Zdraví

Vyhazujete prošlé potraviny, nebo je kupujete?

Prošlé potraviny se čas od času vyskytnou v každé kuchyni. Pro někoho jasný důvod vyhodit je okamžitě do koše, pro jiného nehrají data na obalu žádnou roli. A bez mrknutí oka je spotřebuje. Na těchto odvážlivcích pak profitují obchodníci, kteří otevírají jeden obchod s levnými (rozumějte prošlými) potravinami za druhým. Nemůže nám jejich konzumace ublížit?

Výhodné ceny lákají do speciálních obchodů nabízejících zboží těsně před exspirací nebo po ní řadu zákazníků, hlavně těch s nízkými příjmy. Nejčastěji zde potkáte sociálně slabší lidi, seniory, matky samoživitelky. Vidině nákupu se slevou až 90 % jen stěží odolají, a není se čemu divit. Pokud máte štěstí, můžete narazit na vskutku zajímavý sortiment.

food

Co na to zákazníci?

„Chodím sem, protože beru malý důchod a nemůžu si dovolit nakupovat za draho. Je moc dobře, že se tohle zboží nevyhazuje, ale je užitečné lidem, kteří nemají peněz nazbyt,“ ukazuje důchodkyně Olga z Prahy na regály v jednom z řetězců slevových obchodů. Mladá maminka nakupující sladkosti pro své dvě malé děti přitom souhlasně pokyvuje. „Čokoládu, která by jinde stála třicet korun, tady seženu za pětikorunu. Jen díky tomu ji můžu svým dětem dopřát. Jsem s nimi sama, otec od nás odešel a alimenty neplatí,“ dodává na vysvětlenou. Prošlé zboží však neláká každého. „Nikdy bych ho svým dětem nekoupila. To raději ať jsou bez čokolády. Možná to přeháním, ale z ledničky pravidelně vyhazuji všechny potraviny, které mají v blízké době projít datem spotřeby. Snažím se dávat rodině vše čerstvé,“ má jasno třiatřicetiletá učitelka Eva.

Minimální trvanlivost, nebo datum spotřeby?

Než se vydáte na nákup, ať už kamkoli, je nezbytné správně porozumět termínům užívaným výrobci ke značení produktů. Pokud nese produkt nápis „minimální trvanlivost“, značí minimální dobu, po kterou je možné správně skladovanou potravinu bez obav konzumovat. Po jejím uplynutí nemusí být výrobek hned zkažený, výrobce pouze nezaručuje chuťové a výživové kvality. Jde převážně o potraviny, které se tak rychle nekazí. Například sušenky, nápoje, čokoláda nebo těstoviny. Právě takové zboží je k dostání v takzvaných Levných potravinách. Prodejce je může nabízet, avšak pouze s viditelným označením. Je to pak právě on, kdo přebírá odpovědnost za jejich nezávadnost. Nikde navíc není stanovena konkrétní doba, po kterou mohou být prošlé potraviny prodávány. V obchodech by se už ale nemělo objevit prošlé zboží s přesně stanoveným datem použitelnosti. Nápis „spotřebujte do“ udává termín, po němž už je zboží považováno za zdravotně závadné. Naleznete jej zejména na chlazeném masu či mléčných výrobcích. Zde se opravdu nevyplatí riskovat!

Co způsobí mykotoxiny a plísně?

Na potravinách se mohou objevit plísně či bakterie. Rozkládají je a vytvářejí nebezpečné mykotoxiny, které mohou vyvolat otravu, v extrémních případech způsobit až životu nebezpečnou reakci. Mykotoxiny mohou poškodit játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve. V některých případech mohou vyvolat i rakovinotvorné bujení. Obzvláště pozor si dejte na nejrizikovější starší potraviny z ryb, uzenin, sýrů, kvašené potraviny, plísňové sýry. Pokud se na marmeládě objeví plíseň, rovnou ji vyhoďte. Je napadena celá, i když to není pouhým okem vidět. Stejné je to i s ovocem nebo zeleninou, z nichž rozhodně nestačí vykrojit zasaženou část.

Máte v lednici potraviny, které se ještě neblíží datu spotřeby, ale už jsou načaté? I tady velký pozor! Lhůta pro jejich spotřebu se s jejich rozbalením rapidně snižuje.

  • Balené maso můžete použít ještě den po otevření, je-li ovšem dobře uskladněné.
  • Jeden den máte také na spotřebu čerstvého mléka, trvanlivé může být v ledničce dny tři.
  • Dlouho nevydrží ani potraviny, u nichž uspíšíme proces kažení kontaminací. Také někdy namáčíte hranolky přímo do sklenice s tatarkou, opakovaně nabíráte marmeládu olíznutou lžící nebo nabíráte med nožem od másla?
  • Vaříte si do zásoby? Zbylé jídlo je třeba uložit od lednice do dvou hodin po jeho přípravě a neskladovat déle než dva dny. Nikdy jej neohřívejte opakovaně – raději si vždy odeberte požadovanou porci.

Vždy se ale může stát, že potraviny se zkazí mnohem dříve. Proto nezapomínejte na zdravý rozum. Jakmile se vám něco takzvaně „nebude zdát“, rovnou s tím do koše. Za zdravotní problémy nic nestojí.

Čtěte také:

   
04.02.2015 - Zdraví - autor: Julie Hájková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [31] Leni2 [*]

    Prošlé potraviny nemám doma , nahnilé ovoce vyhazuji. A kupuji častěji.

    superkarma: 0 16.02.2015, 13:13:17

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Linde [*]

    kupuji slevněné ovoce, zeleninu a mléčné výrobky v Lidlu, protože to dají do slevy včas, než tomu doběhne záruka, urychleně spotřebuji. Pokud něco doma máme načaté do druhého dne, např. kefír, jogurt, dávám kočce, pokud přesnídávky, dva dny staré polévky...rozmočím v tom včerejší chléb a hurá s tím ke slepicím Sml16.

    superkarma: 0 04.02.2015, 20:26:45
  2. [29] slávenka [*]

    kobližka — #28jo, jo, přesně tak, suším si také starší pečivo doma a strouhanku používám jedině domácíSml22

    superkarma: 1 04.02.2015, 20:00:51
  3. avatar
    [28] kobližka [*]

    slávenka — #25 Dělá to tak snad každý,v obchodě ani jinou strouhanku nekoupíš,než ze starých rohlíků a dokonce se tam přimíchává i chleba.Takže u mě jedině domácí strouhanka a neřeším to.

    1. na komentář reaguje slávenka — #29
    superkarma: 1 04.02.2015, 19:52:43
  4. [27] Trefa [*]

    trefa:proc tedy melou pekarny nejen stare pecivo ale pridavaji do strouhanky i chleba.

    superkarma: 0 04.02.2015, 19:24:57
  5. [26] Trefa [*]

    trefa:proc tedy melou pekarny nejen stare pecivo ale pridavaji do strouhanky i chleba.

    superkarma: 1 04.02.2015, 19:24:29
  6. [25] slávenka [*]

    Maryene — #15tak to jsem vůbec nevěděla. Staré pečivo suším a pak pomelu na strouhanku.

    1. na komentář reaguje kobližka — #28
    superkarma: 1 04.02.2015, 18:23:05
  7. [24] dadma [*]

    rendvo — #1 Nahnilé ovoce a zeleninu bez milosti vyhazuji.

    superkarma: 0 04.02.2015, 17:12:40
  8. [23] dadma [*]

    Maryene — #15 Tak to jsem nevěděla.Já vždy nasbírám staré rohlíky od sestry a od dcery a umelu strouhanku pro všechny.Protože já bílé pečivo nekupuji.Ostatní rohlíky a chleba díváme známému pro zvířata.

    superkarma: 0 04.02.2015, 17:09:18
  9. [22] dadma [*]

    Datum spotřeby kontroluji v obchodě vždy.Také se mě stane ,že občas doma něco vyhodím co je již prošlé.Dnes to byl jahodový Pierot exklusiv a párky.

    superkarma: 0 04.02.2015, 17:05:58
  10. avatar
    [21] fulfy [*]

    Vyhazuju, i když u nás se většinou nemá co zkazitSml57, jsme žraví

    superkarma: 0 04.02.2015, 16:08:50
  11. avatar
    [20] medulka [*]

    V obchodech kontrolujeme dobu trvanlivosti, nekupujeme prošlé potraviny. Čas od času se udělá pořádek a to, co je prošlé, se vyhodí. Už se stalo, že jsem v lednici objevila jeden den prošlý jogurt - snědla jsem ho a nic se nestalo. Jeden den neřeším... Jsou výrobky, na kterých je datum spotřeby uvedeno pouze jako orientační a znamená minimální trvanlivost, ale pokud se zkonzumují pár dní po, tak se nic hrozného ještě neděje. Samozřejmě u výrobků např. z majonezy atd., bych si toto nelazjla, to rovnou vyhazujeme...

    superkarma: 0 04.02.2015, 13:48:51
  12. avatar
    [19] KatenkaSemJa [*]

    kontroluji datum spotřeby doma i v krámu. Nekupuji nic ani s krátkou dobou k spotřebě :(

    superkarma: 0 04.02.2015, 13:13:18
  13. avatar
    [18] řeřicha [*]

    kontroluji datum spotřeby i v obchodě.

    superkarma: 0 04.02.2015, 12:44:42
  14. avatar
    [17] ToraToraTora [*]

    S chutí koupím prošlý zrající sýr, protože bych ho stejně doma nechala projít a dozrát, aby byl chutnější. U suchých potravin datum sopotřeby nesleduji, tam je mi to šumák. Výjimku tvoří ořechy, sušenky apod, které obsahují tuk a velmi brzy bývá žluklý.

    superkarma: 2 04.02.2015, 10:09:46
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    Nemívám žádné prošlé potraviny. Mám přehled.Sml24

    superkarma: 0 04.02.2015, 10:08:29
  16. [15] Maryene [*]

    Správně by se nemělo ani sušit staré pečivo na strouhanku. Už za dva dny se v něm množí mikrospory, takže strouhanka je také vlastně potravina s prošlou trvanlivostí. Proto, když ji potřebuji, usuším čerstvé rohlíky, hned pomelu a také hned spotřebuji.

    1. na komentář reaguje dadma — #23
    2. na komentář reaguje slávenka — #25
    superkarma: 0 04.02.2015, 09:58:21
  17. avatar
    [14] *Lefff* [*]

    Naprosto neekologicky vyhazuju, co se nesní třetí, maximálně čtvrtý den, kdy je to otevřeno. Výjimku tvoří pouze dochucovací prostředky, v nichž jsou silné konzervanty nebo věci, které se ze své podstaty tak rychle nekazí (hořčice, kečup, marmeláda, worchesterská omáčka apod.).

    Bojím se sníst i tři dny nakrájenou šunku (dám raději očichat kočkám - pokud ochutnají, dám si i já. Pokud odejdou bez ochutnání, je to pro mě znamení, že ucítily něco, co já svým člověčím nosem ještě zachytit nemůžu, a šunku vyhodím). Ovoce a zeleninu nevykrajuji, se sakrováním a sypáním popele na hlavu vyhazuji.

    Udělala jsem nedávno ale nechtěně jednu výjimku. Na bleším trhu jsem viděla prodávat potraviny s blížící se expirací. Koupila jsem zkusmo zavařenou sklenici pálivých papriček jalapeňos (vyrobeno v Německu a určeno pro německý trh) a nezkontrolovala expiraci. Až pak jsem zjistila, že byly pár měsíců prošlé. Vypadaly na pohled dobře, nálev čistý, jalapeňos křupavé, bez senzorických chyb, nejlepší, jaké jsem kdy ochutnala. Zajímalo by mě, co by na to řekl mikrobiolog - jak dlouho je sterilizovaná zelenina (v neporušeném obale a s viditelně čirým nálevem bez zákalu) poživatelná bez zdravotních rizik.

    superkarma: 0 04.02.2015, 09:26:19
  18. avatar
    [13] margot [*]

    doma mám spíš obrácený problém - nevím, jak to dělám, ale pořád tu nic není - všechno stihnu vyluxovat dávno předtím, než se nějaký termín spotřeby přiblížíSml57 by to do mě mohlo padat rovnou z výrobní linkySml30Sml52

    a případné historické datum u suchých věcí typu těstoviny apod. by mě tedy nevyděsilo. procházející a prošlé potraviny nekupuji.

    superkarma: 2 04.02.2015, 09:12:45
  19. avatar
    [12] Jandywoman [*]

    V naší lednici málokdy něco projde trvanlivostí, snažím se nakupovat rozumně, popř. když už se mi sejde několik načatých věcí a vím že by šly brzy do koše, udělám z nich rychle nějakou pomazánku nebo něco sladkého či slaného z toho upeču. V obchodech koupím prošlou věc maximálně tak omylem, když zapomenu doma brýle nebo spěchám. Jinak hodně hlídám trvanlivost a taky výrobce.

    superkarma: 0 04.02.2015, 09:09:48
  20. avatar
    [11] Kahomar [*]

    Prošlé potraviny nekupuji, ale na druhou stranu občas koupím něco ve slevě s končící dobou záruky a to v takovém množství, aby se stihlo zavčasu ještě zkonzumovat.

    superkarma: 1 04.02.2015, 08:59:36
  21. avatar
    [10] Pentlička [*]

    Prošlé potraviny nekupuji a pokud projde datum spotřeby na tom, co mám v lednici, tak to vyhodím. Je fakt, že u suchých potravin typu čočka, fazole, nudle to nějak nesleduji, ale prošlý jogurt bych třeba nesnědla.

    superkarma: 0 04.02.2015, 08:59:01
  22. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16také prošlé nekupuji, ale něco málo mi v lednici projde....

    superkarma: 0 04.02.2015, 08:47:19
  23. [8] janavys [*]

    Kupuji tak, abych data neprošvihla a vše se spotřebovalo zavčas.Sml67

    superkarma: 0 04.02.2015, 08:23:00
  24. [7] Breberka456 [*]

    prošlé nekupuji nic, snažím se data spotřeby hlídat,

    děti bych taky radši nechala bez čokolády než kupovat potenciální onemocnění

    superkarma: 0 04.02.2015, 08:19:36
  25. [6] Jarek9 [*]

    Prošlé nenakupuji - pokud si všimnu datumu na výrobku.

    A co mám doma v lednici,to neřeším.

    superkarma: 0 04.02.2015, 08:06:15
  26. [5] Maria28 [*]

    Kupuju prošlé syrečky, pokud na ně narazím a mají tu správnou nahnědlou barvu, protože pak je to teprve mňamka. Co mám zkušenosti s ovocem nebo zeleninou v akci, tak je to nejedlé, nebo se to brzy kazí, takže akce míjím.

    superkarma: 1 04.02.2015, 08:00:16
  27. [4] assaly [*]

    nakupuji co sníme, takže nám málokdy něco zbyde, ale pokud je prošlá lhůta o jeden dva dny, tak to neřeším, pokud nám to chutná, tak to sníme. Aspoň vím, že to bylo např. v lednici. U obchodů s prošlým zbožím nenakupuju, se bojím spíš jak to měli skladované, většinou mám pocit že jim tam nějaká myška nebo jiné zvířátko moc nevadí...

    superkarma: 2 04.02.2015, 07:10:13
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Máme výhodu, co nesníme, sní drůbež Sml67

    superkarma: 0 04.02.2015, 06:46:31
  29. avatar
    [2] lenig [*]

    občas jsem nucena vyhodit kousek ovoce nebo delší dobu otevřenou třeba zakysanku, vyschlou hořčici, ale snažím se tomu vyhýbat. Jsme s manželem dva a nakupujeme v malém - 4 mandarinky, 4 jablka, 2 banány...atd, abychom to snědli než koupíme další.

    Rozhodně NENAKUPUJEME prošlé potraviny Sml68Sml68Sml68

    superkarma: 1 04.02.2015, 06:40:19
  30. avatar
    [1] rendvo [*]

    No musím se přiznat že občas jemně nahnilé jablko vykrojím a zbytek sním. Je mi to líto vyhodit, ale asi si zahrávám se zdravím.

    1. na komentář reaguje dadma — #24
    superkarma: 0 04.02.2015, 00:44:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme