Hned na začátku chceme poděkovat všem čtenářkám, které nám své recepty do výzvy poslaly. Některé recepty byly hodně podobné, opakovaly se, tak jsme vybrali ty, které nám do e-mailu dorazily dříve.

selské brambory

Nabízíme vám tedy dnes výběr těch nejzajímavějších příloh a ještě jeden čtenářský recept jsme si pro vás schovali na příště, jako bonus. Protože nesplňoval až tak moc funkci přílohy, ale spíš zajímavého hlavního jídla.

Pečené brambory se slaninou a cibulí - Medulka

  • brambory
  • slanina
  • cibule
  • sůl a koření podle chuti

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáč pokapeme (vymažeme) olejem a poskládáme na něj brambory, osolíme, opepříme, případně přidáme koření dle chuti (já dávám grilovací) a povrch zasypeme slaninou nakrájenou na kostičky a cibulí nakrájenou na kolečka, či proužky. Dáme péct do trouby, cca na 180 °C, pečeme do změknutí brambor a až je slaninka hezky křupavá. :-)

Tyto brambory se mohou podávat jako příloha k masu, ale jsou výborné i samotné, např. jako rychlá a jednoduchá večeře. Já jim říkám selské brambory.

Dobrou chuť přeje Medulka. 

Lehký bramborový salát - Nikar

  • brambory
  • ředkvičky
  • jarní cibulka
  • hořčice
  • sůl a pepř
  • zelená petrželová nať

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájím na silnější kolečka. Řekdvičky a jarní cibulku omyjeme, očistíme, nakrájíme na kolečka. přidáme k bramborám. Přidáme hořčici, pepř, sůl,promícháme, posypeme petrželkou a podáváme.

Je to takové odlehčené jídlo, moc chutné. Klidně může být i samostatným chodem.

Dobrou chuť přeje Nikar.

Brambory plněné parmezánovým pyré - janasohlichova

  • brambory
  • parmezán
  • jarní cibulka
  • olivový olej
  • sůl
  • máslo
  • mléko

Brambory důkladně omyjeme, ve slupce každý zvlášt zabalíme do alobalu, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě dokud nezměknou (cca hodina, dle velikosti brambor)

Po upečení rozřízneme napůl, vydlabeme střed, z kterého přidáním másla, mléka a nastrouhaného parmezánu vyšleháme hladké pyré. Poté přidáme nasekanou jarní cibulku. Pokud je potřeba dle chuti dosolíme. Tímto pyré naplníme vydlabané brambory, zastrouháme parmezánem a dáme zapéct do trouby (nejlépe pod gril), dokud se nevytvoří zlatavá krusta.

Dobrou chuť přeje Jana Sohlichová.

Jana Sohlichová
Foto: janasohlichova

Nastavovaná kaše - gerda

Pro 4 hodně hladové dospělé osoby potřebujeme

  • 1 sáček velkých krup
  • brambory - 2 kg
  • smaženou cibulku
  • sůl

Množství krup i brambor si řídí počtem strávníků i jejich apetitem, uvařené brambory a kroupy však mají být  vždycky v poměru 1:1. Já, když vařím pro dva, si všechny kroupy ze sáčku uvařím a jejich část zamrazím, ono vaření trochu trvá a pak se to časem hodí do polévky, karbanátků a tak.

Kroupy den předem na sítu dobře propláchneme a přes noc namočíme do vody - (vodu asi 2 prsty nad kroupy, nabudou). Zkrátíme tím dobu vaření. Další den je znovu propláchnuté dáme do hrnce s dostatečným množstvím vody a trochou oleje (neslepují se tolik),  osolíme a uvaříme do měkka (měkké kroupy jsou tenkrát, když je můžeme rozmáčknout v prstech). Kroupy často kontrolujeme, dobře mícháme ode dna a podle potřeby doléváme horkou vodou - vždy jen trochu, potřebujeme kroupy, nikoliv polévku z nich. Pozor, rády zpočátku z hrnce utíkají!!! Sbírejte tedy pěnu, dokud se dělá.

Brambory - nejlépe typ PYRÉ -  oloupeme a obvyklým způsobem uvaříme do měkka.

Aspoň 4 velké cibule rozkrájíme nadrobno a na dostatečném množství oleje dozlatova usmažíme.

Uvařené brambory rozšťouháme a vymícháme, přidáme uvařené kroupy, cibulku a všecko dohromady promícháme.

Podáváme s kysaným zelím a uzeným masem nebo jen volským okem. Mně to chutná i bez masa a vajíček, jen tak, s bystročickým zelím.

Dobrou chuť přeje gerda.

Čtenářka, která bude mít nejvyšší počet hlasů, se stává výherkyní naší soutěže a bude jí zaslána kuchařka.

Uzávěrka soutěže je v neděli 1.2.2015 ve 21.00.

Reklama