečnější než s tekutým. Pokud se nějaká granulka usype mimo nádobku, mohu ji snadno a hlavně bezpečně sebrat.
  • Odvážený hydroxid nasypu do destilované vody (nikdy ne obráceně!), promíchám velkou vařečkou z bezpečné vzdálenosti a nedýchám, protože ze sklenice nyní unikají štiplavé a žíravé páry. Páry se uvolňují zhruba půl minuty, pak sklenici zavřu a uložím na bezpečné místo, protože roztok má v tuto chvíli teplotu kolem 90° C a je třeba, aby se ochladil na požadovaných 37° C. Navíc je roztok louhu silně žíravý.
  • A zatím, co louh chladne, odvážím si do velkého nerezového kastrolu tuky: olivový, kokosový a palmový. Směs tuků nechám na kamnech opatrně tát, důležité je nenechat teplotu tuků vystoupat příliš vysoko, musela bych čekat, až se ochladí.
  • Další pomůckou, kterou si musím nachystat je dřevená bedna na mýdlo, kterou jsem si nechala vyrobit. Tato bedna má vysouvací dno, takže se mi z ní vyrobené mýdlo snadno vyndává. Tuto bednu pečlivě vyložím pergamenovým papírem, musím dát hlavně pozor, abych jej nikde neprotrhla
  • mýdlo

  • Pokud chci vyrobit mýdlo s výživnou složkou, připravím si ji, aby byla k okamžitému použití v pravý čas, stejně tak vybrané esenciální oleje.
  • V okamžiku, kdy mají tuky i louhový roztok stejnou teplotu, t.j. 37° C, naliji velmi opatrně roztok do kastrolu s tuky a začnu ihned hbitě míchat. Proces (chemická reakce), který právě začal probíhat, se odborně nazývá saponifikace, neboli hydrolytický rozklad tuků a vzniklé mýdlo je tak podle chemické klasifikace vlastně solí. Saponifikace trvá podle použitých tuků (olejů) i výchozí teploty (čím je teplota vyšší, tím déle zmýdelnění probíhá) mezi 10 - 40 minutami. Míchání tuků si můžeme usnadnit použitím tyčového mixéru (rozhodně jiným, než který používáme v kuchyni!!), já však dávám přednost vařečce a vlastní energii. Vařečkou vytvářím jednu osmičku za druhou, pak míchám v protisměru a nepřestávám. Důležité je, aby směs v hrnci byla neustále v pohybu a zmýdelnily všechny tukové molekuly.
  • V okamžiku, kdy hmota začne mírně houstnout, trochu zesvětlá a kapky nechávají na povrchu znatelné stopy, je čas na přídavek pěstících složek (bambucké máslo, meruňkový olej..) a esenciálních olejů. Přidávají se v tuto chvíli právě proto, aby se u nich zabránilo zmýdelnění, které by bylo nežádoucí. Pracuji rychle, protože směs houstne.
  • mýdlo

Nálev z růžových květů, který se přidává do růžového mýdla

  • Po přídavku pěstících složek a esenciálních olejů směs rovnoměrně rozliji do bedny. Manipulace je opatrná, protože čerstvé mýdlo je silně žíravé.
  • Bednu přikryji víkem. Nakonec celou bednu zabalím do připravené deky, ve které zůstane zabalená 24 hodin, aby chemická reakce doběhla a mýdlo se opravdu povedlo. Po tuto dobu čerstvě vyrobené mýdlo slabě hřeje.
  • Další den deku odstraním a mýdlo ponechám 2-3 dny v bedně, aby ztuhlo (po 24 hodinách má mýdlo konzistenci vepřového sádla a nejde krájet)
  • Když dostatečně ztuhne, nakrájím ho na kostky a nechám v krabicích sušit a zrát minimálně šest týdnů. Teprve po této době je bezpečné mýdlo používat, nejjistější je přesvědčit se pomocí lakmusového papírku. Mýdla vyrobená z živočišných tuků zrála až 6 měsíců.
  • mýdlo

Nakrájené mýdlo. Odřezky, které zbudou, zužitkuji a připravuji si vlastní prostředek na praní prádla.

mýdlo

Příklad toho, jak může domácí mýdlo vypadat zabalené jako dárek v látkovém obalu „furošiki“, původ tohoto umění je v Japonsku

Několik postřehů na závěr:

Stejným způsobem, jen s použitím jiných olejů, je možné vyrobit tuhý šampon. Mýdla se mohou obohatit rostlinnými výtažky, jílem, kávou, kořením, mletou rýží.., s použitým materiálem se bude měnit barva i textura výrobku.

Při vlastních pokusech je vždy nutné myslet na to, že pracujete se silnou žíravinou a bezpečně s ní manipulovat. Pokud neznáte základní pravidla pro práci s nimi, je třeba je nejprve nastudovat!

A to nejdůležitější: nečekejte, že se zkušeným výrobcem mýdla stanete přes noc, ale  spíše tak, že budete delší dobu experimentovat, vařit a míchat :-). Ale stojí to vážně za to.

Něco o historii mýdla

Primitivní náhražky mýdel lidé používali od dávných dob. Jednalo se vždy o rostlinné prostředky s přirozeným obsahem saponinů. Takovou dnes nejznámější rostlinou je mydlice lékařská, která přímo svým názvem napovídá, k čemu ji lze používat.

Má se zato, že mýdlo bylo objeveno náhodou. Podle pověsti si ženy všimly, že dešťová voda z obětní mísy, ve které se pálily zvířecí obětiny bohům, a kde byly ponechávány nespálené zbytky kostí a popela, mnohem lépe pere prádlo, než-li voda nabíraná ze studní. Je až s podivem, jak snadno se k sobě dostaly nejdůležitější suroviny pro výrobu mýdla: tuk, louh a destilovaná voda.

První recepty na výrobu mýdla byly zaznamenány na sumerské hliněné destičky 2800 let p.ř.n.l.

Ještě na počátku 20. století se k výrobě mýdla používaly převážně živočišné tuky. Mýdlo vyrobené z těchto tuků je sice trvanlivé, takže při používání velmi dlouho vydrží, ale zároveň je velmi tvrdé a jeho výroba byla velmi náročná i nebezpečná. Z těchto dob pochází i dodnes používaný termín „vařit mýdlo“.

Tehdy se mýdlo vyrábělo v malých výrobnách drogistů, kteří mýdla vařili většinou podle rodinných receptů, případně živnostenských receptářů. V prodejním a výrobním sortimentu měli nejen mýdla toaletní, ale i medicínská, například sirné a dehtové.

Mýdla se vařila několik hodin ve velkoobjemových kotlích, kdy se pracovalo se stovkami kilogramů výchozích surovin. Základní recept se skládal z živočišných tuků, louhu (sodného nebo draselného), kuchyňské soli a destilované vody. Tak, jak se mýdlo vařilo, postupně houstlo, bublalo a hmota se musela intenzívně míchat, aby nic nepřeteklo z kotle ven. Pokud by se horká žíravá hmota dostala do kontaktu s pokožkou, způsobila by hluboká a rozsáhlá poranění.

Měla jsem možnost pročíst originální recepty, které si předávaly ženy mezi sebou za II. světové války, kdy bylo prakticky všechno na příděl. Doma si vařily mýdlo v malém, z vepřového sádla, louhu, dešťové vody, která nahradila destilovanou, kuchyňské soli, kalafuny a dokonce k základním surovinám přidávaly i vařené brambory, aby se hmota nastavila a mýdla bylo víc.

Co vy na to, milé čtenářky? Troufly byste si na vlastnoruční výrobu mýdla? Napište nám do diskuze, co si o tom myslíte.

Čtěte také:

   
19.01.2016 - Tvoříme - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] chanahd [*]

    Rikina — #5 tak zrovna to jsem si také říkalaSml52

    superkarma: 0 25.10.2016, 13:56:23

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] AlenaNovako [*]

    Dobrý den,

    také jsem zkoušela výrobu mýdla, ale použila jsem podle mého trohu jednodušší recept (http://homezin.cz/media/jak-vyrobit-domaci-mydlo). Kde smícháte vlastně jen 1 kg tuku, 380 ml destilované vody a 140 g hydroxidu sodného a pro vůni přidáte nějaký éterický olej či živé bylinky (například levanduli). Taky jsem si s tím trochu pohrála a ke zlepšení "designu" jsem konečné dílo posypala květy sedmikrásek. Výroba mě začla bavit, asi u toho zůstanu a s kupovanými umělými mýdli se rozloučím :) Sml67

    superkarma: 0 20.07.2016, 18:45:15
  2. [29] ZuzkaK42 [*]

    Taky jsem se do výroby mýdel zamilovala. A skončila u prodeje mýdel Satin Silk. Protože když jste mýdlový maniak, odběr rodiny prostě nestačí. :) Na výrobě ručního mýdla oceňuji, že bohatě uspokojí výtvarné nebo designerské pudy a výsledek se dá prakticky využít. Není nic úžasnějšího, než krásný a voňavý dárek, který se dá skutečně použít.

    superkarma: 0 04.02.2016, 10:27:27
  3. [28] Ferdicek [*]

    Když jsem byla malá,mýdlo jsme dělali s babičkou.Pro děti by to byla fajn zábava.

    superkarma: 0 22.01.2016, 14:23:37
  4. avatar
    [27] Babca.p [*]

    Ano je to dosti náročné a chce to trpělivost, kterou bohužel nemám.Sml58

    superkarma: 0 19.01.2016, 17:00:13
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    Eliana — #22nefunguje to, spadlo jim to tam jaksi celé - to je zákon schválnosti. Ale podívat se tam potom můžeš, to zůstane.

    superkarma: 0 19.01.2016, 15:37:31
  6. [25] 1anicka [*]

    ani náhodou.mám důležitější věci na práci, nebo si radši budu hrát se psem

    superkarma: 1 19.01.2016, 15:17:50
  7. [24] cilani [*]

    Na jednu stranu zajímavé, na druhou.. Nedávno tady byl článek proti používání palmového tuku.. teď z něj budeme dělat mýdlo..

    superkarma: 2 19.01.2016, 15:01:25
  8. avatar
    [23] denkas [*]

    Tak to určitě dělat nebudu Sml80

    superkarma: 0 19.01.2016, 14:31:11
  9. avatar
    [22] Eliana [*]

    gerda — #20jeh, zrovna to nefunguje, ale určitě se mrknuSml22Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #26
    superkarma: 0 19.01.2016, 14:08:25
  10. avatar
    [21] paníliška [*]

    Ano, mýdla jsou plná chemikálií, proto si ho budu vyrábět sama z louhu. Sml24 Děkuji, to si to mýdlo raději koupím.

    superkarma: 0 19.01.2016, 13:54:52
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    Eliana — #19tyhle věci se dají koupit na burzách - tady je ukázka kalendáře z roku 1923

    http://aukro.cz/stepanuv-kalendar-1923-drogista-pribram-reklamy-i5918329396.html

    1. na komentář reaguje Eliana — #22
    superkarma: 0 19.01.2016, 13:47:34
  12. avatar
    [19] Eliana [*]

    gerda — #18To je zajímavostí! Mne strašně bavily prvorepublikové kalendáře -což byly takové jako knihy s návody, reklamou atd. atd. ani nevím, kde to v rodině skončiloSml22, ráda bych si početla znovu.

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 19.01.2016, 13:10:56
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    Eliana — #1 Rikina — #4Popel byl i dobrý obchodní artikl. V knížce mé oblíbené Pittnerové, která si zapisovala všelijaké obyčeje z Vysočiny, je příběh staré paní, která se vyhrabala z nedostatku právě tím, že popel po vesnicích vykupovala a pak ho prodávala výrobci mýdla. Uhlím se tehdy netopilo, tak to tenkrát šlo.

    1. na komentář reaguje Eliana — #19
    superkarma: 0 19.01.2016, 12:47:55
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    Děkuju, ještě nikdy jsem nečetla tak srozumitelný a podrobný návod, jak vyrobit mýdlo. Dělat ho doma nebudu, ale ten pocit, že kdybych chtěla...Sml58

    superkarma: 0 19.01.2016, 12:45:47
  15. avatar
    [16] kobližka [*]

    Jestli to má někdo jako koníčka,prosím,je to zajímavé,ale rozhodně bych se s něčím takovým nepatlala,neb výsledek by byl nejistý.A pracovat se žíravinou???? Děkuju pěkně,to jdu radši ven fotit Sml16

    superkarma: 1 19.01.2016, 11:56:37
  16. [15] Boros [*]

    kdysi jsme něco takového zkoušeli vařit z kostí- příšerný smrad a výsledek neodpovídal námaze.

    superkarma: 0 19.01.2016, 11:11:02
  17. [14] bobani [*]

    myslím si , že při výrobě musí být dost zápachu

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:53:15
  18. [13] Wercik.W [*]

    Sml16

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:48:46
  19. avatar
    [12] ToraToraTora [*]

    Rikina — #5Asi tak nějak .

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:25:08
  20. [11] theplana [*]

    Nápad dobrý, ale zkusila by to autorka vařit v kuchyni v paneláku? Těžko si to dovedu představit, hlavně ten prostor by chyběl!

    superkarma: 0 19.01.2016, 10:15:53
  21. avatar
    [10] Kadla [*]

    Super článek, ale mýdlo doma vyrábět nebudu, to by člověk na to musel mít nějaký prostor... a asi to vyjde i dost draze vzhledem k těm surovinám..

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:50:45
  22. avatar
    [9] luneta [*]

    mě se líbí ta první fotka,to je jak čarodějnické doupě nebo chaloupka babky kořenářky

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:34:13
  23. avatar
    [8] RenataMor [*]

    Sml80

    superkarma: 0 19.01.2016, 09:17:24
  24. avatar
    [7] Eliana [*]

    Rikina — #5třeba francouzské mýdélkoSml16

    superkarma: 0 19.01.2016, 08:10:23
  25. avatar
    [6] Eliana [*]

    Rikina — #3áha, díky za informace Sml22

    superkarma: 0 19.01.2016, 08:09:24
  26. [5] Rikina [*]

    Jinak mi tedy připadá zábavné, že se do mýdel přidávají všelijaké chemikálie, takže je to fuj a je proto třeba si vařit pracně mýdlo doma - za použití jedné z velmi nebezpečných žíravin, která při troše neopatrnosti může způsobit závažné poškození zdraví. Sml80 No, když chcete experimentovat - já si radši koupím mejdlo vyrobené průmyslově, které ale někdo kontroluje, dodržuje přesně výrobní postup, a ručí mi za jeho nezávadnost. Sml24

    1. na komentář reaguje Eliana — #7
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #12
    3. na komentář reaguje chanahd — #31
    superkarma: 5 19.01.2016, 08:07:11
  27. [4] Rikina [*]

    Přesněji řečeno muselo se spálit nějaké tvrdé dřevo - dub, jasan - na bílý popel, ten se nasypal do nádoby s vodou, tam se dlouho louhoval, pak se to slilo, přefiltrovalo od nečistot a ten roztok se pak používal na výrobu mýdla.

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 19.01.2016, 08:02:11
  28. [3] Rikina [*]

    Eliana — #1 Vylouhováním z popela. Proto taky ten název louh.

    1. na komentář reaguje Eliana — #6
    superkarma: 0 19.01.2016, 07:59:01
  29. [2] alenabl [*]

    moc zajímavý článek - ale výrobce mýdla ze mně nebude.Sml23

    superkarma: 0 19.01.2016, 07:49:55
  30. avatar
    [1] Eliana [*]

    Zajímavý článek a nejvíc mne bavila ta historie mýdla, ale nevím, kde se bral ten louh?

    1. na komentář reaguje Rikina — #3
    2. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 19.01.2016, 07:42:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme