Reklama

velikonoční beránek

Naší letošní beránkové výzvy se zúčastnilo celé stádo beránků. Recepty zdravé, klasické, po babičce. Beránci pod vrstvou bílkového sněhu, s čokoládovou polevou, marcipánovou vlnou i pocukrovaní. Sedm vybraných receptů dnes bude soutěžit o vaši přízeň. Komu dáte svůj hlas?

Vybírali jsme z receptů, které se liší od těch klasických nebo nás zaujalo nazdobení beránka. Konečné rozhodnutí je na vás. Hlasujte v naší anketě, a to až do středy, 6. dubna do 12.00.

Tři čtenářky, s nejvyšším počtem hlasů, vyhrají krásné balíčky, které do soutěže věnovala Hera.

výhra

Tvarohový beránek

tvarohový beránek

lalica

Recept

  • 250 g Hera
  • 250 g  tvaroh
  • 250 g mouka polohrubá.
  • 250 g cukr
  • 4 ks vejce
  • 1 prášek do pečiva,
  • Pár rozinek a nasekaných ořechů

Utřeme Heru + žloutky + cukr, pak přidáme tvaroh, mouku, rozinky, ořechy a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. 

Beránka můžeme potřít čokoládou nebo jinou polevou, dozdobit šlehačkou.

Malí piškotoví beránci

miniberánci

Markéta Hánová

S dcerkou pečeme malé beránky z piškotového těsta v teflonové formě, které jsou velmi oblíbené nejen u našich dvou dcer :-)

Recept

  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce vlažné vody
  • na špičku nože prášku do pečiva

Vejce vyšleháme s cukrem a vodou do pěny. Přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Upečeného vychladlého beránka polijeme tmavou čokoládovou polevou. Po ztuhnutí polevy dozdobíme bílou čokoládovou polevou a lentilkami.

Biskupský beránek

biskupský beránek

Markéta Gregorová

Recept

  • 5 vajec
  • 200 g cukr krupice
  • 260 g polohrubé mouky
  • 220 g másla (hera)
  • ½ prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Rozinky, kandované ovoce, citronová kůra, ( a co chcete)

Žloutky utřeme s polovinou cukru. Přidáme ostatní suroviny. Z bílků se zbylým cukrem ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do těsta.

Pečeme na 165°C.

Peču vždy v keramické formě.

Čoko-ricottový beránek

ricottový beránek

MarciZ

forma na beránka , pokud máte malého doporučuji 2 nebo  1 x formu na biskupský chlebíček + 1 beránek Tescoma

Recept

Těsto:

  • 2 vejce
  • 200 g cukru
  • 140 g Hera máslová - rozpuštěná
  • 310 g hladké mouky - prosátá
  • 20 g holandské kakao ( pro děti můžete přidat několik hoblinek z kvalitní 70% čokolády)
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 50 ml smetany na šlehání ( 33%)
  • kůra z jednoho chem. neošetřeného citronu

Krém:

  • 450 g ricotty
  • 2 vejce
  • 30 g cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu máslového  nebo 1 ampulka
  • 1 lžička vaječného likéru s pistáciovou příchutí či vanilkovou
  • 130 ml smetany na šlehání ( 33%)
  • Kakao nebo cukr na posypání či zdobení
  • tuk na vymazání + mouku na vysypání

Troubu předehřejeme na 180 °C

Na krém:  vyšleháme  vajíčka s cukrem až vám vznikne krásná lesklá pěna, poté postupně zašleháváme ricottu,  vanilkový extrakt máslový, citron. kůru, nakonec vešleháme smetanu ke šlehání. Necháme v ledničce.

Těsto: Vajíčka vyšleháme s cukrem, až nabudou a vytvoří lesklou pěnu.. Poté do nich vešleháme rozpuštěnou Héru máslovou. Navrch prosejeme mouku, přidáme kypřící prášek, kakao, špetičku soli. Vše velmi důkladně promícháme. Nakonec vmícháme smetanu ke šlehání. Malé upozornění výsledné těsto je poměrně hutné,

Formu si vymažeme a vysypeme moukou. Vložíme na „minutku“ do chladničky:)))) Beránek se vám krásně vyklopí bez poškození :)

Těsto rozetřeme do připravené formy. Stěrkou uhladíme hezky povrch . Nalijeme krém. Vložíme do trouby na 55 - 60 minut. Pečeme do zlatava až se okraje zpevní, ale střed se ještě lehce chvěje.

Poté necháme další hodinu chladnout v troubě.

Vychladlého beránka můžeme zdobit  posypem z cukru, kakaem. Můžete podávat ze šlehačkou či likérem:)))

Beránek je krásně vláčný, vytváří hezký dvoubarevný efekt i v řezu.

Olejový beránek podle babičky

olejový beránek podle babičky

Slávka Šulcová

Dobrý den, posílám vám recept na beránka, který pekla už moje babička a jiného už já nedělám, jen olejového.

Recept

  • 3 žloutky
  • 12 dkg cukru
  • 5 dkg oleje
  • 5 dkg vody
  • 15 dkg pol. mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • Sníh ze 3 bílků

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme pomalu olej, vodu a moukou smíchanou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto nalejeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy.

Pečeme minimálně 45 minut na asi 180°C.

Mrkvový beránek

mrkvový beránek

Martina Bártová

Recept

  • 100 g mrkev
  • 125 g  mleté mandle
  • 3 vejce
  • citron
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g celozrnná mouka
  •  hrst hrozinek
  • špetka soli
  • vanilkový cukr
  • 125 g třtinový cukr
  • moučkový cukr na pospání

Nastrouháme mrkev, mandle a vymačkáme šťávu s citronu. Žloutky utřeme s  polovinou cukru do pěny, přidáme šťávu z citronu, hrozinky, mandle a mrkev. Bílky vyšleháme se zbytkem cukru v tuhý sníh.Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Do žloutkové pěny přidáváme sníh a mouku. Formu vymažeme tukema vysypeme moukou. Pečeme při 180 stupnů 20 min, dále při 150 stupních dalších 20 minut.

Šlehačkový beránek s marcipánem

marcipánový beránek

Lenka Chládková

Recept

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 vanilka
  • 1 šlehačka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • citronová šťáva
  • na ozdobu: 
  • bílá poleva
  • marcipán

Všechny ingredience dáme do misky a důkladně promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 170°C asi 30 minut. Beránka polijeme bílou polevou a než zaschne, přilepíme vlnu z marcipánu.

Hlasujte v naší anketě