Domácnost

Vypěstujte si na své zahradě WASABI

Wasabia japonica (Eutrema wasabi ) - japonský křen, dobře známý svou pronikavě ostrou chutí, můžete mít i na své okrasné zahradě. Patříte-li tedy mezi příznivce asijské kuchyně, pak si budete moci, hned jak se oteplí, uspořádat zahradní party v asijském stylu a k populárnímu Sushi a Sashimi budete moci suverénně podávat vlastní Wasabi.

wasabi

V Japonsku se zhruba již od 10. století pěstuje hlavně na poloostrově Izu a v oblastech Nagano a Yamanashi. Mimo Japonsko se Wasabia objevuje v několika málo lokalitách Číny, Taiwanu, Nového Zélandu, v Kanadě - Britské Kolumbii a USA - Severní Karolíně. Vzácná bylina Wasabia je rostlinka, dosahující výšky kolem 20 - 30 cm. Má větší srdčité listy vyrůstající ze silného oddenku a bílé, droboulinké květy. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů či podél břehů potoků a říček. Najdete ji tedy zejména v chladnějších podhorských oblastech a zkrátka tam, kde bude její kořeny omývat studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu nepřesáhne rozmezí 8 - 18 °C. Wasabia není příliš mrazuvzdorná rostlina. Vydrží jen minimální teploty v rozmezí 6 - 12°C.

Na zahradě

Pakliže se rozhodnete pro pěstování byliny Wasabia ve vaší okrasné zahradě, pamatujte vždy na to, že při přezimování bude potřebovat vydatnou „přikrývku". Nicméně pěstovat v našich podmínkách se dá - dokonce bychom ji mohli přiřadit k trvalkám. Bylině se bude dařit poblíž rybníčků, jezírek a ve vlhké zemině.

wasabi

I v květináči

Umístíme-li Wasabii do květináče, coby přenosnou rostlinku, máte větší šanci na pěstitelské úspěchy. Od jara do podzimu můžete postavit květináč s Wasabií na zahradu, v lodžii a podobná místa. Důležité však je, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina vyhovuje bylině Wasabia spíše humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního jezírka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, roste Wasabia pomaleji a její listy jsou menší. Na podzim je potřeba přenést květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky.

wasabi

Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuje se používat pouze přírodní, organická hnojiva.

wasabi

Léčivé účinky

Wasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že žvýkáním byliny dochází v lidských ústech k přeměně z glukosinolátů, obsažených v rostlině, a to na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny ozařováním chemoterapií. Dále posilují imunitní systém a působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití Wasabie jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní.

wasabi

TIP: Použití Wasabi v kuchyni

Oddenek Wasabia se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako koření k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10 - 15 minutách ztrácí část své chuti. Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje „Bloody Mary“, může být zpestřením přidání wasabi místo pepře.

Text: Jakub Krulich

Související články:

   
11.02.2011 - Zahrada a květiny - autor: Magazin Zahrada

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Kaylie [*]

    selinka — #2 Rakytník mám, u nás ho mají v zahradnictví, musí být samčí a nejlépe aspoň dva samiččí keříky, to nebylo problém sehnat

    superkarma: 0 18.05.2011, 09:06:30
  2. avatar
    [7] Kaylie [*]

    Já jsem o Wasabi nevěděla dlouho a teď bych ho docela chtěla, nedávno jsem na jiném serveru o něm psala článek.

    Je bezvadný, pálivý, to miluji.

    superkarma: 0 18.05.2011, 09:04:31
  3. avatar
    [6] selinka [*]

    ifulinkaa — #5 Tak uvidíme, co seženu. Zatím mi bude muset stačit řeřicha Sml16

    superkarma: 0 11.02.2011, 10:41:57
  4. avatar
    [5] ifulinkaa [*]

    selinka — #4  nemám,ani mne doteď nenapadlo,že se dají pěstovat u nás, vetšinou kupuji oříšky s wasabi.

    1. na komentář reaguje selinka — #6
    superkarma: 0 11.02.2011, 09:33:48
  5. avatar
    [4] selinka [*]

    ifulinkaa — #3 popremyslim, kde nejake zahradnictvi je ... a zkusimSml16 Mas s temi rostlinkami nejake osobni zkusenosti?

    1. na komentář reaguje ifulinkaa — #5
    superkarma: 0 11.02.2011, 08:51:33
  6. avatar
    [3] ifulinkaa [*]

    selinka — #2 spíš zahradnictví,než květinářství.

    1. na komentář reaguje selinka — #4
    superkarma: 0 11.02.2011, 08:39:11
  7. avatar
    [2] selinka [*]

    Léthé — #1 vzpomínej a napiš - zahradu nemám, musím se spolehnout na květináče. Rakytník a wasabi se dá sehnat kde? V našem květinářství 100% není a koukali na mě divně Sml80

    1. na komentář reaguje ifulinkaa — #3
    2. na komentář reaguje Kaylie — #8
    superkarma: 0 11.02.2011, 07:32:20
  8. avatar
    [1] Léthé [*]

    Tak o Wasabi na zahrádce již nějakou dobu přemýšlímSml22....jen najít nějaké volné místoSml15. Mám již Rakytník, Goju...tedy kustovnici čínskou, ženšen, šizandru....a určitě si ještě něco pořídímSml36.

    A doma mám v květináči něcoSml3....název byl velice komplikovaný, zapomněla jsemSml80 a tu taky ojídámSml20....je prý na všechnoSml30

    1. na komentář reaguje selinka — #2
    superkarma: 0 11.02.2011, 01:56:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme