.

Vydejte se na kulinářské dobrodružství v kulisách rakouského Salzburku

Cestování

Vydejte se na kulinářské dobrodružství v kulisách rakouského Salzburku

Kombinace jídla a kultury ve mně vyvolává blaho. Obojí jsou mé oblíbené kratochvíle. A pokud je navíc provozujete v krásném majestátném městě Salzburku, znamená to velký zážitek.

To, že má Salzburk blízko k dobrému jídlo, se tuší už podle jeho názvu, ve kterém figuruje sůl. Tento rakouský region má mnoho vlastních specialit, které rozhodně stojí za ochutnání, a tak se místní turistická centrála rozhodla, že přiblíží turistům město a okolí pomocí gastronomických prohlídek. Projděte se se mnou.

Na úvod dostane účastník papírovou taštičku s látkovým ubrouskem, do které můžete odkládat pochutiny, které dostanete cestou. A že bylo co ukládat.

preclíky

Začali jsme u těch nejlepších salzburských preclíků.

obchod

V tomto obchodě najdete oleje, koření, octy a čaje.

oleje

Balzamikový ocet s příchutí kdoulí putoval do našich taštiček. V dalším obchodu, který sdružoval výrobky rakouských malopodnikatelů, jsme dostali vynikající pesto.

likéry a šnapsy všeho druhu

Došlo i na ostřejší ochutnávky v podobě likérů a rakouských ovocných šnapsů.

Následovaly cukrovinky v podobě známých oplatků Manner a taky proslulé Mozartovy koule, kterých je hned několik druhů. Ta pravá a dodnes ručně vyráběná je sice jen jedna a poznáte ji podle stříbrno modrého obalu, ale i ty ostatní „napodobeniny“ mají již svojí mnohaletou tradici a rozplývají se na jazyku.

originál

koule

půlky

Gastro prohlídek je hned několik, od skromější po delší a důkladnější. I mlsalové mají vlastní procházku zaměřenou pouze na sladkosti. Jak prohlídky probíhají? Při každé zastávce v místních delikatesách, cukrárnách a specializovaných obchůdkách vám průvodkyně přiblíží historie produktů a právě specifičnost pro tento region. Prohlídka končí v některé z místních restaurací, kde si budete muset povolit opasky.

pivoCo si v Salzburku nezapomeňte objednat? Určitě ochutnejte pivo, kterých je hned několik, a pak legendární moučník.

Salzburské noky

Tento recept na teplý desert, který nebudete mít šanci spořádat sami, měla vymyslet Salome Alt, metresa salcburského knížete a arcibiskupa Wolfa Dietricha von Raitenau. Jeho podoba měla představovat zasněžené salcburské vrchy. Podle tradice jde o vrchy Mönchsberg, Kapuzinerberg a Gaisberg. (A fotka trochu klame. Noky mají být jen tři.)

 

noky

Ingredience:

  • 5 bílků a 3 žloutky
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce hladké mouky

Příprava není těžká. Umíchejte tuhý sníh z vajec a cukru, do kterého na závěr přidáte žloutky s moukou a už jen lehce promícháte. Poté ze směsi vytvoříte do zapékací misky tři sněhové kopce a dáte maximálně na dvacet minut péci při teplotě 180 C°. Tato dobrota se podává s brusinkovým či malinovým přelivem a chutná fantasticky…

Zde ještě videonávod:

 

Kde se můžete ke gastro procházkám přihlásit?

logo Salzburkwww.kulinarische-abenteuer.at

Více informací k městu samotnému najdete na: www.salzburg.info/cs nebo www.kamkam.eu.

Foto: autorka a Tourismus Salzburg

Čtěte také:

   
16.06.2016 - Tipy - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. [2] bobani [*]

    tam si ještě příští rok zajedu

    superkarma: 0 16.06.2016, 08:55:00
  2. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.06.2016, 07:01:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme