Reklama

Milujete sladké, ale ne právě dobrá pověst cukru vás od něho odrazuje? Oslaďte si život zdravě a bez kalorií. Vypěstujte si své vlastní přírodní sladidlo. Po kterém se v zahradnictví ptát?

Na výběr máte hned ze dvou zázračných bylinek, které jsou mnohonásobně sladší než cukr. A co víc, při jejich konzumaci se nemusíte bát o své zdraví ani linii. Je to u nás už celkem dobře zavedená stévie a její méně známá „kolegyně“ lípie. Která se na vaší zahradě bude vyjímat více?

Stévie sladká (Stevia rebaudiana)

cukr

Tato rostlinka původem z Jižní Ameriky se u nás už dávno zabydlela. Dokonce už i v obchodech se stále častěji objevují produkty, které se holedbají tím, že v nich nahrazuje cukr. Fajn, ale nejlepší bude, když si vypěstujete svou vlastní kytičku.

Až metr vysoká rostlina slouží lidem ke slazení celá staletí. Jihoameričtí indiáni si ji s oblibou dávali do tradičního čaje yerba maté a chránila je také před pálením žáhy.

Díky čemu má stévie v čerstvých či sušených lístcích až čtyřicetkrát sladší chuť než klasický řepný cukr? Starají se o to glykosidy steviosid a rebaudiosid, které obsahuje. Pokud jsou z ní extrahovány, mohou v čisté formě sladit dokonce až 300krát více. Navíc mají tu vlastnost, že odolávají vysokým teplotám, takže není problém ani vaření.

cukr

Kromě toho, že můžete tuto sladkou trávu, jak se jí také přezdívá, používat jako sladidlo do nápojů či pokrmů, má celou řadu dalších prospěšných vlastností:

  • Zvyšuje produkci inzulinu, takže svědčí diabetikům
  • Prospívá trávení
  • Tiší pálení žáhy
  • Uklidňuje a hojí pokožku
  • Má antibakteriální a protivirový účinek
  • Snižuje únavu a údajně potlačuje chuť na cigarety a alkohol

Jak ji pěstovat?

Díky svému původu není divu, že miluje teplo. Proto ji přes zimu rozhodně nenechávejte na pospas přírodě. Již při 10 °C vám přestane růst, a pokud teplota klesne ještě o 5 °C, její listy uvadnou. Mráz pak dílo zkázy dokončí. Proto ji s končícím létem nechte přezimovat při teplotě ne nižší než 8 °C. Nebo si na další sezonu prostě jen kupte novou sazenici.

Lípie sladká (Lippia dulcis)

cukr

Až třikrát sladší než známější stévie je lípie, které se přezdívá „aztécký cukr“. I ona, jak už název napovídá, pochází z Ameriky, kde jí holdovali původní obyvatelé. Sladili si s ní čaj a byla pro ně také obdobou našich cukrovinek. Kromě sladké chuti se vyznačuje i mátovou až kafrovou vůní.

Vašemu životu prospěje lípie také jinak, než že vám jej osladí. Údajně pomáhá při léčbě dýchacích či astmatických potíží a tlumí kašel. Nelze se na to ale tak úplně spolehnout, protože u nás ještě není natolik prozkoumaná.

Jak ji pěstovat?

Pokud se rozhodnete pro její pěstování, jistě vás překvapí, jak dekorativně působí. Do 30 cm vysoká rostlinka vytváří koberce a převisy, takže vypadá velice pěkně i v závěsných květináčích. Zimu ovšem nesnese, stejně jako stévie. Proto ji budete muset před teplotou nižší než 8 °C schovat domů, kde přezimuje.

Jak rostlinami sladit?

Úplně jednoduše! Stačí přidat do pokrmů čerstvé lístky, nebo si je nasušit, rozdrtit a už můžete sladit.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také: