Rodina

Vyplatí se investovat do BIO potravin?

Bio potraviny se těší čím dál tím větší oblibě, a to jak ze strany spotřebitele, tak i prodejců. Na jednu stranu jde o zdravější a ekologický produkt a na stranu druhou jde o drahou záležitost pro mnoho lidí přímo zbytečnou. 

O tom, zdali spotřebitel může plně důvěřovat kvalitě bioproduktů, se vedou nekonečné debaty. Někdo zastává názor, že je lepší navštívit nejbližší farmu a nakoupit si vejce přímo od farmáře, jiní mají důvěru ve specializované obchody s biopotravinami, a někdo nevěří ani jedné variantě.

Dle slov Ing. Leny Zárubové z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity v Praze je pro získání BIO certifikátu nutné, aby potravina splňovala určité náležitosti od pěstování či zacházení se zvířaty až po sklizeň a účetnictví. „Není možné, aby tzv. BIO logem byl označený produkt, který tyto podmínky nesplňuje. Jednalo by se o hrubé porušení zákona,“ uvádí Ing. Zárubová.

bio

Dle slov výše zmiňované odbornice není důvod obávat se, že spotřebitel kupuje konvenční výrobek za cenu BIO výrobku. „Jediné, v čem se BIO potraviny ze supermarketů a BIO potraviny z farem liší, je marže pro obchodníka. Což je věc pro spotřebitele nedůležitá. Pokud je BIO potravina označena logem ekologického zemědělství a příslušným kódem kontrolní organizace splňuje patřičná kritéria BIO výrobku a nezáleží, na jakém místě je prodávána.“ Navíc je v případě podezření, že se skutečně nejedná o BIO výrobek, možnost zkontrolovat tento produkt přímo na webových stránkách ministerstva zemědělství.

 Naopak je potřeba zpozornět v případě, že nakupujete domnělé BIO výrobky na farmách. Jestliže máte sebemenší podezření, že si daný výrobek toto označení nezaslouží, požádejte prodávajícího o certifikát od kontrolní organizace a v případě, že se vám nemůže prokázat, může být něco v nepořádku. „Označení BIO je jistá záruka kvality a také šetrnosti vůči přírodě. BIO výrobky jsou chutnější a navíc obsahují větší množství antioxidantů, které zabraňují tvorbě volných radikálů. Zemědělec smí používat pouze schválené přípravky, jako jsou například biopesticidy nebo medikamenty na bázi rostlinných extraktů, což poskytuje záruku konzumace potravin bez klasických zdraví škodlivých pesticidů. Jejich konzumaci doporučujeme,“ na závěr uvádí Ing. Zárubová.

Jedna strana tvrdí, že označení BIO je dobrá a užitečná věc, ale existují i tací, co se kloní k opačnému tvrzení. Šárka Veselá chovatelka koz a majitelka kozí farmy v Havířově proti tomuto označení v zásadě nic nemá, nikdy se o získání značky BIO nesnažila, a ani to do budoucna neplánuje: „Bylo by to finančně příliš náročné. Nebyla bych schopná nastavit odpovídající ceny, a při tom nepřijít o zákazníky. Přestože jako farma označení BIO neneseme, staráme se o zvířata řádně a určitě nejde o konvenční výrobu. Další věc je spousta papírování a testů, už takhle toho máme nad hlavu. Takže odvážlivce co si tuto značku pořídí, spíše obdivuji, musí to být hrozně moc práce.“

Zatímco paní Veselá se o značku BIO příliš nezajímá, pan Jan Sedlák, taktéž vlastnící kozí farmu, zpočátku o získání této značky uvažoval, později však usoudil, že je pro něj a jeho farmu lepší přistoupit k tzv. racionálnímu zemědělství: „Zjistili jsme, že nám vyhovuje spíše racionální zemědělství, což je přechod mezi tím ekologickým a konvenčním. Jsme pro to, aby byl rozvoj udržitelný, takže abychom využívali přírodu ekonomicky, ale přiměřeně.“ Na otázku, co si tedy o značce BIO myslí, odpověděl pan Sedlák takto: „Respektuji jak BIO výrobky, tak fakt, že si někdo chce takovýmto způsobem uspořádat život či výrobu, ale myslím, že jde převážně o záležitost moderního západního světa. A za druhé, ekologickou výrobou nelze nasytit 7 miliard lidí. Dle mého názoru se nic nesmí přehánět a ke všemu by se mělo přistupovat racionálně.“

Názory se různí, a přestože jde o označení zaručující určitou kvalitu, neznamená to, že všechny výrobky, které toto označení postrádají, nedosahují podobné či stejné kvality. Zdá se, že pro mnoho farem a zemědělců je značka BIO zatím nedosažitelná, zejména z finančního hlediska. Takže jestliže spotřebiteli záleží na tom, zdali konzumuje potraviny zdravé a k přírodě vstřícné, měl by zapátrat po jejich původu.

   
19.11.2014 - Finance a práce - autor: Eva Houšková

Komentáře:

  1. avatar
    [10] chanahd [*]

    Jinak co chvíli je nějaký bioskandál. Nejdřív ta "biovejce" v Německu, pak zase biochléb. Je to co chvíli něco. Člověk nemá šanci poznat, zda je to fakt bio nebo ne. Jen je to velký kšeft, na kterém se vydělávají peníze. Takže fakt ne, nekupujeme.

    superkarma: 0 13.01.2015, 11:55:16
  2. avatar
    [9] chanahd [*]

    kf — #4 Dneska ovšem je druhý extrém. Zemědělce dělá každý, kdo má kousek pole, aniž by vůbec věděl, co s těmi zvířaty. Poslední roky, když jedu někam autobusem, koukám z okénka. Zima, sníh, třeba mínus 5 a stádo krav podupává ve sněhu v ohradě, o pár km dál to samé. Ovce na podzim venku po kolena v bahně a vodě - též běžně k vidění. Tak nevím, zda jsou to ta "šťatná bio zvířata".

    superkarma: 0 13.01.2015, 11:46:44
  3. avatar
    [8] Jari013 [*]

    Ovoce, zeleninu a výrobky z nich si pěstuji a vyrábím v bio kvalitě sama, na uzeniny a sýry mám kontakt na soukromé bio zemědělce ve svém okolí a v obchodech kupuji minimumSml59

    superkarma: 0 19.11.2014, 17:54:47
  4. avatar
    [7] peetrax [*]

    Léthé — #6 néééé! Sml52 Sml52 Teda vlastně joo! Sml30

    superkarma: 0 19.11.2014, 13:34:58
  5. avatar
    [6] Léthé [*]

    Souhlasím s peetrax — #2 . Ne každý má možnost se dostat k těm ověřeným biopotravinám. A co se supermarketů týče, tam by podle mě uměli vychválit a prodat i obyčejný" Sml64" který člověk ze sebe vypustí někde v lůně novohradských hor. Prd z přírody uzdravujeSml52

    1. na komentář reaguje peetrax — #7
    superkarma: 0 19.11.2014, 12:56:15
  6. avatar
    [5] řeřicha [*]

    Snažíme se alespoň zeleninu a brambory pěstovet vlastní.

    superkarma: 0 19.11.2014, 11:58:12
  7. [4] kf [*]

    Neřeším, zda se mi to vyplatí, nebo nevyplatí, mě prostě není jedno, v jakých podmínkách třeba slepice snáší vejce, která si dám k večeři, nebo jestli ta dojnice tráví celý den v kravíně, nebo taky chodí na pastvu...

    U rostlinné výroby mě konvenční zemědělství nevadí, myslím, že používání hnojiv a pesticidů už je dost jinde, než bylo třeba před 25 lety.

    1. na komentář reaguje chanahd — #9
    superkarma: 0 19.11.2014, 08:46:45
  8. [3] ruzka [*]

    nevyplatí

    superkarma: 0 19.11.2014, 08:06:44
  9. avatar
    [2] peetrax [*]

    Myslím, že v posledních letech vládne trochu BIOhysterie. Samozřejmě, že je lepší, když se zajímáme o to, co jíme, ale někdy jsou s tím přeháněním biolidé celkem směšní. Ale je to jejich volba.

    helmar — #1 ale ne každý má možnost si pěstovat zvířectvo a rostliny, to pak babo raď... O těch podvrzích jsem taky slyšela.

    1. na komentář reaguje Léthé — #6
    superkarma: 2 19.11.2014, 01:04:27
  10. avatar
    [1] helmar [*]

    Nejlépe je mít své vlastní BIO! Máme jehněčí, králíčí, vejce, zeleninu ze skleníku .... super! Hlavně víte, co jíte!Sml59A další kupujeme na farmářských trzích, ale jen od známých osvědčených prodejců, protože i tam se, bohužel, někdy najdou "biopodvrhy".

    1. na komentář reaguje peetrax — #2
    superkarma: 1 19.11.2014, 00:13:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme